Aan het werk: 6 tips tegen uitstellen

Die grote opdracht die je over drie weken moet inleveren? Of de laatste toetsweek die eraan komt? Dat duurt nog een paar weken en de planning is gemaakt. Toch bestaat er een kans dat je nu lekker zit te genieten van de vrije tijd die je hebt, terwijl je die eigenlijk moet besteden aan het maken van die opdracht of voor het leren van je toetsen. En dat je over drie weken toch weer tot 12 uur ’s nachts nog hard aan het werk bent om de opdracht op tijd te kunnen inleveren bij je docent. 

Tijd voor de Pomodoro ‘tijd benuttings techniek’!

Uitstelgedrag, we kennen het allemaal en het zit in ieder mens. En het is waar dat we soms beter kunnen presteren onder tijdsdruk. Maar soms stellen we zo lang uit, dat het onmogelijk is om het nog af te krijgen. Om dat te voorkomen zijn hier 6 tips!

1. Hak werk in kleine stukjes

Je ziet als een berg op tegen die grote opdracht. En je hebt geen idee waar je moet beginnen omdat er zoveel te doen is. Je bent nog niet eens begonnen en je bent het overzicht alweer kwijt. Onthoud dan goed: elke opdracht heeft een begin, middenstuk en eind. En zelfs die drie kun je onderverdelen in nog meer kleine taken. Schrijf elke taak apart op. Ook de simpele taken, want zodra je een taak hebt afgemaakt, kun je hem wegstrepen van de lijst. Op die manier zie je dat je lijstje ook werkelijk steeds korter wordt.

2. Maak je eigen deadlines

Voor al die kleine taken die je hebt gemaakt in de stap hierboven, stel je speciale deadlines in. Meerdere kleine taken op een dag, of soms een grote waar je de hele dag over mag doen. Een handig hulpmiddel hierbij is om aan te geven hoeveel tijd je denkt nodig te hebben voor een bepaalde deadline. Met zo’n tijdsaanduiding wordt inzichtelijk of je planning ook daadwerkelijk reëel is.
Het belangrijkste: houd je ook aan die deadlines. Hoe je dat doet, lees je in de volgende stap.

3. Beloon jezelf

Na gedane arbeid is het goed rusten. Beloon jezelf nadat je hard gewerkt hebt. Heb je een kleine deadline gehaald? Neem 15 minuten rust voordat je de volgende taak tackelt. Wees trots op wat je hebt gedaan en geniet van de vrije tijd. Je kan nu zonder dat knagende/zeurende stemmetje in je hoofd genieten van iets waar jij nieuwe energie krijgt. Weg met dat stemmetje! Je hebt je vrije tijd verdient door die ene taak af te ronden.

4. Vind een studie buddy

Soms is het lastig om jezelf aan het werk te zetten. Spreek af met een studie buddy in de stille werkruimte op school of in de bibliotheek. Samen ga je aan de slag. En als je tegen een probleem aanloopt, kun je ook samen snel zoeken naar een oplossing. Zo kun je elkaar motiveren door nadat jullie hard gewerkt te hebben ergens lekker te gaan lunchen om daarna de middag door te werken.

Je staat er niet alleen voor!

5. Begin!

Pak je laptop, open Word. En nee, daarvoor hoef je niet eerst heel je huis te gaan stofzuigen, de ramen te lappen en de was te gaan vouwen. Schuif alle rommeltjes aan de kant, gooi het op je bed en ga zitten met je laptop voor je. Stoor je je echt aan de bende in huis? Ga dan tijdens je break aan de slag met opruimen. Zo vang je zelfs twee vliegen in een klap!

En nogmaals: maak planningen. Daar zijn we allemaal best goed in. Prachtige kopjes, datums en het ziet er strak uit.

6. Zeg nee

Er zijn altijd leukere dingen te doen dan het werk dat voor je ligt. Maar wees streng voor jezelf en zeg ‘nee’ tegen alles en iedereen als het gepland wordt op de dag dat je aan het werk zou gaan. Het moment dat je dingen afzegt en dan toch thuis zit te niksen is niet positief en niet productief. Je hebt niet dat leuke uitje gecanceld om dan thuis te gaan sikkeneuren. Dus nu ga je aan het werk zodat je de volgende keer wel gewoon mee kan!

Met deze tips moet het lukken om de laatste deadlines of toetsweek te halen zodat je met een gerust hart op vakantie kunt gaan!

Wat vind je van deze hack?
1Te gek2Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

7 Comments

 • Anne
  Posted 20/10/2019 4:09 pm 0Likes

  Amazing information. Im gonna just share it, because I really thing it is pretty important for people to know that they can reach any goal they have

 • Linken
  Posted 17/10/2019 12:18 pm 0Likes

  Puntje 6 is makkelijk gezegd dan gedaan.

 • Karabijnhaak
  Posted 13/09/2019 1:12 pm 0Likes

  Goeie tips! Ga ermee aan de slag.

 • Sjanett de Geus
  Posted 22/07/2019 10:10 am 0Likes

  “En nee, daarvoor hoef je niet eerst heel je huis te gaan stofzuigen, de ramen te lappen en de was te gaan vouwen” 😛 Zo ontzettend herkenbaar! Toch doe ik dat, om rust te creëren in mijn hoofd voordat ik aan de slag ga. Om ervoor te zorgen dat het geen uitstel wordt spreek ik met mezelf af hoe laat ik daadwerkelijk start in dat moment.
  Dank voor de inspiratie!

 • Anurag
  Posted 20/06/2019 1:39 pm 0Likes

  Goeie tips! Ik probeer ‘niet denken, gewoon doen’ toe te passen.

  • John
   Posted 24/07/2019 8:19 am 0Likes

   Great things to see you here.

 • Advocaat
  Posted 07/06/2019 5:17 pm 0Likes

  Ik lees nog even dit artikel en dan begin ik… echt!

Comments are closed.

%d