Beveilig je webcam met deze tips

Je moet er niet aan denken dat iemand ongevraagd mee kan kijken via de webcam van je laptop of pc. Helaas is dit niet alleen voer voor horrorverhalen, maar is dit ook echt mogelijk. De gevaren van een gehackte camera zijn niet te overzien, terwijl het juist zo makkelijk is om dat cameraatje goed te beveiligen. Lees hier onze tips voor het beveiligen van je webcam!

https://lifehacking.nl/thuis-tips/de-beste-chrome-extenties-voor-ouders/

Stekker

De eenvoudigste en honderd procent veilige manier om ervoor te zorgen dat niemand je webcam zonder je toestemming kan benaderen, is het lostrekken van de stekker. Dat klinkt heel eenvoudig, maar het is de enige manier die echt volledig voorkomt dat de webcam op wat voor manier dan ook gebruikt wordt, simpelweg omdat er geen stroom én geen verbinding is. Het nadeel? Dit werkt natuurlijk alleen als je een webcam hebt die extern aangesloten is en dat is bij laptops vaak niet het geval.

Apparaat uitschakelen

De tweede optie is het uitschakelen van het apparaat via Apparaatbeheer in Windows. Om dit te doen klik je op Start en typ je Apparaatbeheer, waarna je klikt op het gevonden resultaat. Zoek nu naar het kopje Beeldapparaten en daar zou je de webcam moeten staan die je hebt aangesloten. Rechtsklik hierop en klik vervolgens op Uitschakelen. Het apparaat wordt nu uitgeschakeld. Dit is een redelijk veilige methode, maar niet honderd procent. In theorie zou een hacker met voldoende toegang tot je pc het apparaat weer in kunnen schakelen. Zorg daarom dat je altijd een goede virus- en malwarescanner hebt draaien. Ook dat is geen garantie, maar hackers gaan graag voor laaghangend fruit, dus hoe moeilijker je het maakt, hoe beter.

Het apparaat uitschakelen in Apparaatbeheer is ook een goede optie.

Afdekken

Een andere veilige methode is eigenlijk heel erg eenvoudig. Je kunt de webcam gewoon afdekken. In een foto op Facebook bleek onlangs dat zelfs Mark Zuckerberg een stickertje over zijn webcam heeft geplakt. Deze methode is ook handig omdat hij snel terug te draaien is door het plakkertje te verwijderen als je de webcam wilt gebruiken. Daarnaast, als je op Google zoekt op ‘webcam cover’, vind je allerlei handige schuifjes die je eenvoudig over je cam kunt schuiven. Denk er wel even aan dat dit alleen het beeld blokkeert. De microfoon kun je uitschakelen door te rechtsklikken op de luidspreker in het systeemvak, vervolgens te klikken op Opnameapparaten. Daarna rechtsklik je op de gewenste microfoon en kies je voor Uitschakelen.

Het beeld kun je eenvoudig blokkeren door de webcam af te schermen.
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]