Alternatieven voor (Microsoft) Office

Persoonlijk verbaast het me regelmatig dat mensen enkele honderden (ok, ok met studentenkorting nog maar enkele tientallen) euro’s uitgeven aan Microsoft Office, er zijn zo belachelijk veel prima alternatieven die gratis of vele malen goedkoper zijn. 99% van de mensen gebruikt niet de functionaliteit waar je voor betaald bij het pakket van Microsoft. Veel mensen klagen over de nieuwe Look&Feel van MS Office 2007, en toch gebruiken ze het. Ik denk dat het vooral komt omdat ze niet beter weten dat dan je “Word” nodig hebt om een documentje te typen, gelukkig is dat niet waar en zal ik een paar (gratis) alternatieven geven die minstens net zo goed zijn.

ZoHo / Google Docs

Tot 1 GB Gratis, Online. Overal vandaan kan je aan je documentjes werken, het enige wat je nodig hebt is internet. Bijkomend voordeel is hier dat ZoHo en Google voor de backups zorgen, dan heb je nooit meer het probleem dat je computer crasht en je niets meer hebt. Ook zorgen ze voor versiebeheer, als je dus een fout hebt gemaakt, en zelfs al hebt opgeslagen, kan je het altijd nog terug zetten naar een vorige versie. Ook is het bij deze pakketten zo dat je met meerdere personen tegelijk aan hetzelfde document kan werken, zo kan jij dus hoofdstuk 3 van je werkstuk typen, terwijl je teamgenoot al met hoofdstuk 5 bezig is.

Linkjes: ZoHo / Google Docs

OpenOffice.org / KOffice

Stel je vind dat hele online gebeuren maar niets, of je wil soms ook werken terwijl je niet beschikt over internet (in de trein bijvoorbeeld). Dan kan je kiezen voor een oplossing als OpenOffice.org of KOffice. Dit zijn gratis office pakketten die je op elke computer kan installeren (zowel op Windows, als Mac, als Linux). Zoals ik eerder al zei hebben deze pakketten voor bijna iedereen meer dan genoeg functies, je zal MS Office echt niet missen. Als je met deze pakketten je bestand wilt opslaan kan je kiezen voor het bestandsformaat van MS Office, maar ook voor de Open Document Format (ODF). ODF is een internationaal gecertificeerde standaard en dus door iedereen vrij te gebruiken en in te zien hoe het werkt, hierdoor word je dus nooit meer ‘ingesloten’ door Microsoft om altijd maar Word te gebruiken (.doc), het is ook om deze reden dat de overheid wil overgaan naar .ODF in plaats van .DOC.

Linkjes: OpenOffice.org / KOffice

TextEdit / WordPad / GEdit

Het kan natuurlijk ook nog een stuk simpeler, als je alleen een documentje wil typen kan je gewoon gebruik maken van een applicatie die standaard al op je computer aanwezig is. Op een Mac staat standaard al het programma TextEdit, op Windows heb je WordPad, en op Linux heb je bijna altijd GEdit of Kate. Deze programma’s hebben in de meeste gevallen opties genoeg, je kan tekst typen en opmaak regelen, kopteksten aangeven, opslaan en printen. Voordeel is hier ook dat ze het als een RTF bestand opslaan, wat op elke computer te openen is, in tegenstelling tot de .DOC van Word waarbij je Word moet hebben om het te openen.

iWork / ThinkFree Office / Lotus Symphony

Er zijn natuurlijk ook nog commercieel ontwikkelde Office alternatieven, onder andere iWork van Apple, ThinkFree Office van ThinkFree, en Lotus Symphony van IBM. Deze pakketten zijn stuk voor stuk minstens net zo goed als het Office pakket van Microsoft, maar een stuk goedkoper of zelfs gratis.

