Acht tips van David Allen (GTD)

In een interview met ProGuide vertelt David Allen over zijn Getting Things Done-systeem. Hij vertelt hoe het is ontstaan, waar hij naartoe wil, maar vooral over het nu. En dat is meteen een van de belangrijkste punten van GTD: in het nu zijn. In het interview komen verschillende tips voorbij, waarvan een aantal de lezers van zijn boek erg bekend voor zullen komen. Hier de acht beste:

1. Je hoofd is om ideeën te hebben, niet om ze in op te slaan.

2. Om een helder hoofd te hebben, moet je volledig in het moment aanwezig zijn. Meditatie helpt hierbij.

3. Start met waar je bent, niet waar je naartoe wilt. Als je niet in het nu kunt zijn, kom je niet ver: deal met wat er nu gedaan moet worden.

4. Sla je iets op in je computer, dan verdwijnt het in een ‘zwart gat’. Papier is fysiek en daardoor confronterender. Gebruik dus af en toe ook pen en papier, zoals bij een vergadering.

5. Houd bij welke verplichtingen je bent aangegaan. Als je ziet hoeveel dat er zijn, schrik je waarschijnlijk wel even, maar het helpt je ook om geen verplichting aan te gaan die je er niet bij kunt hebben.

6. Je denkt dat hetgeen wat in je hoofd naar boven komt het belangrijkste is, maar je kortetermijngeheugen kan maar zeven tot negen dingen onthouden. Daarom is het zo belangrijk om dingen vanuit je hoofd in een extern systeem te zetten, zo krijg je een meer objectief overzicht en kun je je brein voor nuttiger dingen gebruiken.

7. Je moet weten wat je tegenhoudt voordat je aan voortgang kunt werken.

8. Ga naar GTDIQ.com, daar kun je je GTD IQ meten door het beantwoorden van enkele vragen. Hierna krijg je te zien in welk kwadrant je zit en wat daarvan de voor- en nadelen zijn.

 

Luister het hele interview met David Allen op The ProGuide

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]