Checkvist: Hou het simpel met afvinklijstjes

Er zijn inmiddels zoveel verschillende to-do lijst programma’s en appjes dat er zo’n beetje pariteit bestaat tussen gebruiker en programma: voor elke gebruiker een eigen tool. Van uitgebreid en complex – Omnifocus, Outlook – tot eenvoudig en beperkt. Checkvist hoort beslist in de laatste categorie thuis.

Checkvist is een online, en ‘cloud-based’ stuk gereedschap, met een gratis en een betaalde variant. Ook daarvan zijn er meer, natuurlijk. Maar wat houdt me dan bij Checkvist? De eenvoud, en de zeer uitgebreide ondersteuning voor ’t toetsenbord. Die combinatie zorgt er voor dat ik met een minimum aan afleiding  en een maximum aan snelheid een nieuw lijstje kan maken, of door een bestaande checklist heen kan fietsen.

Checkvist screenshot.
Klik voor originele grootte.

Checkvist gebruik ik niet zozeer voor taakmanagement, maar  vooral voor checklijsten (afvinklijsten?) die me helpen in nieuwe of complexe processen geen stappen per ongeluk over te slaan.1 In de screenshot zie je bijvoorbeeld de stappen die ik neem bij het GTD wekelijks onderhoud. Een andere checklist vertelt me welke stappen ik moet nemen als ik m’n webserver moet upgraden (“Backup”). Een derde checklist laat me zien aan welke dingen ik moet denken als ik ergens een training of presentatie ga geven (“Verlengsnoer”, “Verloopstuk”, “Controleer whiteboard markers”).

Allemaal  dingen waar Checkvist zich uitstekend voor leent. Er zijn meer mogelijkheden: je kunt kleuren en tags toevoegen en lijsten met anderen delen. Maar in de basis is Checkvist gewoon een programmaatje om snel en eenvoudig checklijsten te maken, bij te werken en vooral: te gebruiken. En dat is per slot van rekening het doel van gereedschap.

1. Een checklist is een geweldig stuk gereedschap om fouten te helpen voorkomen, en om voor rust in je hoofd te zorgen. Lees maar eens het artikel The Checklist van Atul Gawande, of zijn boek The Checklist Manifesto (Het Checklist Manifest).

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

3 Comments

 • Remco van den Akker
  Posted 15/08/2012 1:43 pm 0Likes

  Bedankt voor het toevoegen aan je website. Ik heb het hele artikel gelezen…. Bedankt voor je snelle opvolging!

  ea/efa/eva is voor mij “gewoon” een taak. Voor mij is een taak een handeling/werkzaamheid dit ik moet doen. Het onderscheid naar wel/niet fysiek heeft voor mij dan ook geen toegevoegde waarde. Om de drempel te verlagen begint elke taak wel met een werkwoord.

  Vooralsnog geen opmerkingen ten aanzien van de checklist. Lijkt me behoorlijk compleet, waarbij niet alles op mij van toepassing is. Zal t.z.t. voor mezelf een eigen checklist maken, gebaseerd op die van jouw en mijn eigen situatie. Op dit moment was met met name het wegwerken van de foto’s op de iPhone/iPad (gaat eigenlijk ook al via iCloud, maar dat is alleen backup) en de diverse koppelingen naar 20K/30K een eye-opener.

  Daarnaast gebruik ik sinds kort een sjabloon voor al mijn projecten (via vastliggen in een aparte takenlijst in Outlook) en dat heeft ook een goede bijdrage geleverd aan mijn 20K/30K levels.

 • Remco van den Akker
  Posted 15/08/2012 10:30 am 0Likes

  Checkvist is inderdaad een handige tool. Eenvoud is belangrijk! Ik werk zelf met Outlook (via exchange server) en ben daar zeer tevreden over en wat mij betreft echt niet uitgebreid en/of complex. Voor de taken op mijn iPhone/iPad gebruik ik TaskTask. Eventueel is Wunderlist voor mij een goed alternatief, maar op de huidige manier kan ik zowel op kantoor/thuis/onderweg eenvoudig over dezelfde gegevens (mail/agenda/taken/projecten/contactpersonen) beschikken en eenvoudig beheren.

  Ben daarnaast benieuwd naar de verdere inhoud van je screenshot. De categorieën “wegwerken”, “bijwerken” en “omwerken” klinken mij als muziek in de oren. Werk al vrij intensief met GTD, maar de weekly review is nog mijn zwakke punt.
  Zou je de volledige inhoud van jouw weekly review takenlijst willen delen?

  • Bert Plat
   Posted 15/08/2012 11:46 am 0Likes

   Hallo Remco,

   De volledige weekly review checklist kun je downloaden via mijn website (onderaan, mocht je ’t artikel niet willen lezen :-)).

   NB: de afkorting efa (en zo af en toe ook eva; oeps) staat voor eerstvolgend fysieke actie. Ik gebruik die term in mijn trainingen als vervanging voor de standaard termen eerstvolgende actie danwel next action; deze geven namelijk naar mijn smaak te weinig weer waar het om gaat: een fysieke handeling.

   Op/aanmerkingen: ik hoor ze graag!

Comments are closed.

%d bloggers liken dit: