Verdien een weekend Barcelona

Op gevoel besparen; is dat slim
Niet zo lang geleden was er op NPO Radio 1 een item over het besparen van energie. In de bijdrage werden willekeurige mensen op straat gevraagd op welke manier ze hun energierekening in de gaten houden. De reacties varieerden enorm, maar de boodschap was zo’n beetje: wij houden dat allemaal op gevoel bij. Natuurlijk kun je prima op gevoel de verwarming een graadje lager zetten en zijn drie spots in de keuken een beetje overdreven, maar waarom zou je het op die manier doen als het ook anders kan? Neem bijvoorbeeld de E.ON EnergieAssistent daar kun je hele handige dingen mee die het leven een stuk goedkoper en gemakkelijker maken.

Overzicht van je energieverbruik
De EnergieAssistent app geeft lekker veel duidelijkheid over de gemaakte kosten (dat scheelt weer een wandeling naar de buren). Realtime krijg je inzicht in het verbruik per uur, dag, week of maand. Op die manier ontstaat er al snel een duidelijk beeld op welke manier je kan besparen. Misschien wat vaker een wasje in het weekend draaien kan helpen en die lege koelkast in de schuur blijkt wel erg veel stroom te gebruiken.

Slimme stekkers zijn handig
Het is niet moeilijk om slimme stekkers te koppelen aan de app. Handig want dan kun je van een afstandje apparaten in- en uit te schakelen, ook kun je met een paar simpele schuifbewegingen de tijdschakelaar bedienen zodat de ‘energieslurpers’ van weleer niet onnodig aanstaan. Het is zelfs een makkie om computers en tv’s direct compleet uit te schakelen als ze op standby gaan (de standby-killers).

Energieassistent_plug

Bespaartips ontvangen op je app
Natuurlijk is het de sport om zelf de grootverbruikers (apparaten, mensen en tijdstippen) te detecteren via de app, maar het is ook best relaxed als er iemand meedenkt op een afstandje. Het is zelfs mogelijk om via de app in te stellen dat je een berichtje ontvangt als er een apparaat meer dan gemiddeld veel energie verbruikt.

Apparaten op afstand bedienen
Via de app kun je dus gemakkelijk onderweg apparaten aan- en uitzetten, maar je kan ook de verwarming alvast aanzetten als je bijna thuisbent. Je zou met die schakelaar zelfs Halloween-achtige dingen kunnen doen (knipperende lichten, plotseling een spot op een clownachtige pop zetten), maar volwassen, evenwichtige, stemmende mensen doen dat niet natuurlijk.

Conclusie: Radio 1 heeft niet zo’n jonge doelgroep
Natuurlijk zweeft de NPO Radio 1-doelgroep rond de 60 jaar dus de early adapters zaten niet in het radio-item. Over een jaar of twee zou zo’n verslag er compleet anders uitzien. Dan zetten we echt de verwarming niet meer ‘puur op gevoel’ een tikkie lager omdat we nog wel ergens een warme trui hebben liggen met rendierpatroon. Dan checken we gewoon dagelijks onze app en bekijken kritisch of er nog ergens een leuk weekendje naar Barcelona te verdienen valt. De stukjesschrijver werd via de EnergieAssistent al geadviseerd om eens kritisch naar zijn koffiezetapparaat te kijken want die zou in de standbystand nogal veel energie verbruiken. Niks mis mee, Barcelona. Daar heb je in april helemaal geen verwarming nodig.

Dit artikel is gepubliceerd in opdracht van (en geschreven door) E.ON. De redactie van Lifehacking.nl is niet verantwoordelijk voor de totstandkoming van dit artikel.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author