Linkjes: iWork / ThinkFree Office / Lotus Symphony

Mogelijke Problemen

Één nadeel aan dit alles (voor zo ver ik weet), de meeste scholen (maar ook kantoren) weten het zelf ook allemaal niet. Hoewel al deze pakketten in staat zijn om Office bestanden te openen, en soms ook om ze op die manier weer op te slaan, komt het toch wel eens voor dat je school Word gebruikt en jij het daardoor niet kan openen. Dat probleem ligt aan hun! Een school mag jou niet verplichten om veel geld uit te geven aan een bepaald pakket (wat zij meestal gesponsord krijgen), eigenlijk zou je school (en jij zelf ook) alle documenten moeten aanleveren als PDF, dat is voor een ander opslaan knopje, en dan ongeacht van wat voor computer jij hebt kan je het document exact zo zien als het ooit bedoeld was.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

Over de auteur

28 Comments

 • Avatar
  Krekt
  Geplaatst 14/09/2010 4:05 pm 0Likes

  Ik heb al vaker gemerkt bij deze discussies dat de nadruk vaak ligt bij tekstverwerking. Maar voor mij is dat maar een klein gedeelte waarvoor ik MS Office gebruik. Mijn gebruik ligt voor het grootste gedeelte bij Outlook en Excel. En wat je ook vind van alle alternatieven, voor Outlook en Excel zijn die er niet of niet compleet genoeg. Ik ben al een gebruiker van Openoffice,org sinds versie 1.0 en ze komen bij elke versie steeds dichter in de buurt. Maar een gemiddeld Excel document met wat macro’s en een draaitabel werkt gewoon niet. Ik ben een groot voorstander van opensource, maar zolang ze dat niet kunnen kan ik niet overstappen, hoe graag ik dat ook zou willen….

 • Avatar
  Niels Gouman
  Geplaatst 03/09/2010 3:17 pm 0Likes

  Maar als ik MS Office had gebruikt om mijn tekst te typen had ik wel een hele berg opmaak fouten gemaakt…

 • Avatar
  No Ledge
  Geplaatst 03/09/2010 1:47 pm 0Likes

  Als je MS Office had gebruikt om je tekst te typen, had je tenminste geen dt fouten gemaakt …

 • Avatar
  Jartefan
  Geplaatst 31/08/2010 4:43 pm 0Likes

  Voor wordpad is er nog een mooier (vind ik) alternatief (free, portable): Jarte. Snel, eenvoudig en toch redelijk wat mogelijkheden. Ook handig op netbooks vanwege de kleine menustructuur die je kunt instellen. Zie: http://www.jarte.com/

 • Avatar
  Krit
  Geplaatst 30/08/2010 9:33 am 0Likes

  Er zijn zoals gezegd veel meer alternatieven. Jammer dat er niet verwezen wordt naar een artikel waarin de verschillen/plus/min punten naar voren komen. Zelf ben ik al jaren tevreden met SoftMaker Office. Dit pakket biedt hoge snelheid, een goede compatibiliteit met MS Office en is erg stabiel, ook bij grote documenten. Verder draait het probleemloos vanaf een usb-stick.

 • Avatar
  Niels Gouman
  Geplaatst 29/08/2010 8:58 pm 0Likes

  Dankjewel Adrie, bij deze een goed excuus voor een verwijzing naar mijn eerste post hier op Lifehacking.nl 🙂
  Rust en concentratie met OmmWriter: https://lifehacking.nl/mac/rust-en-concentratie-met-ommwriter/

 • Avatar
  Adrie K
  Geplaatst 29/08/2010 8:38 pm 0Likes

  De echte lifehack is natuurlijk om je teksten in een teksteditor te maken en pas in een laat stadium aan opmaken te denken.
  Elders op lifehacking worden (onder andere) Q10 en writemonkey genoemd als teksteditor voor de snel afgeleide schrijver (en wie is dat tegenwoordig niet…).

 • Avatar
  Niels Gouman
  Geplaatst 27/08/2010 10:04 pm 0Likes

  @Erik van Luxzenburg
  Dank voor je reactie 🙂
  zowel PDF als ODF zijn open standaarden, maar met verschillende doeleinden. PDF kan je inderdaad niet meer editten en daar zit dan ook juist het nut in. PDF wordt gebruikt voor dingen als facturen, offertes, en andere dingen die je op wilt sturen, maar niet wilt laten wijzigen door de ontvanger.
  ODF heeft meer nut als zijnde een bestandsformaat wat je kan opsturen, maar waar de ontvanger ook in verder kan/mag werken.

