Alle twitterberichten doorzoekbaar!

De miljoenen twitterberichten die dagelijks geschreven worden zijn sinds deze week volledig doorzoekbaar. Voorheen gingen zoekopdrachten op Twitter zelf niet verder tot ongeveer een week terug in de tijd.

Er waren altijd wel diensten om je eerste tweet te achterhalen. Daarnaast kon je via sommige diensten de laatste ~3200 twitterberichten van een account doorzoeken. Meer dan 3200 tweets stelde Twitter niet beschikbaar.

Persoonlijk Twitter-archief

Sinds eind 2012 kun je handmatig je eigen Twitter-archief downloaden. Gekoppeld aan een Google Drive-script kun deze kopie van je Twitter-archief automatisch up-to-date houden. Deze kopie is doorzoekbaar, maar bevat alleen je eigen tweets.

Twitter doorzoeken

Sinds eind vorig jaar kon je al heel Twitter via partner Topsy doorzoeken. Net als veel andere componenten van Twitter is de zoekmachine in eerste instantie aangekocht: Summize.

Vanaf vandaag kun je Twitter gewoon vanuit Twitter zelf doorzoeken. Twitter vertelt meer over de achterliggende techniek op het Twitter-blog.

Geavanceerd zoeken

Zoeken werkt gewoon vanuit het vakje rechtsboven. In onderstaand screenshot zocht ik op [lifehacking lang:nl]. De term [lang:nl] zorgt ervoor dat ik alleen Nederlandstalige tweets te zien krijg.

Twitter Search

Standaard laat Twitter de meeste populaire berichten zien, daarom klikte ik op “Alles”.

Krachtiger is de optie aan de linkerkant: Geavanceerd zoeken. Dat tovert het formulier van onderstaand screenshot tevoorschijn om je te helpen geavanceerde opdrachten uit te voeren.

Twitter Geavanceerd zoeken

Het formulier geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een taal te kiezen met het uitklapmenu “Geschreven in Nederlands (Nederlands)”. Dat resulteert in de toevoeging [lang:nl]. Je kunt ook tweets binnen een bepaalde periode vinden. Of, als de tweets voorzien zijn van een locatie, verzonden vanaf een specifieke locatie.

Gebruik je vaker geavanceerde zoekopdrachten? Dan loont het de geavanceerde zoekopdrachten uit het hoofd te leren. Als je zoekt via https://twitter.com/search-home dan kun je de lijst als pop-up oproepen met de link “operators”.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

Over de auteur

2 Comments

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Geplaatst 21/11/2014 12:12 pm 0Likes

  Hallo Miriam,

  Graag gedaan! Geavanceerd zoeken kan al heel lang op deze manier. Maar oude tweets werden dus niet teruggevonden, nu wel. Sterk spul! 🙂

  • Patrick
 • Avatar
  Miriam Wesselink
  Geplaatst 21/11/2014 11:56 am 0Likes

  Handige tip, Patrick! Ik had dat geavanceerd zoeken al wel een keer gezien, maar ik wist niet dat je daarmee inmiddels heel Twitter terug in de tijd kon doorzoeken.

  Dank je!

Geef een reactie