5 manieren om grote bestanden te versturen

Foto’s of een filmpje verzenden via e-mail? Grote kans dat je een melding van Gmail of Outlook krijgt dat je bestand te groot is… Enorm frustrerend, maar gelukkig zijn er een aantal goede alternatieven voor de mail! We zetten hier 5 manieren voor je op een rij waarmee je alsnog die grote bestanden kunt versturen. En geen zorgen: al deze opties zijn snel, eenvoudig en gratis!!

1. Upload bestanden naar de cloud

Een van de makkelijkste manieren om grote bestanden te versturen, is via cloudopslag. Je uploadt je bestanden dan naar de cloud, waarna je de beoogde ontvanger ook toegang kunt geven tot een bestand of map, al dan niet via een link. Afhankelijk van je e-mailaccount kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van Google Drive (Gmail) of OneDrive (Outlook). Veel gebruikte alternatieven voor deze clouddiensten zijn Dropbox en MediaFire.

2. Gebruik een compressieprogramma

Een andere manier om grote bestanden toch te verzenden, is door gebruik te maken van een programma om je bestanden te comprimeren. Dit is vooral handig wanneer je meerdere bestanden wilt versturen. Je kunt alle bestanden namelijk in een map plaatsen en in één keer comprimeren. Voorbeelden van compressieprogramma’s zijn 7-Zip en WinRAR. Deze programma’s comprimeren je bestanden bijvoorbeeld naar het ZIP-formaat. De ontvanger kan ze daarna weer uitpakken.

3. Kies voor een externe opslagmethode

Wil je een bestand delen om er samen met collega’s aan te werken? Je zou dan ook kunnen overwegen het bestand op een usb-stick of andere extern opslagmedium te zetten. Als je de bestanden toch alleen maar om de beurt nodig hebt, kun je ze op deze manier gemakkelijk doorgeven. Ook is het natuurlijk best wel handig om een extra back-up te hebben van die belangrijke bestanden!

4. Vergelijk verschillende online diensten

Er zijn tal van online services die het uploaden en verzenden van grote bestanden mogelijk maken. Vaak upload je het bestand, waarna de service je een link geeft die je kunt delen. We lichten vier services uit: Jumpshare, Securely Send, WeTransfer en Send Anywhere. Met alle vier kun je gratis bestanden verzenden. De opties zijn echter wel beperkter dan wanneer je een betaald account aanmaakt. Wat dat betreft is OnionShare een interessant alternatief, want dat is gratis, kan overweg met onbeperkte bestandsgroottes én biedt de mogelijkheid om bestanden volledig anoniem te versturen (tip van Yueh, waarvoor dank!).

5. Peer-to-peer file sharing

Ten slotte noemen we P2P, eveneens een technologie voor het delen van bestanden. De gebruikers in het netwerk worden peers genoemd. Via zo’n netwerk kunnen hardware en software communiceren zonder dat er een server nodig is. Met andere woorden: de peers communiceren rechtstreeks met elkaar zonder de noodzaak van een centrale server. Voorbeelden zijn ShareDrop, JustBeamIt en Takeafile.

Tell Us What You Think
9Te gek10Leuk3Serieus?7Meh...9Stom

About Author

5 Comments

 • Ronald
  Posted 25/01/2021 12:02 pm 0Likes

  Ik gebruik al jaren de Nederlandse oplossing vboxxcloud. Dat zit het met de privacy ook nog eens goed. Misschien een leuke om ook in de lijst op te nemen? https://vboxxcloud.nl

 • Grmblbarf
  Posted 10/01/2020 9:22 am 0Likes

  Gewoon een USB stick van 64GB per post versturen.
  Zeker als je in een gebied woont waar maar beperkte uploadsnelheden zijn is het sneller en makkelijker :).

 • Yueh
  Posted 09/01/2020 8:46 am 0Likes

  Gek dat de beste niet in het rijtje is opgenomen, gratis bovendien en ook nog eens onbeperkte grootte van de bestanden: https://onionshare.org/

  • Eelko
   Posted 09/01/2020 9:22 am 0Likes

   Hi Yueh, goeie! We voegen hem meteen aan het lijstje toe; dank voor je reactie!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]