 • Avatar
  Erik van Luxzenburg
  Geplaatst 27/08/2010 9:22 pm 0Likes

  Al jaren een OpenOffice.org gebruiker, heb me bij de lancering van MS Office 2007 nog buikkramp gelachen om het feit dat ze een “revolutionaire” nieuwigheid hadden toegevoegd: documenten als pdf opslaan! Deed ik helaas voor MS al sinds 1999. Fijn dat MS zo’n 9 jaar later ook in 1999 arriveerde.
  Valt me op dat veel argumenten tegen alternatieven te herleiden zijn tot: de meeste mensen gebruiken MS Office! Ook het hier geposte argument dat de meesten MS Office gebruiken en er daarom op Google (mooie ironie!) meer over MS Office is te vinden dan over de alternatieven slaat nergens op: 99% van de MS gebruikers is een tech-n00b en zal nooit een relevant antwoord op je vraag geven. Bij de alternatieven zitten veel meer mensen met oplossingen. Het gaat niet om het aantal antwoorden maar om de kwaliteit van het antwoord. Als ik op mijn werk MS Windows laptop een probleem heb is die zo een week van de kaart, de hele organisatie is van de kaart. Als mijn prive Ubuntu Linux pc een probleem heeft los ik dat zelf binnen 5 minuten op!
  Beste argument voor open standaarden: de NL overheid, de EU en andere instanties hebben ODF als standaard aangewezen en MS ondersteunt die standaard belachelijk slecht. PDF als alternatief zou ik niet doen: kan je niet zelf editten! Dat het als een “open” standaard wordt gezien begrijp ik niet zo. Wel kan iedereen het lezen maar wijzigen?

 • Avatar
  J.
  Geplaatst 27/08/2010 8:40 pm 0Likes

  Thanks.
  Ja, ik heb in het verleden ook wel ‘s met OO Base gestoeid, en mijn ervaring was ook “beperkt, onhandig en onvriendelijk”. Maar misschien moet ik er weer eens naar kijken :).

 • Avatar
  Gerke
  Geplaatst 27/08/2010 1:48 pm 0Likes

  @J
  OpenOffice heeft inderdaad een database. Daar heb ik in het verleden wel eens mee gestoeid. Toen was die beperkt, onhandig, zwaar in het gebruik. Wellicht dat het inmiddels verbeterd is.

 • Avatar
  bloggende dietist
  Geplaatst 27/08/2010 1:45 pm 0Likes

  wij gebruiken al jaren ubuntu, uit weerzin tegen de monopolie van Microsoft.
  Alle soort toepassingen kun je ermee doen.
  Het kost je allemaal niets, ook niet een volgende versie.
  Voor kinderen is er een waanzinnig leuk tekenprogramma op te installeren: tux paint.
  Het kost wel moeite om een pc te kopen waar al niet standaard Windows op zit.
  Als consument heb je keuzevrijheid, houden zo..

 • Avatar
  Raoul Teeuwen
  Geplaatst 27/08/2010 1:40 pm 0Likes

  @J: kijk eens op http://alternativeto.net/software/microsoft-access/ > handige site voor mensen die overstappen van platform X naar Y en willen zien wat op Y een alternatief is van wat ze op X gewend waren

  Algemeen: wat altijd de vraag is, is in welke mate pakketten/alternatieven uitwisselbaar zijn. Meestal (lang) geen 100%. En dan is de vraag of je, van het deel dat niet uitwisselbaar bent, afhankelijk denkt te zijn. Zo ja, dan blijf je meestal zitten waar je zit.

  Misschien nog belangrijker is dat veel pakketten tegenwoordig met elkaar integreren, en helaas meestal niet volgens een open data standaard. Zo hebben/nemen veel scholen Sharepoint, en dat werkt toevallig heel goed met MS Office, en niet zo goed met de rest. Maar er zijn ook veel andere koppel-punten van de Office-suite, die (helaas) vaak op een niet-open-manier gekoppeld zijn met MS Office. Dus eenvoudig overstappen is er dan niet bij.

