5 manieren om je wifi signaal te verbeteren

Bedraad internet is nog altijd sneller en betrouwbaarder dan door de lucht. Maar toch is wifi zo vreselijk veel handiger. En er zijn nog maar weinig draagbare apparaten die niet draadloos op het wereldwijde web aangesloten kunnen worden. Om het meeste ui je internet te halen geven we 5 tips om je wifi signaal te verbeteren. Lees ook: 10 tips voor een optimaal wifi-bereik in huis.

Bekijk ook eens ons vakantieboek!

Maar dat draadloze signaal is lang niet altijd optimaal, het gaat moeizaam door beton heen en kan last hebben van andere signalen die in de lucht hangen. Daarom hierbij een overzicht van wat eenvoudige maatregelen waarmee je het beste uit je wifi kunt halen.

Lees ook: versnel je wifi tijdens je vakantie (5 tips)

1. Plaats de wifi router op een goede plek

Stop de router niet ver weg in een kastje, het signaal heeft de vrije ruimte nodig om naar je apparatuur te kunnen stralen. Zet het  apparaat ook niet direct naast andere apparatuur dat signalen uitzend en niet naast stroomkabels. Dat zijn allemaal dingen die het signaal kunnen verstoren. Dus zeker niet in de meterkast, waar veel mensen hem hebben weggestopt.

2. Zorg voor up-to-date software

Zorg ervoor dat de router over de laatste software beschikt. Softwarefoutjes kunnen het goed functioneren in de weg zitten. Updates zijn ervoor om die foutje op te lossen.
Tevens zijn nieuwere versies van wifi sneller dan de oudere. Het is geen logische serie opeenvolgende getallen, maar wifi met de N  (staat vaak als 802.11n beschreven) is de nieuwste op dit moment. A, B en G de oudere.

3. Kies het minst gebruikte kanaal

Op plekken waar meerdere wifi routers gebruikt worden kan het druk zijn in de lucht. Een router kan op verschillende kanalen worden ingesteld, net als de radiografische autootjes waar we vroeger mee speelden, om te voorkomen dat ze elkaar in de weg gaan zitten. De wat duurdere wifi router kiezen zelf het beste kanaal. De wat goedkopere hebben wat hulp nodig van de eigenaar, die dat bij de instellingen kan veranderen. Er is software voor die alle wifi signalen in je buurt scant inclusief op welk kanaal ze zitten. Kies vervolgens de rustigste en kies die bij de instellingen van de wifi router. (Mac: iStumbler, Windows: inSSIDer)
Deze software kun je ook gebruiken om de signaalsterkte te controleren en te zien of de aanpassingen  die je doet effect hebben en welke het beste hebben gewerkt in jou situatie.

4. Richt het signaal de goede kant op

Als de wifi router in de hoek van je huis staat hoeft het niet naar de straat toe te zenden, maar liever naar de achtertuin.  Met een blikje kun je al een heel eenvoudig het signaal richten, of even knutselen met wat papier en aluminiumfolie.

5. Installeer een ‘repeater’

Een wifi router heeft niet een onbeperkt bereik, maar je kunt het wel versterken. In de handel zijn apparaatjes te koop die het bereik van je bestaande wifi netwerk uitbreiden. Ze pakken het wifi netwerk op op een een plek waar ze zelf bereik hebben en verspreiden die weer opnieuw zodat het bereik vergroot wordt.

En wil je echt het uiterste eruit halen dan kun je een ‘heatmap’ maken van je huis, kantoor of tuin, waar het signaal het beste is. Dat kan op de Mac met Netspot. Zo kom je er achter welke plek het beste is om connected te zijn, of waar de wifi router moet staan om overal het beste ontvangst te hebben.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...1Stom

About Author

49 Comments

 • Avatar
  Kevin
  Posted 11/06/2019 10:30 am 0Likes

  Very useful tips and I am sure it will improve WiFi signals.

  Apart from these tips, If your WiFi network isn’t performing up to your expectations, there are many things that you can do to improve the situation like opting for WiFi optimization software. Also, this software only solution for WiFi optimization requiring no setup, no infrastructure changes and no additional hardware.

 • Avatar
  Lockpick
  Posted 16/03/2019 10:15 pm 0Likes

  Nooit gedacht dat ik door het kanaal te veranderen mijn signaal kan versterken. Erg creatief en werkt nog ook! Bedankt voor deze gave tip!

