Beveilig je Gmail-account met dubbele verificatie

Op Lifehacking adviseren we al jaren om sterke wachtwoorden te gebruiken. Hiermee maak je het hackers moeilijker om in te breken in je computer, mailprogramma of online cloudtools. Hiervoor adviseren we bijvoorbeeld verschillende wachtwoordprogramma’s. Dat dit relevant is, blijkt onder andere uit het verhaal van Karin Ramaker. Haar Gmail is onlangs gehacked, wat voor veel problemen zorgde. De Correspondent besteedde hier onlangs ook aandacht aan. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Gmail beveiligen


Voor Gmail-gebruikers is het mogelijk om hun account extra te beveiligen met ‘Two way verification’. Door dit te activeren is een wachtwoord alleen niet meer genoeg om in te loggen. Er moet daarna namelijk nog een controle-code worden ingevoerd. Hierdoor kan er alleen op je Gmail-account worden ingelogd in combinatie met je telefoon. Een stuk veiliger dus.

Instellen


Het instellen is erg gemakkelijk.

 1. Log in op je Google-account en ga naar de pagina ‘Accountinstellingen’ door op je naam of foto in de rechterbovenhoek van het scherm te klikken en vervolgens op Account te klikken.

 2. Klik bovenaan op Beveiliging.

 3. Klik in het vak ‘Wachtwoord’ op Instellen naast ‘Authenticatie in twee stappen’.

Je komt daarna op een pagina die je stapsgewijs meeneemt door de procedure.

Inloggen met je telefoon

De standaardinstelling bij Gmail is dat je een sms krijg zodra je inlogt op Gmail. Deze sms kan soms even op zich laten wachten, wat het inlogpoces enorm vertraagd. Daarom is het raadzaam om de app Google Authenticator (Android & iPhone) te gebruiken.

Na het koppelen van je account aan deze app, genereert de app continu een nieuwe code. Zodra je inlogt bij Gmail, krijg je een veld te zien waar je de code op je telefoon kunt invoeren. Hierdoor is je Gmail goed beveiligd, zonder dat het extra tijd kost.

Tell Us What You Think
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

 • Berry Haverkamp
  Posted 07/04/2016 10:41 pm 0Likes

  Ik heb problemen met het ophalen van m’n gmail op de iPhone 4 na instellen van de tweewegauthentificatie.
  Hoe los ik dit op?

  Groeten
  Berry Haverkamp

 • Wikkie
  Posted 06/09/2014 1:11 am 0Likes

  Je blijft sms’en met dubbele verificatie.En dan nog kunnen ze het in rekening brengen ook.
  Ook al heb je verschillende wachtwoorden voor elke account.Dan kan je hem beter uitschakelen.
  Anders zit je maar te wachten etc.Of je toegelaten wordt tot je eigen account hangt dan van de Microsoft en Google goden af.Ik vind het erg omslachtig.Het is meer een inbreuk op je privacy dan hebben ze ook meer controle over je account.Althans,ik vind het maar een gedonder op niets af.Erg handig is het niet.Alleen maar lastig.En wanneer je de 72 dagen vergeet om je wachtwoord te vernieuwen dan kan je weer overnieuw beginnen.Dan moet je weer beveiligingen vragen beantwoorden.Het zal mij benieuwen wanner wij baas worden over de P.C. En niet die grootmachten op internet gebied.Ik vraag me af waar zij zich eigenlijk mee bemoeien.Veiligheid?Nieuwsgierigheid?Het onder controle houden van de mens! Daar gaat het om.Een uit de hand gelopen communicatie middel om het volk te knechten.Brengt knisperend geld op.Alles ten koste van de gebruiker.Het internet is zo lek als een mandje!!!Alles ligt al op straat,je BSN,medisch dossier,je Digid etc.

 • Harro
  Posted 01/09/2014 12:46 am 0Likes

  Een aanvullende opmerking is dat je dan afwijkende wachtwoorden moet gaan gebruiken voor applicaties die toegang tot jouw Google-account nodig hebben. Het aanmaken van die wachtwoorden is op zich geen probleem, maar je bent je er niet altijd van bewust dat het nodig is. Ik heb wel vaker een tijd zitten foeteren omdat ik niet kon inloggen, terwijl ik toch echt het juiste wachtwoord gebruikte. Totdat het muntje viel. Je moet Google voor applicaties die dubbele authorisarie nog niet ondersteunen, aparte wachtwoorden laten genereren.

 • karin r.
  Posted 27/08/2014 8:58 pm 0Likes

  heb op mijn smartphone ook nog avast erop gezet met codes. #tip als je gehackt bent kan het zo zijn dat ze via je telefoon ook bij gegevens kunnen dus ook altijd je telefoon begrendelen.

 • MarcF
  Posted 27/08/2014 12:02 pm 0Likes

  Ik heb hier al vaker naar gekeken maar bij mij is altijd de vraag gebleven wat gebeurt er als je je telefoon verliest?! in dat geval kan je je authenticator app (die strict gekoppeld is aan je telefoon) niet meer gebruiken en niet meer op je dubbel beveiligde Gmail account inloggen!
  er blijkt namelijk (zo ver ik weet) geen recovery mode voor de Authenticator app te bestaan.
  ik heb geprobeerd hier oplossingen voor te vinden. tevergeefs tot nu toe.
  Weten jullie hier misschien een antwoord op?

  • Freek
   Posted 27/08/2014 1:30 pm 0Likes

   Bij het configureren heb ik mijn 06 nummer als back-up ingesteld en ook worden er back-upcodes gegenereerd welke je zou moeten uitprinten of op een veilige locatie opslaan. Zijn codes die je eenmalig kunt gebruiken als je telefoon of app niet beschikbaar is.

   Bij het inzien van deze gegevens zie ik dat ik overmorgen alweer twee jaar 2-factor authenticatie heb op mijn Gmail account.

   Voor Evernote is het overigens ook mogelijk! Wacht nog steeds tot PayPal het ook beschikbaar maakt.

  • Michiel
   Posted 28/08/2014 10:53 pm 0Likes

   Je kunt instellen dat je vaker vanaf een bepaald apparaat zult inloggen en dat er dan niet dubbel gecontroleerd hoeft te worden. Bijvoorbeeld je computer thuis. Vanaf die computer kun je dan dus ook bij je instellingen in geval je je telefoon kwijtraakt. Zorg er alleen voor dat je niet beide gelijktijdig kwijtraakt of reset. Maar ook in dat geval is er een linkje, waarin je kunt aangeven op een andere manier te willen verifiëren. Bijvoorbeeld door het sturen van een sms-bericht.

 • Dennis
  Posted 27/08/2014 11:43 am 0Likes

  Bonus tip: De Google Authenticator app kun je ook voor andere accounts gebruiken. Ik gebruik de app momenteel voor Two way verification bij Google, Microsoft, Dropbox en m’n Synology panel.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]