  In het geval van scholen speelt ook mee dat veel scholen al heel blij zijn dat veel docenten MS Office vaardig zijn. Om een deel van de docenten ook nog alternatieven bij te brengen, is een drempel waar veel scholen maar niet over heen gaan.

 • Avatar
  Marcel
  Geplaatst 27/08/2010 1:36 pm 0Likes

  En al mijn medestudenten zijn juist blij dat er eindelijk office 2007 bij ons is geinstaleerd (afgelopen jaar) als je heel veel er mee gewerkt hebt is het zoveel handiger dan de oude versie

 • Avatar
  Marcel
  Geplaatst 27/08/2010 1:34 pm 0Likes

  Geloof me ik ken niemand die betaald voor office! Als je je mede studenten leer hoe officel live workinspace werkt kan je zelfs live samenwerken in een document! Voor de rest Google docs heeft niet alle opties die office heeft en als je samenwerkt met mensen met word krijg je hele vreemde layout dingen. Google kan ook niet printen bij ons op school! en open office is geen alternatiev omdat iedereen toch office voor gratis heeft.

 • Avatar
  Ferry
  Geplaatst 27/08/2010 1:28 pm 0Likes

  @ Renato, Je zegt “Bedrijven zouden goedkoper uit zijn als ze het over een andere boeg zouden gooien.” Alsof dit een universele waarheid is die van toepassing is op alle bedrijven. Als bedrijven overstappen op een ander pakket dan moeten ze rekening houden met de volgende kosten:

  Aanpassen van integraties met andere pakketten. Als het boekhoud pakket gegevens export doet naar excel moet dat wel blijven werken als je OO gaat gebruiken.

  De gegevens in de oude documenten moeten toegankelijk blijven.

  Eventuele gebruikte macro’s moeten herschreven worden.

  En onderschat de kosten van herscholing niet. Om OO aan te leren heb je al snel 4 dagen training nodig en dan bedoel ik zodanig aan te leren dat je er binnen een organisatie mee kunt werken en dan tel ik ook de tijd mee die je nodig hebt om te zoeken naar waar een bepaalde functie in OO zit.

  Dit overstijgt in veel gevallen al snel de kosten van een licentie.

  En dan heb ik het er nog niet over wat de kosten zijn als je ook een applicatie als Outlook met een volledige server omgeving moet vervangen. Kortom het zijn niet alleen licentie kosten die een overstap duur maken.

  Of je nu overstapt van OO naar MS office of omgekeerd het verhaal blijft hetzelfde.

 • Avatar
  Niels Gouman
  Geplaatst 27/08/2010 1:21 pm 0Likes

  @Ferry
  Verschillende doelgroepen, verschillende doelen voor artikels. De ene keer schrijf je een snel lijstje waarmee studenten wat kosten kunnen besparen, en waarmee je mensen wat bewuster maakt. De andere keer review je een nieuwe app. Weer een andere keer vertel je mensen hoe je applicaties kan synchroniseren via een service als Dropbox.

  Variatie is belangrijk 🙂

 • Avatar
  Ferry
  Geplaatst 27/08/2010 1:13 pm 0Likes

  Is dit artikel niet een beetje kort door de bocht? Deze site gaat toch over lifehacken? De genoemde applicaties zijn niet zomaar alternatieven voor elkaar. b.v. Met Google apps kan ik een heleboel dingen niet of slechts met moeite voor elkaar krijgen die ik met Office in een paar kliks regel (en ik ken beide applicaties uitvoerig). Je zult van elke applicatie de sterke en minder sterke kanten moeten kennen om ze met elkaar te kunnen vergelijken.

  Volgens mij zou de meerwaarde van deze site dan ook eerder liggen in het bespreken van een bepaalde use case en vanuit die case te adviseren bijvoorbeeld, beste tekstverwerker om meetkundige verslagen mee te schrijven. Of beste tekstverwerker om samen een document te schrijven.

  Ik realiseer me dat dat veel meer werk is dan even snel scoren met een lijstje van tekstverwerker achtige applicaties. Maar daar was het met lifehacking toch niet om te doen of wel soms? Vanuit lifehacking zou i.m.h.o. de winst dus moeten zitten in het snel een keuze kunnen maken voor het juiste gereedschap voor een bepaalde taak.

