Bescherm je slimme apparaten tegen hackers

Oké, we zeggen niet dat angst voor hackers je ervan moet weerhouden om die toffe nieuwe gadget te kopen. Maar het is wel belangrijk om je best te doen je privacy te beschermen. Een flink gedeelte van de verantwoordelijkheid ligt bij de fabrikanten van slimme apparaten, maar gelukkig kun je ook zelf maatregelen nemen. Hier vast 11 privacytips op een rijtje.

1- Verander direct de standaard inloggegevens die door de fabrikant zijn ingesteld. Gebruik in plaats daarvan unieke inloggegevens voor elk (slim) apparaat dat je gebruikt. Kies daarbij ook voor alfanumerieke en speciale tekens.

2- Maak er een gewoonte van om inloggegevens regelmatig te wijzigen.

3- Gebruik bij voorkeur meerfactorauthenticatie. Dat houdt in dat je naast je gebruikersnaam en wachtwoord nog een code of sleutel nodig hebt om in te loggen. Deze wordt bijvoorbeeld per sms of via een app toegezonden.

4- Zorg ervoor dat je begrijpt welke mogelijkheden je slimme apparaten hebben. Als je niet wilt dat je smart-tv kan meeluisteren, zet deze functie dan uit! Maak er sowieso een gewoonte van om de beveiligings- en privacy-instellingen te checken voordat je het apparaat in gebruik neemt.

5- Zorg ervoor dat je de firmware regelmatig updatet. Dat zorgt namelijk voor bescherming tegen (bij de fabrikant bekende) kwetsbaarheden; hackers kennen die kwetsbaarheden namelijk ook! Met andere woorden: gebreken die worden ontdekt nadat het product al in de schappen ligt, kunnen alsnog worden verholpen door updates en patches. Zorg ervoor dat je updates meteen installeert. Schakel het liefst automatische updates in.

6- Gebruik een firewall om onbekend verkeer tegen te houden. Ook antivirussoftware is een must! Kies voor gerenommeerde software die realtime bescherming biedt tegen malware, zoals ransomware en virussen.

7- Probeer je slimme apparaten regelmatig te rebooten om malware die in het geheugen is opgeslagen te verwijderen.

8- Plaats apparaten in beveiligde ruimtes, dus bij voorkeur binnen in plaats van buiten. Als dat niet mogelijk is, kijk dan of je apparaat een alarmfunctie heeft om je te waarschuwen als ermee geknoeid wordt.

9- Plaats slimme apparaten bij voorkeur op een netwerk dat afgescheiden is van je ‘gewone’ netwerk. Beperk de inlogmogelijkheden van de apparaten ook zo veel mogelijk. Gooi bijvoorbeeld netwerkpoorten dicht die niet worden gebruikt.

10- Controleer inkomend en uitgaand dataverkeer op je netwerk. Inventariseer daarvoor welke slimme apparaten op het netwerk zijn aangesloten.

11- Het is belangrijk om de beveiliging van elk apparaat te beoordelen nog voordat je deze koopt. Overweeg om alleen apparaten te kopen die worden aangeboden door gerenommeerde leveranciers. Ga in elk geval op zoek naar betrouwbare reviews en lees de voorwaarden van de producent. Let daarbij ook op de belofte van blijvende ondersteuning met updates.

Wat vind je van deze hack?
9Te gek7Leuk1Serieus?1Meh...1Stom

About Author