8 dingen in je keuken die waarschijnlijk veel te oud zijn

Je hebt vast een aantal dingen in je keukenkastjes liggen waarvan je niet eens meer wist dat je ze had, en waarvan je geen flauw idee hebt hoe oud ze zijn of wanneer je ze voor het laatst gebruikt hebt. Hier noemen we een aantal dingen die vaak veel te lang in je keuken blijven liggen. Lees ook: Voedingsmiddelen die je niet in de koelkast moet bewaren.

Bakpoeder

Als je niet vaak bakt, is de kans groot dat je ergens achterin een keukenkastje een aangebroken pakje bakpoeder zult aantreffen. Bakpoeder wordt niet gauw slecht, maar als een pak eenmaal geopend is, begint het bakpoeder vocht uit de omgeving te absorberen waardoor je cake niet meer zo goed zal rijzen.

Je kunt eenvoudig controleren of je bakpoeder nog effectief is door een kopje voor de helft met kokend water te vullen en er een schepje bakpoeder aan toe te voegen. Als het gaat bruisen, is je bakpoeder nog in orde. Gebeurt er niet veel, dan kun je beter een nieuw pakje gebruiken.

Potjes kruiden

Bepaalde kruiden gebruik je veel minder vaak dan andere. En deze blijven soms dan ook lang liggen. Gedroogde kruiden blijven erg lang goed, maar als de verpakking eenmaal is aangebroken kunnen ze hun geur en smaak verliezen. Gebruik je neus en je gezond verstand om te bepalen of je kruiden nog geschikt zijn om in je gerechten te verwerken.

Om gedroogde kruiden langer goed te houden, kun je ze het beste op een koele, donkere plek in een luchtdichte verpakking bewaren. Gemalen kruiden verliezen sneller hun smaak en geur. Daarom is het een goed idee om ze in hun geheel te kopen en in een vijzel te vermalen op het moment dat je ze wilt gaan gebruiken.

Volkorenbloem

Gewone witte bloem kun je bijna eindeloos bewaren als je het hygiënisch en luchtdicht verpakt en op een koele plek bewaart. Maar volkorenbloem wordt na een maand of 3 al vies en ranzig vanwege de natuurlijke oliën uit de tarwekiemen en zemelen die vrijkomen. Je kunt controleren of je volkorenbloem nog goed is door eraan te ruiken.

Om ervoor te zorgen dat je volkorenbloem zo lang mogelijk goed blijft, kun je het het beste luchtdicht verpakken en in de koelkast bewaren.

Paneermeel en broodkruim

Paneermeel en broodkruim gaat gauw schimmelen als het niet luchtdicht verpakt is. Tevens nemen deze producten gauw geutjes op. Daarom kun je het vaak beter gewoon vervangen als het ouder dan een maand of 5 is. Het is tevens niet moeilijk of duur om zelf broodkruim te maken (het gaat zelfs beter met restjes oud brood!).

Als je toch broodkruim wilt bewaren kun je dit het beste luchtdicht verpakken. Het liefst in een ander kastje dan waar je potjes kruiden staan.

Bruine suiker

Bruine suiker wordt een keiharde klomp als het aan vocht wordt blootgesteld. Daarom is het van belang om bruine suiker in een diepvrieszakje of een luchtdichte pot te bewaren.

Olijfolie

Olijfolie bederft ongeveer 6 maanden na het openen van de fles. Je kunt het beste kiezen voor een donkere fles, omdat licht de kwaliteit van de olie aantast. Zorg dat je olijfolie op een koele, donkere plek bewaart, maar niet in de koelkast omdat de olie dan erg dik wordt.

Noten

Door de olie in noten kunnen ook deze bederven. Notensoorten die veel olie bevatten, zoals macadamia’s, worden sneller slecht dan noten met een lager vetgehalte, zoals amandelen.

Noten blijven gemiddeld zo’n 3 tot 4 maanden goed, mits je ze luchtdicht verpakt. Je kunt ze ook in de vriezer bewaren als je ze wat langer goed wilt houden. In de vriezer kun je ze een maand of 9 bewaren.

Ontbijtgranen

Als een pak ontbijtgranen een tijdje open staat, wordt de inhoud zacht. En dat is niet lekker. Als je niet van plan bent om je ontbijtgranen binnen een week of twee op te eten, kun je ze veel beter in een luchtdichte plastic doos doen. Op die manier blijft de inhoud een aantal maanden knapperig.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]