Braintoss stuurt je gedachten snel van telefoon naar Inbox.

Braintoss is een app voor iPhone waarmee je snel gesproken tekst, een foto of getypte tekst kunt vastleggen om te onthouden. Braintoss verstuurt je bericht naar een vooraf ingesteld e-mailadres.

Braintoss zet wat het hoort en ziet zo goed mogelijk om in tekst die je kunt kopiëren en plakken. De oorspronkelijk gesproken tekst of genomen foto komt als bijlage mee.

screenshot

Iets vastleggen (capture) is de eerste stap in het productiviteitssysteem Getting Things Done (GTD) waar we hier vaker over schrijven.

De knoppen in de interface van Braintoss wijzen voor zich. Via Image kun je direct een foto maken, of een eerder gemaakte foto kiezen met de knop “ALBUM”.

Braintoss verstuurt e-mail met een bijlage. Vrijwel iedere app heeft een integratie met e-mail, bijvoorbeeld Remember The Milk, Toodledoo, Nozbe, Get It Done app, Asana of Evernote. In de instellingen kun je een geheim e-mailadres vinden via welke je taken of notities aan kunt maken.

Samen met Frank Meeuwsen en Oskar van Rijswijk schreef ik het e-book Lifehacking met Evernote dus daar gaan mijn aantekeningen natuurlijk heen. Daarnaast heb ik nog steeds mijn Inka-pen en papier bij me voor situaties waarin het iets sneller of meer gepast is om wat op te schrijven.

Er zijn andere apps waarmee je snel iets kunt vastleggen. Evernote zelf bijvoorbeeld. Braintoss start sneller op omdat het alleen je gedachten wil vastleggen. Daarnaast hoeft het je notities niet te synchroniseren. Braintoss opent ook altijd met het scherm om snel iets op te nemen – geen andere afleiding.

Braintoss herkent je gesproken tekst

In tegenstelling tot Captio en Drafts zet Braintoss gesproken tekst om in tekst die je kunt kopiëren en plakken. Op een soortgelijke manier probeert Braintoss afbeeldingen te herkennen. Als het herkennen niet lukt dan stuurt Braintoss een foutmelding met het e-mailbericht mee: “Sorry, can not understand you, please listen to attachment” of “Sorry, can not match image, please look at attachment”. Je hebt dan altijd het attachment zelf nog.

Braintoss is in eerste instantie iPhone only, er komt vast vraag naar een Android-versie of het activeren op iPad (mini).

Download Braintoss in de Appstore (Affiliate link)

Deze tekst is in onderhoud op mijn weblog Eenmanierom.nl als (onderdeel van) het artikel “Braintoss: je gedachten razendsnel vastleggen“.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Posted 13/01/2013 9:19 pm 0Likes

  Het herkennen van afbeeldingen gaat minder goed maar over de kwaliteit van het omzetten van spraak ben Ik zelf nog steeds goed te spreken. Misschien heb je wat teveel achtergrondruis? Opname via een carkit ofzo? Ik zal de maker van de app ook even op deze thread wijzen, misschien heeft hij nog tips.

 • Avatar
  Patrick Mackaaij
  Posted 10/01/2013 11:30 am 0Likes

  Yep, werkt ook met Nederlands. Niet alle woorden worden herkend. En soms lukt het helemaal niet – ook afhankelijk van de geluidskwaliteit natuurlijk. Maar dan heb je nog altijd de geluidsopname.

  Als ik zeg: “Hallo Loes! Ja Braintoss herkent ook Nederlands gesproken tekst” dan maakt hij daarvan “hallo loes ja vreemd als hij kent ook nederlands gesproken tekst”.

  Het is ook meer een handigheidje dat Braintoss dit kan. Scheelt je je ingesproken tekst terugluisteren. Als je wilt dicteren op iPhone, probeer dan Dragon Dictation eens.

 • Avatar
  loes
  Posted 10/01/2013 10:33 am 0Likes

  Herkent Braintoss nederlands gesproken tekst? Want mijn iphone herkent bij berichten wel wat ik zeg, maar enkel engels helaas. het zou briljant zijn als braintoss wel nederlands herkent, zoniet dan is de toegevoegde waarde niet zo groot ten opzichte van een mailtje meteen in het engels dicteren op je iphone.

  • Avatar
   Xavier
   Posted 10/01/2013 11:45 am 0Likes

   Ik heb de app gekocht en getest, maar het valt tegen.
   De (nederlands) ingesproken tekst stuurt hij gewoon in een .wav-file mee, zonder enige vorm van “Sorry, can not understand you, please listen to attachment”.
   Bovendien is de tijd waarop je een boodschap kan inspreken beperkt tot 18 seconden, hetgeen toch al overeenkomt met 3,1 MB.
   Maar het omzetten van spraak in tekst, hetgeen de toegevoegde waarde van deze app zou moeten zijn, faalt.

   • Avatar
    Richard Wolfe
    Posted 13/01/2013 9:31 pm 0Likes

    Dag Xavier,

    Dank voor je feedback en inderdaad is de spraak naar tekst omzetting een ‘best effort’ poging. Dit is een bewuste keuze, vooral omdat het er om gaat dat je je gedachte opvangt en naar je inbox stuurt. Die garantie geeft de bijlage je, vervolgens, om het nog makkelijker te maken, proberen we van de gesproken berichten en foto’s een tekst te maken mbv bestaande Google technologie.

    Omdat we bij Braintoss vooral gekozen hebben om NIET met je in discussie te gaan als de app je niet verstaat (het “sorry, ik heb je niet verstaan” dialoog) maar je boodschap te vangen met een druk op 1 knop, zal de tekst ook vaak niet lukken. Nu ontvang je de boodschap *** Here’s your Braintoss *** als we hem niet verstaan of kunnen lezen (dat andere bericht was nog in de beta versie). Wij hebben dus genoegen genomen met een vertaling die hopelijk volstaat om je er aan te herinneren wat je wilde onthouden. Als je transcriptie wil doen van gesproken of geschreven tekst bestaan daar veel betere tools voor.

    Wat betreft je opmerkingen over file size, dat is inderdaad nog een onhandig formaat waar al aan gewerkt wordt voor de volgende update. Ik hoop dat met deze inzichten het minder tegen zal vallen, maar laat me ajb weten als dat niet zo is.

    Vriendelijke groet, Richard (de maker)

    • Avatar
     Xavier
     Posted 13/01/2013 10:01 pm 0Likes

     Hallo Richard

     Het is niet dat de app hierdoor minder tegenvalt, maar uit je antwoord leid ik af dat er aan gewerkt wordt.
     Op zich vond ik het idee interessant genoeg om de app te kopen; ik kijk dus uit naar de updates.
     So keep up the better work!

     Xavier

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: