9 tips voor een gezonde balans tussen werk en privé

Het kan lastig zijn om niet alléén maar met je werk bezig te zijn… Zeker als je een eigen bedrijf hebt, is het verrekte moeilijk om je laptop op tijd dicht te klappen en te ontspannen. Wanneer werkdagen van 16 uur eerder regel dan uitzondering zijn, doe dan je voordeel met onze tips! We leggen je namelijk uit hoe je een gezonde balans tussen werk en privé kunt behouden.

Zoveel mogelijk uitbesteden

Je hoeft niet alles zelf te doen! Richt je liever op activiteiten en taken waar je goed in bent en/of waar je zin in hebt. Maak gebruik van je sterke punten en delegeer andere taken of besteed deze uit. Geen kaas gegeten van boekhouden? Hou dan op met het verspillen van je tijd, en neem een boekhouder in de arm!

Je mag best ‘nee’ zeggen

Als je 24 uur per dag beschikbaar bent voor je baas en daardoor overbelast dreigt te raken, zeg dan gewoon eens “nee”. Bonustip: zeg je vaak ondoordacht “ja”? Probeer dan om niet meteen te antwoorden. Vraag om een momentje bedenktijd en gebruik die tijd om echt even goed na te denken over je antwoord.

Tijd voor jezelf maken

Maak tijd voor je hobby’s! Dat zal je uiteindelijk nieuwe energie geven. Gebruik je vakantiedagen en neem minimaal elk kwartaal een lang weekend op. Maak van sporten een prioriteit. Het is gemakkelijk om je sportschoolabonnement op te zeggen in drukke tijden… Een gezond lichaam betekent echter ook een frisse geest. En het allerbelangrijkste: vergeet niet om gedurende de dag ook eens pauze te nemen, zelfs als het enkel is om te lunchen.

Werkuren bepalen

Stel duidelijke grenzen! Op het moment dat je je werk verlaat, denk je er ook niet langer meer over na. Als freelancer is het belangrijk om werkuren voor jezelf te bepalen. Je werkt gewoon van 9:00 tot 17:00 uur en geen seconde langer. Voor je het weet, werk je namelijk elke dag door tot middernacht…

Zet die mobiel uit

Als je klaar bent met werken, gaan je telefoon en laptop uit. Stop met het controleren van je e-mail, stuur die bellende collega een sms dat hij morgen de eerste is en geniet écht van je vrije tijd.

Vrije tijd noteren

Net zoals dat je werkafspraken en deadlines noteert in je agenda, schrijf je voortaan ook vrije avonden, vakanties en verjaardagsfeestjes op. Voelt misschien wat raar, maar op die manier verplicht je jezelf om echt vrij te nemen op die momenten.

Ontmoet elkaar halverwege

Ontmoet klanten en opdrachtgevers letterlijk halverwege. Je hoeft niet altijd bij hen op kantoor af te spreken. Kies een locatie ergens halverwege uit. Dit kan je jaarlijks een hoop reistijd besparen! Of nog beter: gebruik Skype.

Elke dag evalueren

Aan het einde van elke dag voer je een korte evaluatie uit. Wat ging goed, wat ging minder goed, en wat kan beter? Heb je te veel tijd besteed aan het beantwoorden van e-mails? Stel daar dan duidelijke regels voor op. Bijvoorbeeld dat je alleen ’s ochtends terugmailt.

Wees geen perfectionist

Dan tot slot nog even een dooddoener: accepteer dat er geen ‘perfecte’ balans tussen werk en privé is. Streef niet naar het perfecte schema; streef naar een realistisch schema. Sommige dagen moet je je wel op je werk toeleggen, terwijl je een andere dag gemakkelijk vrij neemt om wat leuks te doen. Balans vind je op de lange termijn, niet elke dag.

Tell Us What You Think
3Te gek4Leuk1Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Berry
    Posted 16/06/2021 8:30 pm 0Likes

    We hebben sinds corona heel veel mensen die toendertijd recent gestart waren die inmiddels aangeven heel veel moeite te hebben met work-life balance door het vele thuiswerken.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]