 • Avatar
  Sainitesh
  Posted 16/03/2019 10:10 am 0Likes

  KloudWIFI truly believes that reliable, fast networks have been the game changers in driving innovation, productivity and instant collaboration supported by the relentless growth of convenient cloud-hosted applications. Even with a powerful, proven network infrastructure like Cisco Meraki and Ekahau, the end user experience can only be truly optimized by considering all the internal and external factors to the end user experiences.
  For more information click on the link
  https://kloudwifi.com/

 • Avatar
  Maarten Breet
  Posted 11/09/2018 11:21 am 0Likes

  Toch nog even een tip, vermijd wifi repeaters/versterkers. Deze halveren je snelheid. Ga als het even kan bedraad van het modem naar de plek waar je wifi wil hebben. Sluit daar een accespoint aan. Deze hebben een sterker signaal en een hogere dorvoer snelheid dan een versterker.

 • Avatar
  Linda (tekstschrijver uit Dordrecht)
  Posted 25/09/2016 10:37 pm 0Likes

  Ik werk als zelfstandige en heb een kantoor aan huis. Voor mijn werkzaamheden moet ik geregeld e-mailen, iets opzoeken of in WordPress werken, en dat is niet te doen wanneer je wifi nog langzamer is dan een bejaarde slak. Het enige dat bij mij nog een beetje hielp was een zelfgeknutselde “schotel” van aluminiumfolie, maar uiteindelijk heb ik mijn man vriendelijk doch zeer dringend verzocht om de kabels van de router door te trekken tot in mijn werkruimte.

 • Avatar
  piet Glasbergen
  Posted 16/09/2016 7:53 am 0Likes

  Goedemorgen,

  Mijn dochter is sinds kort naar de zolder verhuisd .
  Het probleem is dat daar haar PC en Laptop het niet doen.
  Welke oplossing denkt u dat ik nodig heb om goed met haar computer te werken?

  Ik hoor het graag.

  Vriendelijke groet,

  Piet Glasbergen

 • Avatar
  Engel Nobbe
  Posted 29/06/2016 1:57 pm 0Likes

  Wifi is niet perfect, kan niet perfect zijn. En omdat er veel te veel Wifi stations zijn wordt het steeds slechter…

  1. Kies een ander kanaal
  2. Verklein de bandbreedte
  3. Overleg met de buren

  Zie ook hier: https://www.youtube.com/watch?v=fUWszuPlLjs

 • Avatar
  telecominstallatie.com
  Posted 27/06/2016 2:22 pm 0Likes

  Leuke site!
  Ik kom regelmatig bij klanten thuis voor wifi klussen en het is leuk om te zien dat consumenten elkaar zo helpen, keep up the good work!

 • Avatar
  DDSS
  Posted 29/04/2016 4:24 pm 0Likes

  Als je de wifi ontvangst wil verbeteren kun je het gratis programma op http://www.appspeed.nl gebruiken. Het werkt door een continue stroom van data van 1 netwerk aansluiting naar een andere te sturen en hier aan te meten. Er is dan een continue grafiek zichtbaar. Als je met je laptop dan gaat lopen zie je gelijk wanneer je niet voldoende data overdracht meer hebt.

 • Avatar
  Jan kits
  Posted 07/02/2016 12:00 pm 0Likes

  Hallo Patrick. Op de camping gebruik ik de wiki van mijn buren. Heb hun veiligheidscode de afstand tussen beide caravans is 100 m. Het signaal is dan ook soms zwak. Kan ik iets in mijn caravan aanbrengen wat het signaal versterkt? En welk apparaat adviseer je mij om te kopen. Bv dank. Gr jan kits

 • Avatar
  Jeroen
  Posted 22/01/2016 9:00 pm 0Likes

  Ik slaap sinds kort op de zolder (3de verdieping) en daar is de verbinding niet al te goed tot slecht. Mijn router ligt op het gelijksvloer. Hoe kan ik het beste wifi krijgen tot op m’n zolder? Zou ik een wifi versterker aanschaffen? En welke?

 • Avatar
  WiFi Versterker
  Posted 16/12/2015 9:22 am 0Likes

  Waar kan je een wifi versterker kopen? Google geeft me “teveel” sugesties

 • Avatar
  Henk-Jan
  Posted 17/03/2014 3:25 pm 0Likes

  Leuk en interessant artikel, bedankt hiervoor.

