Artikelen snellezen op de iPad met ReadQuick

readquick-iconReadQuick voor de iPad (€3,59) helpt je sneller te lezen. De app flitst je woord-voor-woord door een zelfgekozen tekst heen. Het scherm is mooi sober en de app doet wat ie belooft: jou snel laten lezen. Het snellezen start op 250 woorden per minuut en is aan te passen al naar gelang je het nog kunt bijhouden. Je merkt dat na enige gewenning de standaard 250 woorden per minuut makkelijk omhoog kunnen. Na het lezen van een artikel zie je de bereikt snelheid. De koppeling met Pocket en Instapaper zorgt ervoor dat je (eindelijk) door al je bewaarde leeswerk heen komt in een stevig tempo.

 Woord-voor-woord en snellezen

ReadQuick laat je snel lezen door één woord tegelijk te laten zien en doet dat in een hoog tempo. Het idee is dat je het tempo zodanig verhoogt dat je de te lezen woorden niet meer vocaliseert. Met vocaliseren bedoelen we dat je woorden aan jezelf voorleest. Dat vertraagt het lezen, omdat je veel sneller een woord kunt zien dan dat je het kunt verklanken. Dus door alleen al niet meer te vocaliseren, kun je een hoger tempo bereiken.

readquick-ipad

 

Hoe bevalt Readquick?

Het woord-voor-woord lezen is snel en werkt. Lastig zijn lange woorden, vreemde woorden of leestekens (haakje sluiten na een woord, bijvoorbeeld). Die halen je makkelijk uit de snelle flow en omdat ze voorbij flitsen is even terugkijken niet makkelijk. Op zich goed, want terugkijken (regressie) remt vaak je snelheid meer dan nodig. ReadQuick laat je overigens met een swipe 5 woorden teruggaan. Daarnaast komt in een van de volgende releases een kleine vertraging bij erg lange woorden.

Je mist bij langere artikelen wellicht de layout. Er is geen markering voor bullets, een kop of voor een nieuwe alinea. Dat betekent dat je soms al lezend realiseert dat de schrijver aan een nieuwe gedachte (alinea) is begonnen. Blogs met lange opsommingen zijn lastiger te verwerken dan flinke blokken tekst. Persoonlijk vond ik het niet vermoeiend om bijvoorbeeld 4:34 te lezen. Het tempo is wat mij betreft een milde dwang de aandacht erbij te houden.

Andere snelleestechnieken

Andere snelleestechnieken kun je via ReadQuick niet gebruiken. Zo zijn er lezers die met een perifere blik meerdere woorden in één keer opnemen. Ook is het mogelijk met de perifere blik de blik te richten op een derde van de zin, waardoor je meteen links en rechts van je startpunt woorden opneemt. Je blik stopt dan weer op twee derde van de zin, aangezien je die laatste woorden ook weer met een blik opneemt. Door zo te lezen, kun je nog weer sneller lezen maar daarvoor heb je meer woorden op een regel nodig. Een app als Quickreader helpt je daar wel bij. Daar zijn tekstblokken het uitgangspunt, waarbij je het blok in de context ziet.

Leesmateriaal

ReadQuick bevat een aantal artikelen die je kunt lezen maar geeft ook als mogelijkheid te browsen en dan artikelen op te slaan. De koppeling met Instapaper en Pocket levert de kans die lang bewaarde artikelen in een hoog tempo door te lezen. De leeslijst wordt voorzien van een inschatting in welke tijd je het artikel kunt lezen. Voor degenen met allerlei ebooks, grote Evernote bibliotheken of volle RSS-readers is de app nog niet te gebruiken. In een volgende release wordt Readability toegevoegd en daarnaast wordt er gewerkt aan de mogelijkheid e-boeken te lezen.

Voor nu alleen op iPad als app maar dankzij een lezersreactie op iPadclub zag ik Spreeder. Een site die je teksten woord-voor-woord laat lezen.

Andere mogelijkheden

Is het iets voor jou of heb je andere snellees-hacks?

 

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

13 Comments

  • Arjan Broere
    Posted 29/01/2013 6:47 pm 0Likes
    • Patrick Ahles
      Posted 30/01/2013 1:53 pm 0Likes

      Leuk, maar dat gaat over weer een andere app…

  • Auke
    Posted 28/01/2013 11:14 am 0Likes

    Wat ik erg fijn vind werken bij lange teksten is dat ik eerst de tekst/artikel scan en snel de koppen en volgorde oppik. Daarna lees ik het in ReadQuick.

    Ben zelf erg blij met ReadQuick.

    Auke Jongbloed

  • Michel Jongbloed
    Posted 21/01/2013 10:45 pm 0Likes

    Arjan,

    Ik gebruik ReadQuick nu een paar weken en kan me volledig in jouw bevindingen herkennen. Ik gebruik de app vooral om artikelen uit Instapaper te lezen. Alleen daarbij mis ik nog de mogelijkheid om artikelen uit de lijst in ReadQuick te verwijderen en dit weer terug te synchroniseren met Instapaper. Als je nu een aantal artikelen hebt gelezen, moet je terug naar Instapaper en daar de artikelen weer opzoeken om ze te verwijderen of archiveren.

    Groeten,
    Michel

    • Arjan Broere
      Posted 21/01/2013 11:05 pm 0Likes

      hi Michel,

      Dank voor je reactie. De makers zeggen daar wel iets over in hun laatste update:

      “4. Delete or Archive: Many of you asked for the ability to delete articles from your Pocket or Instapaper queue right from ReadQuick. Done.”

      Dat is alweer een stap, niet waar?

      Arjan

  • JW Ouwehand
    Posted 21/01/2013 9:43 pm 0Likes

    Arjan,

    Leuk artikel! De link naar het leestool in “online snellezen” werkt niet. Dit is http://www.sharereader.com

    Gr.

    Jan willem

    • Arjan Broere
      Posted 21/01/2013 9:50 pm 0Likes

      Dank! Ik heb de link aangepast.

  • Ger Zandstra
    Posted 21/01/2013 12:28 pm 0Likes

    Hallo Arjan, Ik heb vandaag RapidReader6 for Mac gedownload en op het moment dat ik het programma open, krijg ik te lezen: Het programma RapidReader6 kan niet worden geopend, omdat de PowerPC-programma’s niet langer wordt ondersteund.
    Ik kan hier dus niks mee, heb jij nog een tip voor mij?

    • Arjan Broere
      Posted 21/01/2013 9:35 pm 0Likes

      hi Ger,

      Ik heb de bronnen die ik goed vind hierboven staan. Als die tools het niet voor jou zijn, is een boek (zoals die uit de Dummie-reeks) wellicht ook handig? Ik heb zelf Snellezen voor Dummies met veel plezier doorgewerkt. Er staan ook veel oefenteksten in, die helpen. Hst 3 was ook online te raadplegen …

      • Patrick Ahles
        Posted 30/01/2013 1:52 pm 0Likes

        Met alle respect: wat is dat nou voor een antwoord? Ger geeft aan dan een van de tools waar jij naar verwijst enkel op nog hele oude Mac’s draait. Hij zegt toch niet dat het voor hem niets is? De bron die jij goed vindt is dus gewoon niet zo goed…

        • Arjan Broere
          Posted 30/01/2013 2:03 pm 0Likes

          Sorty als je het te weinig vindt maar meer heb ik niet te beiden. Mocht je adviezen hebben die wel passen, dan hoor ik ze graag.

Comments are closed.