Boekbespreking: 3de herziene versie van Je iPad als mobiel kantoor

Onlangs verscheen de derde versie van Je iPad als mobiel kantoor *Van Duuren Management, 19,95) van Peter Loevezijn. De editie is vernieuwd en aangepast wat betreft de nieuwe mogelijkheden die recente iOS-versies je bieden en wat betreft nieuw verschenen apps. Het is een mooie catalogus apps die je helpen beginnen met zakelijk gebruik van de iPad of als check of jouw keuze voor apps nog steeds de juiste is.

Opzet Je iPad als mobiel kantoor

kaftDe opzet van het boek is hetzelfde als de eerste editie, die ook op Lifehacking besproken is. Het boek is verdeeld in een aantal domeinen waarvoor je je iPad kunt gebruiken. De domeinen zijn gebaseerd op zakelijk gebruik dus geen spellen en dergelijke maar allerlei apps en toepassingen om productief te zijn.

De domeinen zijn:

  • Informatiemanager (teksten, mail etc lezen en opslaan)
  • Creatiemanager (mindmappen en brainstormen)
  • Communicatiemanager (mail, social media, teksten schrijven)
  • Tijd- en taakmanager (Agenda’s en GTD apps)
  • Presentatiemanager (Powerpoint, Keynote)
  • Relatiemanager (Contacten en Customer Relation Management).

De indeling is handig om voor die domeinen waar jij je iPad voor gebruikt na te gaan wat er aan apps bestaat. Dat maakt wel dat er dubbelingen in het boek zitten omdat bijvoorbeeld Dropbox tussen veel apps gegevens uitwisselt of omdat Evernote voor meerdere domeinen toepasbaar is. Maar de indeling maakt het mogelijk één domein, bijvoorbeeld presenteren, grondig te bekijken met apps die er mee samenhangen.

Bekende apps en minder bekende apps

Interessant is dat Loevezijn niet alleen apps presenteert die bekend zijn, zoals bij presenteren Powerpoint en Keynote, maar ook laat zien met welke apps je cijfers kunt presenteren, polls kunt houden of interactie kunt faciliteren.

De meeste paragrafen bestaan uit een ruimere bespreking van enkele apps en dan verwijzing naar een aantal apps die relevant zijn voor dat domein maar korter besproken worden. Bij Mindmappen wordt bijvoorbeeld iThoughts en MindJet uitgebreider besproken en andere apps genoemd, zoals MindMeister. Bij de schrijfapps zou ik persoonlijk graag outliners, zoals OmniOutliner toegevoegd zien.

Om precies te weten of de app voor jou de juiste is, is nog wat onderzoek nodig. Zeker als je heel specifieke behoeften of vragen hebt, is het raadzaam de beschrijving van de app (met prijs!) nog goed door te nemen in de app store of wat (video)reviews te bekijken.

Kortom …

Het boek Je iPad als mobiel kantoor is een mooie, diverse collectie apps voor zakelijk gebruik. Het boek volgt een heldere structuur en biedt achtergrond bij enkele apps en verwijzing naar vele andere apps. Mocht je geïnteresseerd zijn in de aanschaf, dan is wat verder onderzoek naar jouw gebruikswensen raadzaam. Voor de beginnende iPad-gebruiker een handige start en voor de ervaren gebruiker een interessante check op wat er nog meer mogelijk is.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]