Winnaars Een opgeruimde geest

Er wordt veel onthouden in Nederland. En de hulp is divers: Moleskins, echtgenotes, geheugenpaleizen in de vorm van tuinpaden en communie’s, beschreven handen en heel veel ezelsbruggen. Mooi om te lezen hoe veel er nagedacht wordt over nadenken. Daanaast hebben we natuurlijk vijf winnaars van het boek Een opgeruimde geest van Daniel Levitin.

De vraag: jouw favoriete manier om iets te onthouden?

In de boekbespreking van het boek Een opgeruimde geest. Omgaan met de stortvloed aan informatie die dagelijks op je afkomt stelden we de vraag: Hoe zorg je dat je iets niet vergeet? De strategieën zijn divers!

Onthouden

Een aantal mensen vertrouwd op het eigen geheugen. Soms door dat wat onthouden moet worden aandacht te geven en er bewust aan te denken. Soms door erop te vertrouwen dat als het belangrijk genoeg is het op het juiste moment wel boven zal komen. En zo niet, dan weer een les geleerd.

Daar waar het geheugen een zetje nodig heeft, is er een groot aantal mensen vaardig met diverse triggers: een kruisje op je hand, muzikale koppelingen, een wandeling waaraan elementen gekoppeld worden die je wil onthouden (memory palace of wat aardser een tuinpad) of het overdrijven van persoonskenmerken. En niet te vergeten zelf gecomponeerde jazzy melodieën die gaan over dat wat je wil onthouden.

Degenen die onthouden zijn daar soms principieel in: wat aandacht krijgt onthoud je en doe je. Het andere zakt weg en dat is een natuurlijk proces. Voor anderen lijkt het ook wel een spel dat je met jezelf speelt: hoe kan ik mezelf te slim af zijn?

Apps en diensten

Uit de digitale wereld staat met stip op één Evernote. Meer dan 20 reacties, waarin Evernote een centrale rol speelt. Soms in combinatie met andere apps, takenmanagers of een GTD-systeem binnen Evernote (the secret weapon). Google Keep, OneNote, vJournal, abcnotes en “gewone” werkomgevingen als excel, Google documenten zijn ook plekken waar jullie van alles parkeren voor later gebruik.

Naast de notitieapps zijn er veel takenmanagers: Teamviz, Trello, Gneo, Remember the Milk, Wunderlist (veel genoemd), shopping list, Todoist, Toodledo, Things, OmniFocus, IQTell, Any.Do. Het zijn beproefde plaatsen om taken en projecten te stallen, eventueel van herinneringen voorzien zodat ze op het juiste moment zichtbaar worden.

Evernote en de diverse takenmanagers worden ondersteund door internetdiensten als IFTTT, Feedly en Pocket.

De klassieke mail is ook nog goed voor circa tien mensen als een plek om naar toe te mailen of om in te werken, zodat zaken niet aan je aandacht ontsnappen.

Tenslotte zijn agenda’s voor velen een plek die zodanig vertrouwd is dat daar de herinneringen en niet-te-vergeten zaken in mogen. Dat is dan de digitale agenda, de fysieke agenda of een grote kalender voor het hele gezin.

Inspreken

Een minderheid gebruikt memorecorders of Xoip om snel wat in te spreken en dat later te gebruiken. Zeker gezien de handsfree mogelijkheden erg handig. Daarnaast leent het zich voor vrijuit spreken, aangezien de toetsenbordinvoer geen beperking is.

Opschrijven

Er wordt veel geschreven in Nederland. Een aantal mensen laat nadrukkelijk weten dat alleen het schrijven al de kans op herinneren vergroot. Er wordt geschreven op en in:

  • Notes Usem kaartjes, die hier al vaker geprezen zijn vanwege hun bruikbaarheid
  • Papier, een tijdloze oplossing
  • Briefjes, die dan in de weg worden gelegd zoals op het toetsenbord of in de broodtrommel
  • Notitieboekjes, soms klein om mee te nemen
  • Moleskins, een merk notitieboeken dat garant staat voor stevige, mooi vormgegeven boeken
  • Geeltjes, snel geschreven en in het zicht te hangen. Hebben wel eens de neiging geleidelijk aan te vermeerderen
  • Dagboeken, voor vast gebruik
  • Op je hand, zodat het voor jou en anderen zichtbaar is. Wen je er zelf aan, dan kan een ander ernaar vragen
  • Kalender, vooral handig voor een gezin om in één oogopslag te zien of er bijzonderheden zijn

Samen

Een bijzondere categorie zijn degenen die dat wat ze willen onthouden delen met anderen. Soms om er een gezamenlijke opdracht van te maken en soms uit pure noodzaak! Daarbij lijken, in onze niet-representatieve steekproef, de dames de heren te redden. Dat varieert van melding maken dat je iets niet mag vergeten tot een constante verbinding.

Evalueren

Een bijzondere vermelding, dol op GTD als we zijn, gaat naar degenen die niet alleen lijsten of apps vullen maar ook nadrukkelijk stellen dat het hele zaakje regelmatige reflectie en onderhoud vraagt. Kortom, loop regelmatig je lijsten en apps na om terug te zien wat je geschreven hebt. Dat is goed om te zien of je niks vergeet en om het vertrouwen in dat systeem te laten groeien.

De winnaars

Graag hadden we veel meer boeken weggegeven gezien de nuttige, slimme, eerlijke, sociale, zoekende reacties die alle een beloning verdienen. Dat gezegd hebbende zijn de winnaars:
1. Lia, die al jaren op de hand schrijft
2. Judith, die een dagboek heeft dat overal mee naar toe gaat
3. Harrie, die deelt met zijn vrouw en een geheugenpaleis bouwt
4. Art, die het zijn vrouw vertelt maar het graag zelf wil onthouden
5. Renske voor het doorwrochte gebruik van Evernote

De winnaars krijgen een mail met de vraag om een postadres en dan wordt het boek snel verzonden.

Allen veel dank voor de inzendingen en deelname!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author