Checklist voor meer rust in huis

Eén van de uitdagingen bij het opvoeden van kinderen is ervoor te zorgen dat ze zelf (tenminste een deel van) de consequenties van hun eigen keuzes merken. Dat is een andere manier om te zeggen dat het scheelt, als je kind zelf de gevolgen ervaart wanneer het iets verkeerd of onhandig doet. Ofwel: wie z’n billen brandt, moet op de blaren zitten.

De dagelijkse check-lijst

Bij ons thuis proberen we de laatste maanden de tactiek van de check-lijst. Voordat er ’s avonds TV gekeken wordt, of gecomputerd, heeft elk kind een check-lijstje om af te werken:

  • Je eigen traptrede leeghalen en de spullen die erop liggen opruimen
  • Muziek spelen – wie een instrument wil spelen, moet ook oefenen
  • Huiswerk doen
  • Eventuele opgevouwen was in je eigen klerenkast leggen

Real-life

Het gaat nog niet zo soepel als bij de diverse opvoedprogramma’s op TV, maar bij ons is het dan ook real-life. Wat wel scheelt, is dat wij als ouders niet meer alleen politieagentje spelen, maar dat ze vooral zichzelf ermee hebben als ze de vaste dingen van de dag niet doen.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

  • Taco Oosterkamp
    Posted 31/10/2007 2:30 pm 0Likes

    @Anne – die laatste zin is het lastigste geloof ik 🙂

  • Anne
    Posted 31/10/2007 2:27 pm 0Likes

    Ik heb ze alle 3 al “afgeleverd” en het zijn zelfstandige, verantwoordelijke en nette volwassenen geworden, dus het is gelukt. Ik heb ze alleen opgevoed en heb ze altijd voorgehouden dat we een team zijn, dat we samen in een huis wonen, waar we het samen leuk moeten hebben. Het scheelde wel dat ik redelijk gemakkelijk was op veel vlakken. Dat moest ook wel als je werkt en alleen kinderen opvoed. Ieder kind was vanaf 10 jarige leeftijd verantwoordelijk voor één kookdag per week. Dat vonden ze erg leuk en wisten ook vaak broer of zus te charteren voor boodschappen of koksmaatje. Ik heb vreemdsoortige dingen voorgeschoteld gekregen maar het altijd toegejuicht.
    Ik heb ook wel eens contractjes opgesteld waar ze zich aan moesten houden en die ondertekend moesten worden. Het kind mocht dat ook een contract voor mij opstellen waar ik me aan moest houden. Grappig was dat ze dan hele simpele dingen aan me vroegen, zoals een verhaaltje s’avonds of een kop thee als ze huiswerk maakten.
    En wie kent niet de kreet: Wat niet in de wasmand ligt wordt niet gewassen! En je er dan wel aan houden natuurlijk 🙂

  • Tryno Duursma
    Posted 24/10/2007 12:58 pm 0Likes

    Eentje om initiatief af te doen nemen. Het initiatief dan wel van vragen tijdens een mooie boswandeling: “Pap, wil je dit even vast houden?”
    Een goede vriend destijds introduceerde de wet van het bos:
    ” je mag ALLES, maar dan ook alles meenemen,
    maar je moet het zelf dragen”.

  • Han de Jonge
    Posted 23/10/2007 11:57 pm 0Likes

    Ik heb vier kinderen. In de leeftijd van 3 t/m 12. Televisie, computer, de gameboy, Playstation trekken enorm. Om er een beetje grip op te houden en er voor te zorgen dat er ook buiten wordt geschooierd etc. hebben wij didozo dagen ingevoerd. Op de dinsdag, donderdag en zondag geen computer, gameboy en playstation. Voor huiswerk wordt een uitzondering gemaakt.
    Onze kinderen komen zeer langzaam op gang qua spelen. Is het eenmaal zo ver, dan worden er hutten gebouwd, balletjes getrapt, met poppen gespeeld en af en toe ook spontaan een rondje Lama’s aan de keukentafel. Er worden grenzen verkend!

Comments are closed.