  Met betrekking tot kosten: Voor Studenten die gebruik kunnen maken van een surf licentie (bijna alle studenten in Nederland) kost Office trouwens maar een paar euro. Daar kom je zelfs als student wel overheen.

 • Avatar
  renato
  Geplaatst 27/08/2010 12:36 pm 0Likes

  Jaren terug Office 2007 gekocht. De studentenversie, installeren op 3 pc’s. Waarom? Mijn twee kinderen hebben op school met het pakket leren werken en ook op het werk (inmiddels) werkt men met Office. Dus ja, dan is het wel handig dat je thuis hetzelfde gebruikt. Wat jammer voor mijn portemonnee want office 2007 was nogal gewijzigd en met name mijn zoon kon er niet mee overweg, zo gewend dat hij aan Word 97 was (en is)

  Ik heb het pakket nu geinstalleerd omdat ik het toch heb. Maar inderdaad, de 80/20 regel is op Office inderdaad van toepassing (en daar betaal je ook voor)

  Veel mensen denken ook dat je Word moet hebben omdat met die andere pakketten niet te werken zou zijn. Een ervaring uit het verleden. Bedrijven zouden goedkoper uit zijn als ze het over een andere boeg zouden gooien. Wel even het personeel een goed omscholing geven maar dat verdient zichzelf weer terug.

 • Avatar
  Niels Gouman
  Geplaatst 27/08/2010 11:48 am 0Likes

  @J
  OpenOffice heeft ‘Database’, maar heb daar persoonlijk geen ervaring mee

  @Johan van den Brink
  Het verschil zit hem denk ik ook in dat je een stuk minder dagelijkse probleempjes hebt, niet bedoeld om te bashen maar MS Office zit slecht in elkaar vind ik. Sinds ik mijn vader en opa aan OpenOffice heb, krijg ik stukken minder vragen..

 • Avatar
  Robert
  Geplaatst 27/08/2010 10:40 am 0Likes

  @ J. OpenOffice heeft een databaseprogramma in zich. Een soort kloon van MS Access.

 • Avatar
  Johan van den Brink
  Geplaatst 27/08/2010 10:17 am 0Likes

  Het nadeel van de andere pakketten zit hem vooral in de ondersteuning. Doordat er veel meer officegebruikers zijn dan gebruikers van alle andere pakketten bij elkaar, is er veel meer over te googlen. Er zijn b.v. veel meer officeforums, veel meer blogs over officeproducten etc.
  Hierdoor kun je makkelijker antwoorden vinden voor je dagelijkse probleempjes. En dat is dan wel weer gratis.

 • Avatar
  J.
  Geplaatst 27/08/2010 10:09 am 0Likes

  Op mijn werk was M-Office inderdaad verplicht, maar zelf gebruik ik al jaren een combi van Google Docs en OO tot volle tevredenheid.
  Wat ik echter vreselijk mis is een database toepassing, Voor een deel kun je dat met een spreadsheet ondervangen, maar het zou vaak zo handig zijn om tabellen te koppelen…
  Zoho heeft er wel eentje, maar die vond ik niet prettig om mee te werken.
  Suggesties??

 • Avatar
  Catrien
  Geplaatst 27/08/2010 9:59 am 0Likes

  Besten, ik zet dit als reactie neer maar eigenlijk gaat het over meer dan deze ene bijdrage. Ik lees graag de blog en vaak zitten er voor mij hele nuttige tips bij. Er moet me alleen iets van het hart: er zitten zóveel taal- en spellingsfouten in dat ik me plaatsvervangend schaam! Als je je professioneel wilt presenteren, gooi dan toch de spellingscontrole over je tekst heen, vraag iemand anders hem te lezen, wat ook. Je komt zelf beter over en het is voor de lezer ook prettiger.
  Succes met alles!

 • Avatar
  Melkhagelslag
  Geplaatst 27/08/2010 9:04 am 0Likes

  Zelf gebruik ik al jaren geen M$ Office meer voor thuis gebruik. Openoffice doet voor thuis gebruik naar mijn mening echt niets onder naar mijn mening.

Geef een reactie