  Zelf ook een aantal tips toegepast en dit heeft tot noch toe geleid tot een sneller internet op plaatsen als de zolder en tuinhuis etc.

 • Avatar
  Tommy
  Posted 17/01/2014 9:14 am 0Likes

  Hallo, wij gaan binnenkort verhuizen en zijn met een hoop kinderen. Ieder een eigen laptop, iPhone en nog vele andere internet slurpende apparaten. Ook zijn we verdeeld over 3 verdiepingen en een garage. Is het misschien een idee om op elke verdieping een router te plaatsen? Zodat je dan zelf de beste verbinding kan kiezen? Op elke verdieping zit een utp aansluiting vanuit de meterkast waar (hoogstwaarschijnlijk) het modem van de KPN komt te staan.

  Mvg Tommy

  • Avatar
   Patrick Loonstra
   Posted 17/01/2014 12:21 pm 0Likes

   Wat dan wel handig is, is dat die routers zich aansluiten bij het bestaande wifi netwerk. Anders switch je steeds van netwerk.
   Als je voor de Apple oplossing gaat, daarvan weet ik het het beste, kun je met de Airport Express het bereik van je bestaande netwerk uitbreiden.

 • Avatar
  Jordy de Knegt
  Posted 09/01/2014 7:35 pm 0Likes

  Hey allemaal…

  Ik las de makkelijke manier om je wifi te versterken met dat blik om je antenne heen..
  Ik wilde dat gaan doen maar kwam erachter dat wij een vrij vage router hadden zonder antenne.

  Iemand enige tips hoe ik dan op een makkelijke manier kan versterken. Kabel trekken kan niet.
  Groet
  Jordy de Knegt

  • Avatar
   Patrick Loonstra
   Posted 10/01/2014 1:21 pm 0Likes

   Een repeater zou een oplossing kunnen zijn.

   • Avatar
    Robert P.
    Posted 18/02/2014 8:23 pm 0Likes

    Een wifi versterker kan inderdaad de oplossing bieden, simpelweg in het stopcontact te pluggen en geen gedoe met kabels.

    Trucjes zoals met aluminium folie of blikjes kunnen uw wifi signaal wel een beetje verbeteren, maar zullen nooit even krachtig zijn zoals een repeater.

 • Avatar
  Niels
  Posted 08/01/2014 8:53 pm 0Likes

  Erg handige tips en duidelijk beschreven inclusief uitleg.

  Bedankt hiervoor!

 • Avatar
  Martijn
  Posted 24/12/2013 5:00 pm 0Likes

  Ik heb een 50Mb verbinding welke met kabel perfect is. Maar draadloos slechts 25Mb. Ik zit er 1,5 meter vandaan en hij staat op ch10 welke niet in gebruik is door anderen.

  Hoe kan het dat ik zo’n lage snelheid heb?
  En zend de modem altijd het sterkst naar voren uit?

  Alvast bedankt.

  • Avatar
   Patrick Loonstra
   Posted 24/12/2013 6:24 pm 0Likes

   Lastig om te zeggen Martijn.
   Ligt natuurlijk ook aan de wifi-modem zelf, de soort antenne en welke signalen er nog meer in de ruimte rondhangen.

   En vergeet niet dat wifi altijd trager is dan via een kabel.

 • Avatar
  Hans Roodbeen
  Posted 11/10/2013 7:54 pm 0Likes

  Weet iemand of er ook een artikel is over het maken van een 2de (gast)wifi-netwerk achter dezelfde ADSL-router?

  • Avatar
   Patrick Loonstra
   Posted 11/10/2013 10:47 pm 0Likes

   Komt me niet bekend voor dat we er op Lifehacking over hebben geschreven. Maar wat niet is kan nog komen.
   Weet wel dat dat natuurlijk erg afhankelijk is van de router die je gebruikt. Ze ondersteunen dat niet allemaal.

   • Avatar
    Ruud
    Posted 30/10/2013 9:32 am 0Likes

    Allereerst bedankt voor de tips !

    Wij hebben KPN als provider, de daarbij geleverde modem/router voldoet in huis in principe naar behoren, maar wij wilden ook internetverbinding in de tuin, daarom een RT AC66U aangeschaft en de verbinding schoot van ‘geen’ naar ‘goed’, ideaal dus !
    Leek het…
    Probleem is de overdrachtsnelheid die vaak maar tussen 1 en 9 mbps zit en dus te laag om fatsoenlijk muziek te draaien oid.
    Van kanalen gewisseld zonder zichtbaar resultaat en dus maar een verbindingscheck gedaan via speedtest, situatie, 3 meter van de router verwijderd zonder obstakels en de test gaf aan dat down 9 en up 0.9 was, dat lijkt me toch aardig laag ?

