Aantekeningen maken met de Cornell methode #HackToSchool

Notities maken tijdens colleges zijn leuk, maar gebruik je ze later ook? Leer je er iets van? Kan je de kernstof eruit filteren? Met de Cornell Method in ieder geval wel!

Met de Cornell methode kun je op een compacte manier aantekeningen maken tijdens lessen, colleges of het doornemen van lesstof die je later moet kunnen reproduceren voor een of andere toets. Nadat je de aantekeningen op deze manier hebt gemaakt kun je zo vaak als nodig de lesstof weer even opfrissen.

Om aantekeningen te maken volgens de Cornell methode verdeel je een pagina in drie gedeeltes: twee kolommen (verhouding 1/3 en 2/3) en aan de onderkant een rij ter hoogte van ongeveer 5 centimeter. Zo krijg je drie gedeeltes:

  1. In de brede kolom aan de rechterkant maak je je aantekeningen. Gewoon in korte zinnen of met wat schetsen de stof benoemen. Noteer zo bondig mogelijk en probeer de aantekeningen overzichtelijk te houden.
  2. In de linkerkolom zet je belangrijke trefwoorden of vragen die je tijdens een toets moet kunnen beantwoorden.
  3. Zodra je klaar bent met het maken van aantekeningen vat je de lesstof samen in de onderste horizontale ruimte. Noteer hier ook de bron van het materiaal (naam van het college/de docent) en de datum.
Om de lesstof af en toe weer op te frissen bedek je de rechterkolom met de meest gedetailleerde aantekeningen. Stel jezelf de vragen uit de linkerkolom of haal het verhaal bij de trefwoorden weer boven. De samenvatting onderaan de pagina helpt bij het organiseren van je aantekeningen – hier staat waar je aantekeningen precies over gingen.Je kunt ook een Cornell methode sjabloon downloaden voor Microsoft Word of gebruik maken van de Cornel Method PDF Generator.De Cornell methode dankt zijn naam aan de Cornell University waar professor Walter Pauk de methode in de jaren 50 deocumenteerde.
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

Over de auteur

4 Comments

  • Avatar
    Michel
    Geplaatst 27/08/2011 11:09 am 0Likes

    Bedankt voor de informatie, deze methode van aantekeningen maken is ook handig in combinatie met een Livescribe Smartpen, je schrijft aan de rechterkant de trefwoorden op en ondertussen neem je het college met geluid op. Mocht je er uiteindelijk niet uit komen met je notities dan heb je altijd nog het gesproken woord.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: