AnswerGarden: sneller meningen verzamelen op je blog!

Eén van de basisbehoeften van Web 2.0 is dat bezoekers online hun meningen kunnen delen over de inhoud van een website of blog. Het vaakst geschiedt dat in de vorm van de welbekende commentsystemen. Neem maar eens een kijkje bij een nieuws- of actualiteitenblog. Na het bericht is er plaats voor de meningen van bezoekers, die vervolgens pagina’s vol typen met wat zij van het bovenstaande berichtje vinden. Niet alle bezoekers hebben de tijd of energie om te lezen wat eerdere bezoekers erover dachten en laten gewoon hun reactie achter. Vaak levert dat geweldige discussies op, omdat mensen verwachten dat als je reageert op een stuk, je wel eerst alle bovenstaande reacties hebt gelezen. In het ergste geval loopt het vuur hoog op en moet de moderator ingrijpen.

Een andere manier van meningen verzamelen is de poll. Hier levert de bezoeker zijn verbale vrijheid in en kiest hij uit één van de vooraf ingestelde antwoorden. Handig, want je ziet meteen wat andere bezoekers vinden. En bijna hetzelfde als de poll is het ratingsysteem, waarbij een bezoeker zijn waardering in de vorm van (bijvoorbeeld) een aantal sterretjes uitdrukt. Ook de simpele Like-knop op Facebook is inmiddels razend populair. Polls en ratingsystemen zijn leuk voor ja/nee kwesties en geven snel een overzicht van wat bezoekers het meest kiezen, maar voor een uiteenzetting van vrije meningen zijn ze toch wat gelimiteerd.

In deze tijd waarbij Twitteraars gedwongen worden om in 140 karakters te publiceren waar ze mee bezig zijn is het toch eigenlijk vreemd dat er niet meer tussenvormen zijn om kort je mening te posten op een website. Om aan deze behoefte tegemoet te komen ontwikkelde het in Amsterdam gevestigde Creative Heroes daarom een alternatief voor snelle online feedback: AnswerGarden.

In AnswerGarden kun je je vrije mening achterlaten, maar deze is echter gelimiteerd tot 20 karakters. Je kunt dus niet hele verhalen typen zoals in een commentsysteem, maar je beperkt je tot de kern van je mening. Alle geposte antwoorden worden weergegeven in een soort woordenwolk (‘wordcloud’), vergelijkbaar met de bekende tagclouds. Deze wolk groeit langzaam wanneer er meer antwoorden bijkomen. Laten we gewoon even naar een AnswerGarden kijken die is aangemaakt voor deze post:

De handigste tip van Lifehacking.nl is… at AnswerGarden.ch.

Meningen die vaker voorkomen worden met een groter lettertype weergegeven. Uiteindelijk worden de enkele meningen langzaam verdrongen door de meningen die vaker voorkomen. Zo ontstaat een soort balans tussen verschillende opvattingen. Individuele opvattingen of de posts van zogenaamde ’trolls’ – mensen die vervelende dingen posten – verdwijnen langzaam naar de achtergrond. Een handige feature van AnswerGarden is trouwens dat wanneer je het eens bent met een bestaande mening, je hierop kunt klikken om deze snel te re-posten.

Het leuke aan AnswerGarden is dat al heel snel een helder overzicht ontstaat van wat bezoekers ergens van vinden, zonder dat je hiervoor heel veel pagina’s tekst moet scannen. Thema’s, verbanden en contrasten tussen de antwoorden vallen snel op en het neemt ook nog eens niet zoveel ruimte op je webpagina in.

Zelf een AnswerGarden op je site zetten? Dit werkt hetzelfde als het embedden van een YouTube-video. Op AnswerGarden.ch maak je eerst een nieuwe AnswerGarden aan door een stelling of een vraag te typen. De aangemaakte AnswerGarden kan je daarna embedden door de bijgeleverde code te copy-pasten in je website. De vormgeving en kleuren van de AnswerGardens zijn aan te passen en via het ‘share’ paneel kan direct op diverse sociale netwerken gepost worden.

AnswerGarden staat is nu sinds enkele weken publiekelijk beschikbaar en er is ook een Facebook App waarmee je direct op je wall kan posten. Momenteel is de standaardversie vormgegeven met Flash, maar een HTML-variant is in ontwikkeling. Iedereen van harte uit om ook eens te proberen of een AnswerGarden wellicht een leuke aanvulling is op het standaard commentsysteem of poll. Geef je mening!

Auteurs:

Richard van Tol (1976) en Sander Huiberts (1979) zijn de oprichters van creatiestudio Creative Heroes [http://creativehero.es/creativeheroes]. Binnen deze studio werken zij aan zeer diverse projecten waarbij de waarde van het concept centraal staat. Zo bleek deze studio al een broedplaats voor zaken op het gebied van geluid en muziekontwerp, fotografie, games, internetsites, electrische contrabassen, digitale toegankelijkheid, concepten voor televisie, brood en nog veel meer. Volg nieuwe ontwikkelingen op: http://twitter.com/creativeheroes en http://creativehero.es

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

  • CreativeHeroes
    Posted 06/09/2010 7:57 pm 0Likes

    Nieuwe features op AnswerGarden.ch:

    Admin functionaliteit die het bijvoorbeeld mogelijk maakt om antwoorden te verwijderen.
    Full mode met 100 tags.
    Zie voor meer informatie: http://support.creativehero.es/viewtopic.php?id=27

  • Creative Heroes
    Posted 11/06/2010 6:09 pm 0Likes

    Zie voor meer informatie over de nieuwe opties:
    http://support.creativehero.es/viewtopic.php?pid=29

  • CreativeHeroes
    Posted 10/06/2010 8:41 pm 0Likes

    De site is vernieuwd en er zijn nieuwe opties toegevoegd, waaronder:
    een fullscreen modus
    een ungelimiteerd aantal antwoorden modus voor brainstormen
    een API zodat ook andere services de data kunnen gebruiken
    een HTML modus voor gebruik als Flash niet beschikbaar is

    Er komen nog meer opties aan, zoals een beveiligde modus zodat de inhoud niet publiekelijk beschikbaar is (voor intern brainstormgebruik).

    Veel plezier en laat ons weten hoe het werkt!
    Sander / Creative Heroes

  • Esger Jellema
    Posted 09/03/2010 10:00 pm 0Likes

    Helemaal goed. Had ik beter kunnen gebruiken als poll over het scrollsysteem op m’n site. Het levert overzichtelijk betekenisvolle reacties op. Precies wat ik zocht.

  • Wosko Jagora
    Posted 08/03/2010 11:33 pm 0Likes

    Waarom nou weer in de vorm van zo’n tag cloud? Ik zal toch niet de enige zijn die direct leesblind wordt als hij zo’n overvolle wolk voorgeschoteld krijgt?

  • Joost Plattel
    Posted 08/03/2010 7:30 pm 0Likes

    Dit lijkt mij een perfecte ondersteuning van een Durftevragen-sessie! Embed dit op een pagina en twitter het linkje en vraag mensen om via daar reacties achter te laten! Op die manier verzamel je toch alles specifiek van 1 vraag 😉

  • CreativeHeroes
    Posted 08/03/2010 2:04 pm 0Likes

    Daar wordt aan gewerkt! 😀

  • Bart Martens
    Posted 08/03/2010 1:47 pm 0Likes

    Leuk idee, zodra er een WordPress widget voor gemaakt wordt, plaats ik hem op mijn blog.

Comments are closed.