5 manieren om beter te bloggen met WordPress

Bloggen is hip. Elke dag komen er nieuwe blogs bij en er is zo onderhand niemand meer die geen eigen blog heeft Γ³f meehelpt aan een. De meeste blogs draaien op WordPress, een top systeem om op te bloggen, als je het mij vraagt, maar er is altijd ruimte voor verbetering. Daarom 5 manieren om makkelijker, veiliger en succesvoller te bloggen. En dat allemaal gratis.

Een gastbijdrage van: Fabian van Luyn

1. Blog vanaf je PC

Naast de eerder besproken MarsEdit voor de Mac bestaat er ook een zeer handig blogprogramma voor de PC: Blogdesk. Met BlogDesk kun je de logs op je computer schrijven en met één druk op de knop uploaden naar je blog. Tijdens het schrijven hoef je ook niet online te zijn, dat is onderweg bijvoorbeeld heel handig. Het programma kan makkelijk gebruikt worden voor meerdere blogs tegelijk, wat je ook een hoop tijd scheelt met in- en uitloggen bij het updaten van de verschillende blogs. Download Blogdesk op www.blogdesk.org.

Blogdesk screenshot

2. Stop spam

Akismet is dΓ© oplossing tegen spamreacties op jou blog. Deze plug-in voor WordPress is zo handig dat hij standaard wordt meegeleverd wanneer je WordPress download. Na de activatie houdt deze plug-in bijna alle spamreacties tegen en dat zijn er meestal een hoop. Op mijn eigen blog, waar slechts een stuk of honderd comments zijn geplaatst, heeft Akismet al meer dan 2,500 spamreacties tegengehouden. Ook al heeft Akismet een goed gevoel voor wat spam is en wat niet, het is altijd raadzaam om de spamreacties nog even door te kijken voordat ze definitief verwijderd worden. Voor persoonlijk (niet commerciΓ«el) gebruik is Akismet gratis te gebruiken.

3. Rank beter in Google

SEO (Zoekmachine optimalisatie) wordt steeds belangrijker. Hoe meer websites er komen, hoe moeilijker het wordt om hoog in Google te verschijnen. Nu kun je bij elke post aandacht besteden aan de zoekmachine vriendelijkheid van de pagina, maar je zou geen echte lifehacker zijn als je dat niet automatisch liet doen. De oplossing heet All-in-one Seo Pack. Deze plug-in van Semperfi Webdesign en Uberdose genereert automatisch goede titels en meta-tags voor al je blogposts en zorgt er ook voor dat Google eventuele dubbele informatie niet zal zien als spam. Download de plugin hier.

Een andere goede SEO plug-in is de Google Sitemap Generator. Deze plug-in maakt automatisch een sitemap aan in een formaat dat voor Google te lezen is. Zo weet je zeker dat alle blogposts van jouw website in Google terecht komen.
De Google Sitemap Generator vind je hier.

4. Blog Veilig

Een grote fout bij je hostingbedrijf en al je database gegevens zijn weg. Je moet er niet aan denken. Want wat is een blog zonder archief of reacties? Veel bloggers β€˜backuppen’ alleen hun bestanden en als ze de database al veilig stellen doen ze dit meestal met de hand. Dit is relatief veel werk en eigenlijk onnodig. Een hele goede plug-in is WordPress Database Backup Blog Veiligvan Il Filosofo. Deze plug-in maakt elke week, elke dag of zelfs elk uur een back-up van je database en stuurt deze gecomprimeerd op naar een e-mailadres. Voor extra veiligheid laat ik de mail zelf binnenkomen op zowel Gmail als Outlook. Op de site van Il Filosofo staan ook nog een paar andere interessante plug-ins, zoals één waarmee de bezoeker een preview kan laten zien van zijn reactie voordat deze geplaatst wordt. Download ‘m hier.

5. Makkelijker Subscriben

Naast de standaard RSS feed willen je bezoekers misschien ook op een andere manier het nieuws van je site bijhouden. Denk bijvoorbeeld aan mail notificaties bij een nieuwe blog post of een nieuwe reactie. Voor dat laatste is er de Subscribe to Comments plug-in. Deze plug-in stuurt bezoekers een mailtje als er een nieuwe reactie is geplaatst en zo kunnen jouw bezoekers veel makkelijker de reacties volgen op de site. Je zorgt zo voor levendige(re) discussies, wat jou blog weer een stukje interessanter maakt. Op Tempus Fugit vind je meer specificaties.

Het volgen van jou blog via e-mail notificaties kan met de plug-in Subscribe2. Deze plug-in kan ingesteld worden om per nieuwe post een mail te sturen maar ook één keer in de zoveel tijd. Meer informatie en download op de Subscribe2 blog.

Conclusie

WordPress is een prima systeem, wat door een aantal geweldige plug-ins nog makkelijker en beter kan werken. Wat gebruiken jullie voor plug-ins voor WordPressΒ  en hoe verbeteren die jullie (blog)leven?

