Bereken je eigen liquiditeit

Privé slim budgetteren: er zijn verschillende programma’s voor, maar hoe houd je het overzicht over toekomstige in- en uitgaven als je vooral variabele inkomsten en uitgaven hebt?

Simpelweg enkele vaste lasten inplannen, per dag invoeren wat je uit gaat geven en daarmee per week je liquiditeit zien. Ik doe het met excel, na AFAS Personal (voorheen Yunoo) geraadpleegd te hebben. AFAS Personal heeft een ideale manier om eerdere uitgaven te categoriseren om overzicht te krijgen over je uitgaven. Ook kan je er een vast maandelijks budget instellen. Een vast maandelijks inkomen komt echter steeds minder vaak voor: uitzendkrachten en ZZP’ers bijvoorbeeld, hebben onvoorspelbare inkomsten en uitgaven. En wie koopt er per maand voor een standaard bedrag aan verzorgingsproducten of vervoerbewijzen?

Vooraf inplannen?
Het vooraf inplannen van specifieke uitgaven is een manier om te zien hoe je uitgaven zich gaan verhouden tegenover je inkomsten. Dit kan je per dag doen, per week, per maand, het is net wat er bij je uitgavenpatroon past. Het overzicht van AFAS Personal kan dan prima helpen met inzicht krijgen in je uitgaven en het bedrag bepalen dat je uit wilt geven aan bijvoorbeeld boodschappen.

De planning
Zelf plan ik mijn uitgaven per week. Ik weet wanneer mijn vaste lasten afgeschreven worden en wanneer mijn loon binnenkomt. Dit deel ik per week in, waarbij ik ruimte overlaat voor overige uitgaven en inkomsten. De ene week ben ik voor een familiebezoek veel kwijt aan reiskosten, de andere week moet mijn auto naar de APK, of krijg ik juist mijn belastingteruggave of het bedrag van een grote factuur gestort.
Door dit zo gedetailleerd mogelijk in te plannen, zie ik in welke week ik grote uitgaven ga doen, wat me in de gelegenheid stelt om de week of weken ervoor bewust zuinig aan te doen. Hierdoor sta ik na een grote uitgave niet met een lege portemonnee.

Excel
Mijn financiële planning hou ik bij in Excel en ik deel mijn bestand (ontdaan van persoonlijke financiële gegevens uiteraard) graag met je. Het voordeel aan dit bestand vind ik dat het heel basic is. Geen categorieën om uitgaven aan in te delen, geen analyse van voorgaande uitgaven, maar alleen de huidige stand van zaken en de planning vooruit.

Download [download id=”15″] , om hem vervolgens aan te passen aan je eigen wensen.

Heb jij een systeem om je toekomstige uitgaven zo eenvoudig mogelijk mee in te plannen?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

13 Comments

 • Janine Sterenborg
  Posted 05/03/2012 4:56 pm 0Likes

  De oorzaak van het niet-werkende Excel-bestand is gevonden en hij is nu te downloaden!

 • Rik ten Wolde
  Posted 01/03/2012 10:56 am 0Likes

  Leuk om onze site hier genoemd te zien. AFAS Personal is er inderdaad op gericht om jou inzicht in je financiën te geven. Je kunt je rekeningen van alle banken op 1 plek samenbrengen en de transacties worden automatisch ingedeeld in categorieën. Maar we kunnen wel een stuk meer: precies dat gedeelte waarmee we een excel-sheet echt overbodig maken.
  In AFAS Personal Plus kun je uitgebreide begrotingen opstellen waarbij je rekening kan houden met verwachte uitgaven in de toekomst. Ook maak je makkelijk reserveringen of spaardoelen. Echte planningen dus.
  Ook beheer je makkelijk al je contracten en abonnementen. We sturen je een automatische herinnering wanneer je kunt opzeggen en hierna maak je met 1 druk op de knop een opzegbrief. Tot slot kun je met onze app al je bonnetjes inscannen en meteen koppelen aan je transacties. Weg met die papieren administratie dus!

 • Ludz
  Posted 29/02/2012 9:09 pm 0Likes

  Veel te ingewikkeld allemaal. Alles automatiseren naar verschillende bankrekeningen en één spreadsheet om alle geldstromen bij te houden. Bonnetjes bijhouden is gerommel in de marge.

 • Niek van de Crommert
  Posted 29/02/2012 8:24 pm 0Likes

  Ik gebruik zelf al jaren het programma Davilex Bank Offline Deluxe. Kost een tientje per jaar, maar is het meer dan waard. Koppeling met internetbankieren, automatisch toewijzen van uitgaven aan categorieën, bregrotingen opstellen (en check of je de uitgaven daarbinnen blijven), en nog veel meer.

 • 5
  Posted 29/02/2012 4:37 pm 0Likes

  Een collega liet me laatst een stukje Financieel dagboek zien van abn. Daarbij worden al je uitgaven doorzocht en gecategoriseerd. Oftewel kan je zien of jouw overzicht conform verleden is.
  Overigens ook leuk om te zien wat voor een informatie banken al jaren over je hebben (in het kader van angstvalligheid onder internetters t.o.v. facebook/google).

 • Kenneth Schabrechts
  Posted 29/02/2012 10:56 am 0Likes

  Wat ik altijd doe is op het einde van de maand een export doen van mijn bankrekening voor die maand. De uitgaven en inkomsten schrijf ik dan op in mijn schrift ( 1 pagina per maand ).
  Dan duid ik met fluo de verschillende categorieeen aan (vb Tanken, inkomsten, …)
  Daarna eindig ik de pagina met een totaal van elke categorie, totaal inkomsten, totaal uitgaven.
  Heel onderaan zet ik dan een totaal van alle inkomsten – alle uitgaven.
  Zo kan ik gemakkelijk zien waar alles naartoe gaat, vanwaar het binnenkomt, hoeveel elk categorie doorweegt en wat ik uiteindelijk per maand over hou.

  • Janine Sterenborg
   Posted 29/02/2012 2:21 pm 0Likes

   Dat is ook handig. Maak je dan ook een planning voor de opvolgende maanden met die overzichten?

   • Kenneth Schabrechts
    Posted 01/03/2012 9:33 am 0Likes

    Neen, eigenlijk niet. Ik gebruik het puur om te zien of ik niet teveel uitgeef en nog wat kan sparen.
    Als natuurlijk zou blijken dat er ergens veel geld naar toe zou gaan dan maak ik wel een planning om dat af te bouwen tot een redelijk bedrag.

 • wtrdk
  Posted 29/02/2012 10:08 am 0Likes

  Ik krijg een foutmelding als ik de sheet wil downloaden. Ligt dat aan mij of is er iets niet goed gegaan met het plaatsen? (in Chrome: Fout 310 (net::ERR_TOO_MANY_REDIRECTS): Er zijn te veel omleidingen.)

  • Koen Van den Bergh
   Posted 29/02/2012 10:23 am 0Likes

   Hier ook: This webpage has a redirect loop

  • Laurens ten Hagen
   Posted 29/02/2012 11:43 am 0Likes

   Werkt niet in Chrome, ook niet in Safari.

  • Janine Sterenborg
   Posted 29/02/2012 2:19 pm 0Likes

   Heel vreemd, we zijn ermee bezig!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: