Oké, deze dingen kun je beter níét in de vaatwasser doen…

Aangezien we werkelijk zijn overladen met positieve reacties en emotionele dankbetuigingen naar aanleiding van ons artikel over onwaarschijnlijke dingen die je gewoon in de vaatwasser kunt zetten, zetten we in op minstens zo veel succes met het volgende issue: dingen die je beter NIET in de vaatwasser kunt zetten. Sommige materialen kun je beter met de hand afwassen omdat ze in de vaatwasser niet mooi blijven, niet lekker schoon worden of zelfs kapot kunnen gaan. 

Handgeschilderd of antiek serviesgoed

Antiek servies of met de hand beschilderde kopjes en borden raken in de vaatwasser snel beschadigd omdat vaatwastabletten allerlei vrolijke ingrediënten bevatten die deze materialen gemeen kunnen aantasten. Toch zonde als je verzameling Delfts Blauw en Ming-vazen naar de filistijnen wordt geholpen door een rondje in de vaatwasser.

Keukenmessen

Je Global-, Zwilling- en Nesmuk-messen blijven langer scherp als je ze netjes met de hand afwast. Dat komt doordat – we zeggen het nog maar eens – het afwasmiddel in vaatwastabletten nogal bijtend en schurend werkt, waardoor het Japanse staal van je Miyabi-lemmet wordt aangetast en het snijvlak na verloop van tijd bot wordt.

Knoflookpers

Neehee, een knoflookpers wordt in de vaatwasser gewoon niet goed schoon! Je weet toch, er blijven altijd van die restjes achter die helemaal hard worden. Je kunt dat ding beter gewoon beter even met de hand afwassen; je duwt met de haren van de afwasborstel alle restanten uit de gaatjes van de pers, waarna je alles even met heet water afspoelt. Tadaa, weg ressies!

Houten lepels en snijplanken

Ken je dat? Sta je een broodje vruchtenhagel klaar te maken op een houten snijplank waar de dag ervoor uien en kabeljauw op zijn gesneden. Euh, laten we het erop houden dat het een spannende smaaksensatie oplevert… ?

Hout is nu eenmaal poreus en daardoor blijven er allerlei bacteriën en akelige geurtjes in achter. Daarom ben je misschien geneigd om houten lepels en snijplanken eerder in de vaatwasser te smijten omdat ze dan goed heet worden gespoeld. Maar let op: deze hitte kan er juist voor zorgen dat het hout gaat uitzetten en weer inkrimpen, waardoor er scheurtjes ontstaan waar weer méér bacteriën zich kunnen ophopen.

Het is dan ook beter om houten keukengerei met zout en citroen te schrobben en met de hand af te wassen. Bepaalde antibacteriële schoonmaakmiddelen zijn ook prima te gebruiken, maar kies dan wel een product dat geen schadelijke chemicaliën achterlaat.

Koper

Koper kan dof en lelijk worden als je het in de vaatwasser doet. Dat komt doordat het afwasmiddel dat in vaatwastabletten gebruikt wo- nou ja, you know.

Gietijzer

Gietijzer kan gaan oxideren als je het in de vaatwasser doet, omdat de bovenlaag op die manier beschadigd raakt (je weet wel, vanwege die bijtende bestanddelen in vaatwastabletten). Je favoriete gietijzeren koekenpan kun je dan ook het best gewoon met heet water (en vooruit, een klein druppeltje zeep) afwassen, goed laten drogen en vervolgens insmeren met olijfolie om roest te voorkomen.

Aluminium

Ook aluminium pannen kunnen lelijk en zwart worden als je ze in de vaatwasser doet. Dat komt do- JA NU WETEN WE HET WEL! Aluminium kun je het best met de hand afwassen met azijn en wijsteenbakpoeder (yep, wij moesten het ook effe opzoeken).

Bepaalde soorten plastic

Niet alle plastic is vaatwasbestendig. Er kunnen allerlei giftige stoffen vrijkomen vanwege de combinatie van hitte en de ingrediënten in vaatwastabletten. Controleer daarom altijd of er aanwijzingen op het plastic voorwerp staan voordat je het in de vaatwasser mikt.

Lees ook: Deze 5 voedingsmiddelen kun je beter niet opnieuw opwarmen

Tell Us What You Think
3Te gek12Leuk11Serieus?6Meh...6Stom

About Author

3 Comments

 • JS
  Posted 12/01/2020 7:38 pm 0Likes

  Is dit een lifehack? Klinkt als een heleboel extra gedoe.

 • jaap
  Posted 11/01/2020 8:12 pm 0Likes

  Borden met een gouden of zilveren randje kan je wel in de vaarwasser doen om dat randje er af te krijgen, zodat ze daarna minder vonken in de magnetron.

 • Henk
  Posted 24/04/2017 7:45 am 0Likes

  Gietijzeren pannen kun je beter niet met zeep afwassen. Nietdat het gietijzer er niet tegen kan, maar omdat de vetten dieje bij het bakken gebruikt zich ‘polymiseren’. Er wordt een soort van anti-aanbaklaagje gevormd door de pan te gebruiken. Zeep haalt dat laagje er weer af. Je kunt beter met water en zout je gietijzeren pan afwassen.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]