    Ligt dat nu aan ons of gewoon aan KPN ?

    En hoe zouden we de snelheid in de tuin/blokhut nu kunnen verbeteren ?!

    Alvast bedankt !!

 • Avatar
  flaitling93
  Posted 24/05/2013 3:53 pm 0Likes

  hey allemaal in het begin had ik een heel goede connectie met mijn internet maar nu valt mijn connectie weg altijd als ik iets op t internet aan het doen ben valt mijn internet na een kwartier terug uit heeft iemand dit ook is voorgehad en heeft hij dan een oplossing?? thx

 • Avatar
  peter
  Posted 25/04/2013 8:44 pm 0Likes

  Hallo,misschien kan iemand mij helpen bij mijn wifi probleem op de camping.
  Ik verblijf vaak op verschillende campings (in het buitenland) en de wifi sterkte is vaak teleurstellend.
  Ik heb wel het een en ander gelezen over wifi versterkers en het een en ander gezien van mede kampeerders maar en goede oplossing heb ik nog niet gekregen.
  Vaak gaat het volgens mij nog mis met de instellingen.
  Wat heb ik nodig om een wifi signaal te versterken zodat ik mijn smartfoon en (android) tablet goed kan gebruiken.
  (Ik heb geen invloed op het uitgezonden signaal of de router van de camping)
  Ik ben heel benieuwd naar een reactie
  Groet peter

 • Avatar
  Haci
  Posted 21/04/2013 1:25 am 0Likes

  hallo ik vroeg mij af of ik ook mijn internet verbinding zou kunnen versterken.
  ik woon namelijk nog bij mijn ouders en heb de zolder omgebouwd tot een game lounge, ik speel graag call of duty black ops maar ik heb nog wel eens vaak last van slechte verbinding, ik ga er zelf vanuit dat het komt omdat ik op zolder zit. Wij zijn aangesloten bij Ziggo, alleen ziggo bracht ons een nieuwe modem met router functies ( dus geen aparte router nodig voor laptops etc). hoe kan ik hiermee mijn netwerk versterken? zeer graag hulp nodig !

  • Avatar
   Patrick Loonstra
   Posted 23/04/2013 11:38 am 0Likes

   Ik zou beginnen met het aanleggen van een bedrade verbinding, als je dat nog niet hebt gedaan.
   Zolders zijn altijd lastig om online te zijn plus het is beter voor de reactiesnelheid van je netwerk. En dat kan je CoD spel enkel ten goede komen.

   Ik heb zelf ook de nieuwe router van Ziggo, maar heb de wifi ervan uitgezet. Ik vertrouw meer op mijn Linksys router, die én krachtiger is door de externe antennes én stabieler.

 • Avatar
  Ivo van Schagen
  Posted 10/04/2013 10:37 am 0Likes

  “Tevens zijn nieuwere versies van wifi sneller dan de oudere.”

  De versie van WIFI ligt aan je provider? Want anders kan ik beter eens overstappen, toch?
  Alvast bedankt voor de tips! Netspot ga ik even uitproberen.

  • Avatar
   Patrick Loonstra
   Posted 10/04/2013 11:01 am 0Likes

   Nee, de wifi versie ligt aan de router die het signaal uitzend.
   Veel succes met testen. Benieuwd of je met Netspot een goed beeld van je huis kunt krijgen en of je vervolgens of verschillen kunt waarnemen.

 • Avatar
  Joop
  Posted 18/03/2013 9:34 am 0Likes

  Hallo allen,

  Van de week heb ik jullie reviews en oplossingen gelezen. Ik had hetzelfde probleem. Ik ben overstag gegaan en heb om op mijn zolder ook wifi te ontvangen een wifi versterker gekocht. Na wat sites te hebben bekeken heb ik mijn wifiversterker gekocht bij wifirepeaters.nl. Ik moet zeggen het werkt goed. Dank voor jullie informatie.

  • Avatar
   Patrick Loonstra
   Posted 18/03/2013 12:42 pm 0Likes

   Top man, graag gedaan hoor.