Afbeeldingen van Blogdesk.org en sxc.hu.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

22 Comments

  • wwww
    Posted 28/04/2012 10:45 am 0Likes

    wwww

  • sawada-kaori0508@ezweb.ne.jp
    Posted 28/04/2012 10:44 am 0Likes
  • Coder14
    Posted 22/10/2009 10:58 pm 0Likes

    I need some hands real bad. ,

  • ZoomiduGviomo
    Posted 02/07/2009 5:16 pm 0Likes

    ΠžΡ‡Π΅Π½ΡŒ понравился ваш Π±Π»ΠΎΠ³! Подписался Π½Π° rss. Π‘ΡƒΠ΄Ρƒ рСгулярно Ρ‡ΠΈΡ‚Π°Ρ‚ΡŒ.

  • JefkemyLymn
    Posted 26/11/2008 8:50 pm 0Likes

    hi there!
    I made with photoshop glitter myspace pictures.
    take a look at them:
    http://tinyurl.com/5u58hq
    Thank you for your site πŸ™‚ xoxoxo

  • Edward de Leau
    Posted 02/09/2008 8:57 am 0Likes

    De Stumble Upon Plugin: http://edward.de.leau.net/stumble-info-icon-plugin laat je zien of je alleen populaire links blogt of ook nog iets origineels.

    Daarnaast kan hij ook een active bookmark button genereren voor je permalink pages, dan kun je zien of je postings in SU staan en zo ja hoe populair ze zijn (en tegelijk door de reviews bladeren die mensen erover schreven)

    Hmm… zou hem eens op lifehacking.nl moeten testen πŸ™‚

  • Fabian
    Posted 31/08/2008 9:28 pm 0Likes

    @Marko,
    De plugin zou moeten werken met WordPress 2.6. Hij staat namelijk in de lijst met Compatible Plugins in de WordPress Codex:
    http://codex.wordpress.org/Plugins/Plugin_Compatibility/2.6

    Alle plugins die ik in dit artikel heb besproken staan daar in, behalve de WP Database Backup plugin. Misschien is die nog niet getest, maar ik kan uit eigen ervaring vertellen dat die prima werkt met WP 2.6.

    @domi,
    Jouw theme bewerk je als volgt.
    Ga naar design > Theme Editor en klik aan de rechterkant ‘Comments (comments.php)’ aan. Je ziet nu een hele hoop php en html code.
    Onder de regel “” zal iets staan van: Schrijf een comment o.i.d.. Verander dit door wat jij er graag zou willen hebben staan.
    Het kan (heel goed) zijn dat jij een compleet ander theme hebt waardoor dit niet werkt. Als je verder nog hulp nodig hebt vul dan even mijn contact formulier in op: http://www.onyx-design.net/weblog2/contact/ , dan zie ik wat ik kan doen πŸ˜‰

  • domi
    Posted 31/08/2008 5:14 pm 0Likes

    Hallo, zeer interessante plug-in idd. Heb er al enkele van geprobeerd.
    Klein vraagje : hoe zet je dit (leave a reply) op je blog ?

  • Fabian
    Posted 31/08/2008 12:39 pm 0Likes

    @Marko,
    Inderdaad, dat had ik nog niet gezien. Raar toch, want op mijn site werkt de plugin prima, al heb ik wordpress 2.6 erop staan. Bedankt voor het melden, ik ga er eens achter aan. πŸ˜‰

  • Marko
    Posted 31/08/2008 10:23 am 0Likes

    Ik had net al een post geplaatst, maar ik zie hem niet, dus is geblocked denk ik.. Nog een keer zonder URL dan:

    In je artikel noem je een “Subscribe to Comments” plugin, maar die is maar compatible t/m WP2.3

  • Marko
    Posted 31/08/2008 10:21 am 0Likes

    In je artikel link je naar http://wordpress.org/extend/plugins/subscribe-to-comments, maar deze plugin is maar compatible t/m WP2.3

  • Trener
    Posted 26/08/2008 7:38 pm 0Likes

    Simple Tags, een mooie SEO plugin. Deze maakt het mogelijk om “related Posts” te maken zonder dat je iets van programmeren weet.

    cFormsII, een formulieren plugin. De formulieren kan je zelf maken en zijn heel uitgebreid.

    Dagon Design Sitemap Generator, maakt een Sitemap aan.

    Woopra, een uitgebreide stats plugin. Er hoort wel een desktop programma bij dat je gratis kan downloaden. Heel erg uitgebreid.

    Wassup, ook stats realtime beschikbaar.

  • ChingChuan
    Posted 26/08/2008 12:15 pm 0Likes

    Ik gebruik eigenlijk alleen akishmet… Ben niet zo heel erg handig met die plugins ;).

    Het enige rotte aan akishmet vind ik dat het je eigenlijk geen werk uit handen neemt – je moet die spam nog steeds verwijderen… Natuurlijk kun je het ook laten staan en dat het dan na 15 dagen weg is, maar ja, misschien zit er dan wel een Γ©cht berichtje tussen…

  • Roland
    Posted 26/08/2008 12:00 pm 0Likes

    De WordPress stats plugin (gratis als je je bij WordPress aanmeld, wat ook nodig is om Akismet werkend te krijgen) werkt ook prima. Geen extra rotzooi in de database omdat alles bij WP zelf wordt opgeslagen.

    Het enige dat ik mis is een plug-in om snel extra knoppen toe te voegen aan de post editor. Na veel rommelen is ’t me gelukt om er met de hand eentje toe te voegen, maar bij de volgende update is hij weer foetsie πŸ™

    Oh ja, omdat die auto-save functie m’n blog op hol liet slaan bij het schrijven van een post, heb ik via de WordPress forums een mini plugin toegevoegd die de auto-save uitzet. Nu werkt alles weer perfect.

  • Mark
    Posted 16/08/2008 2:16 pm 0Likes

    Nog een paar mooie plugins:
    – SRG Clean Archives, maakt prachtige archieven-pagina (en werkt i.t.t. de bekendere ELA archieven feilloos)
    – Twitter for WordPress, plaatst je twitter updates op je blog
    – Official Statcounter plugin, voor de nodige statistieken. Geen gedoe met scripts in de footers hacken…
    – WordPress Hascash, een alternatieve spam-blocker. werkt met een slim algorithme, gebruikers hoeven geen codes in te toetsen.

    Het enige wat ik nog echt niet kan vinden is een goede document management plugin waarmee je een soort kennisbank kunt maken (.doc, .pdf, .ppt documenten met titel, omschrijving, tags).

  • Fabian
    Posted 16/08/2008 10:51 am 0Likes

    Bedankt iedereen voor alle positieve reacties! πŸ˜€
    En ik moet zeggen dat jullie zeker een aantal leuke plugins hebben verzameld voor jullie blogs.

    Zo te zien is deze post nog wel voor een vervolg vatbaar πŸ™‚

  • Michel
    Posted 15/08/2008 9:31 pm 0Likes

    Als je foto’s plaats op je blog is RandomImage, is ook wel leuk.

    zie http://www.fotow.nl/blog/

  • Natalie
    Posted 15/08/2008 8:02 pm 0Likes

    Wat ik nog aan plugins op mijn site heb:
    – Google Analytics, want je wil toch weten hoeveel mensen op je blog komen (en hoe etc.)!
    – Headspace2 die zorgt dat je een specifieke beschrijving per artikel kan toevoegen, die Google overneemt (ipv de algemene subtitel van je blog)
    – Ozh’ Admin drop down menu, zodat je Dashboard er wat overzichtelijker uitziet
    – WordPress automatic update; erg gemakkelijk, geen FTP meer nodig!
    – WordPress database backup; voor het snel maken van backups

    Wat ik onhandig vind is dat er zoveel plugins zijn dat het voor een leek lastig te bepalen is welke ‘de beste’ is. Je kunt maar beter iemand kennen die er verstand van heeft (zoals ik)!

  • Roland
    Posted 15/08/2008 2:03 pm 0Likes

    Ik gebruikt Windows Live Writer om op m’n blog (WordPress 2.6) te posten. Erg handig, maar omdat ik meestal toch online ben gebruik ik dat steeds minder.

    Ik gebruik niet veel plug-ins, maar de paar die ik geinstalleerd heb zijn: “Ozh’ Absolute Comments” vooreenvoudiger beheer van comments met reply-functie in het admin deel van WP, en “WP Ajax Edit Comments” waarmee je bezoekers de kans geeft typefouten uit reacties te verwijderen door een tijdelijke edit-functie te bieden (ook aan niet-geregistreede bezoekers). En de laatste plug-in die ik gebruik is “Cryptographp”. Dit voegt zo’n randomly-generated afbeelding toe aan het ‘reactieformulier’ met wat letters die je moet intypen om aan te tonen dat je geen bot bent.

  • Aprazeth
    Posted 15/08/2008 2:01 pm 0Likes

    Goede post, met deze eerste paar plugins kun je zeker de goede eerste paar stappen zetten. Zeker wat betreft het backuppen; dit is zeker een belangrijke zaak. Zeker als je ook nog af en toe upgrade en het dan mis gaat… dan wil je echt die backup hebben πŸ˜‰

    Ik zelf gebruik inmiddels richting de 20+ plugins rangerend voor SEO tot en met automatische waarschuwing voor commenters als de post al een tijdje oud is.

    Welke plugins ik gebruik staan hier: http://www.majoraap.com/archives/170 (let wel: ik blog in het Engels πŸ˜‰ ) Daar staan er zeker wat tussen die ik zeker voor anderen aanraad (voornamelijk: 1, 6, 8 en 19: respectievelijk 404 notifier, Feedburner FeedSmith, Google Analytics en WordPress Mobile Edition)

    Maar keep it up! Ik hoop meer van dit soort postings te gaan lezen hier πŸ™‚

  • Anco van Moolenbroek
    Posted 15/08/2008 12:18 am 0Likes

    WordPress is het helemaal voor mij. Snel, simpel en effectief. Dank voor de tip over de backup plugin. Altijd handig als routinematige dingen automatisch gaan. Blogdesk ken ik niet, maar zelf gebruik ik de Firefox extensie ScribeFire. Dat kan hetzelfde, gewoon vanuit je browser!

Comments are closed.