Beleef je meest productieve dag ooit met een Action Day

Deze tip is speciaal bedoeld voor ondernemers, ZP’ers en andere mensen die veel vanuit huis of een flexwerkplek werken


actionday stepsAls zelfstandige of thuiswerkend professional heb je het hartstikke druk. Er moet van alles en nog wat geregeld worden. Die administratie, daar loop je bijvoorbeeld al maanden mee achter. Of het vinden van nieuwe opdrachten – schiet er helemaal bij in omdat de huidige opdracht zo intensief is. Of je bent een boek, of een serie artikelen aan het schrijven. Allemaal zaken waar meestal geen directe deadline aan vastzit. En die dus o zo geschikt zijn om morgen aan te beginnen. Of nog beter, overmorgen. Ondertussen verstrijkt de tijd en heb je eerlijk gezegd vandaag weer niets anders gedaan dan op Twitter en Facebook rondgehangen, en vakliteratuur bijgelezen..eh, eindeloos gewebsurft.

Wat jij nodig hebt is een kick-in-the-but; maar ja, er zijn geen collega’s voorhanden die dat voor jou doen. Sterker nog: er is helemaal niemand die je op de vingers kijkt, en juist daarom is het zo lastig in de actiestand terecht te komen. Je hebt netjes je 3 Grote Keien uitgedacht voor deze week en toch schiet het allemaal niet op.

Gelukkig is er een onconventionele oplossing voor dit flexleed: de Action Day! Dit principe trof ik aan in het boek “9 steps to work less and do more”(*) van productiviteitsspecialist Stever Robbins.

Wat houdt zo’n  Action Day nou in? Op een dag dat je boven jezelf uit wilt stijgen qua productiviteit maak je met vrienden of mede ZP’ers de afspraak minimaal 5 keer (en het liefst ieder uur)  op tevoren vastgestelde tijdstippen in te bellen op een telefonische vergaderdienst – Skype werkt trouwens ook prima. Iemand leest dan de deelnemerslijst voor en iedereen vertelt vervolgens heel kort wat ze het afgelopen uur gedaan heeft, plus wat ze het komend uur van plan is te doen. Daarna gaat je als de wiedeweerga allemaal weer aan de slag. Geen prietpraat, niet uitleggen waarom je je uurdoel niet haalde (“ja, de buurvrouw belde aan want haar hond was ziek geworden en ze moest naar de dierenarts en vroeg mij…blablabla..” Tja, en toen was het uur al bijna weer voorbij).

De Action Day werkt omdat het een afspraak met anderen is die een verwachting van jou hebben. Zo’n afspraak werkt altijd beter dan een afspraak met jezelf. Je wilt niet tegenover de anderen afgaan door een inbelmoment te missen. Of door niets te rapporteren te hebben. Volgens Stever melden vele gebruikers dat ze via deze techniek hun meest productieve werkdagen ooit hebben beleefd.

Trouwens, prima wanneer je meldt tijdens lunchtijd te hebben bijgepraat hebt met een vriend. Dat was wel die vriend die je hoognodig weer wilde spreken, om de vriendschap nog een kans van slagen te geven. Dat was er al tijden niet van gekomen en daarom is dit een bijzonder productieve lunch. Jij bepaalt zelf wat je voor elkaar wilt krijgen die dag.

De Action Days zijn vooral geschikt voor die je moet doen en waar je maar tegenaan blijkt hikken. Voorbeelden uit mijn eigen werkzaamheden zijn bijvoorbeeld: mijn website restylen, een serie artikelen schrijven, een klantenmailing verzenden, beginnen met voorbereidingen voor een belangrijke lezing die pas over 3 maanden plaatsvindt, een grondige opschoningsactie van mijn papieren archief. Ongetwijfeld heb jij zo je eigen hik-klussen.

Ik zie er naar uit binnenkort mijn Action Day te hebben, samen met anderen. Wanneer je mee wilt doen, laat het weten, bijvoorbeeld in de opmerkingen hieronder. Dan prikken we binnenkort onze Action Day!

(*) PS: hoofdstuk 2 van dit boek staat op de website van de auteur. Dit is precies het hoofdstuk waar bovenstaand idee in beschreven is. Van harte aanbevolen wanneer je hier meer over wilt lezen!


Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Sonja Broekhuizen (@joytimefactor)
  Posted 23/05/2013 11:20 am 0Likes

  Arjan was gestopt met het organiseren van de #ActionDay In overleg met hem hebben Welmoed Verhagen & ik deze activiteit van hem ‘overgenomen’ en organiseren iedere donderdag (en op verzoek ook op andere dagen) een #ActionDay
  Zie voor verdere info http://joytimefactor.com/action-day 😉

 • Arjan Zuidhof
  Posted 15/12/2011 1:47 pm 0Likes

  @Johan, natuurlijk is het belangrijk wanneer je echt aan het Werk bent, dat met zo min mogelijk afleidingen te doen. Veel mensen werken echter vaak thuis. Juist zij hebben af en toe zo de behoefte zich door virtuele collega’s te omringen die je kritisch bevragen of je je tijd toch niet stiekem zit te verdoen.
  Afspraken maken met jezelf is één, wanneer je dat min of meer in het openbaar doet is toch net effe anders 😉

 • Johan Van den Brande
  Posted 15/12/2011 12:14 am 0Likes

  Leuk idee, maar heb je er al eens aan gedacht om gewoon alle mogelijke afleidingen te elimineren en er gewoon voor te gaan? Je weet toch zelf waar je aan bezig bent en verantwoording leg je enkel af als je balans niet positief is? Waarom trek je niet gewoon voor 1 week naar een abdij of een klooster, sluit jezelf op en ga er gewoon voor! Een week keihard werken en resultaten boeken voor een heel jaar!

 • Fred de Heer
  Posted 08/12/2011 11:32 pm 0Likes

  Ik ben wel voor dit mij zeer aansprekende idee, erg herkenbaar. Dus een actionday daar doe ik aan mee!

 • hugo
  Posted 08/12/2011 2:28 am 0Likes

  Briljant idee! Kan me hier heel erg in vinden. Onlangs het boek gelezen “slaap je slim” ook echt een aanrader..

 • Arjan Broere
  Posted 07/12/2011 2:56 pm 0Likes

  Leuk idee om op gezette tijden de acties te delen.

  In De maakbaarheid van het geluk beweert de auteur dat doelen die je deelt met anderen 10 maal zomaar gerealiseerd worden dan doelen die je voor jezelf houdt. Met deze gezamenlijke sessies zal die score nog wel wat hoger liggen.

  Zouden er ook werkgevers zijn die dit voor “hun” medewerkers organiseren?

  • Arjan Zuidhof
   Posted 07/12/2011 4:26 pm 0Likes

   @Arjan: goed idee van die werkgevers! Ik zou zeggen dat alle meelezende werkgevers er direct mee starten. En dat alle werknemers hun baas attent maken op de Action Day 😉

Leave a comment

[wpterms id="3193"]