 • Avatar
  Evert
  Posted 13/09/2012 4:04 pm 0Likes

  Helaas voor tip 1 zeggen providers altijd: zet je modem zo dicht mogelijk bij de plek waar je telefoondraad je huis in komt (“boven” komt). Dat is bij mij (en ik denk bij de meesten) in de meterkast.

  Nadeel van een repeater is dat het “verlengde netwerk” dan een andere naam moet krijgen. Of ligt dat aan mijn repeater (Netgear WN2000RPT)?

  • Avatar
   Patrick Loonstra
   Posted 13/09/2012 5:09 pm 0Likes

   Dat is voor de modem. Ik heb het hier over de wifirouter.

   Nu is het wel zo dat die vaak hetzelfde zijn, de beste oplossing is dus een modem bij de ISRA punt (waar de kabel het huis binnenkomt) en dan met een draad naar de wifirouter, weg van de storingen.
   Kortom, het wordt tijd dat de huizen van tegenwoordig vanaf de oplevering voorzien zijn van bekabeling.

 • Avatar
  Albert
  Posted 25/08/2012 11:48 pm 0Likes

  Ik kreeg van kpn een nieuw modem, dat veel minder signaal gaf dan de oude SX551 experia box. Dus deze laatste aan het andere eind van de kamer opgehangen als extra wifi punt, nu in het hele huis goed bereik. Met alleen het nieuwe modem is het al “op” als ik de achterdeur uitloop. Zijn er nieuwe richtlijnen of zo? Ik kan me daar iets bij voorstellen want het aantal wifi signalen is de laatste jaren natuurlijk explosief gestegen, dus we zitten elkaar snel in de weg.
  Dus heb je slecht bereik, haal je oude modem uit de schuur. Zelfde SSID en wachtwoord en je apparaten schakelen automatisch over naar het sterkste punt. Ideaal.

 • Avatar
  Jaap Francke
  Posted 21/08/2012 12:35 pm 0Likes

  Mijn tip voor een goede plek: trapgat op de eerste verdieping – dat geeft dekking in je hele huis.

  • Avatar
   Michiel Brouwer
   Posted 23/08/2012 7:42 pm 0Likes

   Slim! Ligt voor de hand ook eigenlijk.

 • Avatar
  Michiel
  Posted 21/08/2012 10:23 am 0Likes

  Er zitten interessante tips tussen. De taal- en spelfouten in het artikel werken op mij overigens wel behoorlijk ‘storend’.

  • Avatar
   Patrick Loonstra
   Posted 21/08/2012 11:05 am 0Likes

   @Michiel: Ik heb het artikeln nog even doorgelopen en wat dingen eruit gehaald. Dank je voor het opmerken.

   Tof dat jullie allemaal aan het knutselen zijn gegaan, hebben jullie er ook foto’s van, dan kunnen we die hier wellicht gebruiken in het artikel.

   • Avatar
    Lorem Ipsum
    Posted 21/08/2012 4:11 pm 0Likes

    Niet alleen dat, ook ongeoorloofd gebruik van comma’s waar ze niet horen. Dit haalt het tempo uit het lezen en zorgt er voor dat een stukje soms 2 keer gelezen moet worden omdat de klemtoon verkeerd ligt. Verder goede tips en zeker het proberen waard!

    • Avatar
     Axel
     Posted 01/09/2013 1:10 am 0Likes

     Ik neem aan dat je komma’s bedoelt.

     • Avatar
      Jablo
      Posted 04/09/2016 12:37 pm 0Likes

      Heel goed, hoe schrijf je komma of comma, wat een gezeur.

    • Avatar
     Henny Smeenk-Smale
     Posted 15/08/2016 3:58 pm 0Likes

     … en zorgt ervoor dat een stukje soms twee keer gelezen moet worden …

     Tekenend dat je je verschuilt achter het Lorem Ipsum.

 • Avatar
  Choong Wei Tjeng
  Posted 21/08/2012 9:59 am 0Likes

  Zelf veel succes gehad met de gratis signaalversterker ‘Windsurfer 2’: http://www.freeantennas.com/projects/template2/index.html

  Eenvoudig te maken met een stukje stevig papier, alufolie, een schaar/mesje en plakband/lijm. Ik was wat sceptisch maar het werkt echt. Je moet geen wonderen verwachten, maar het kan wel net het verschil betekenen tussen een stabiele of een onstabiele verbinding.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: