Computer problemen op afstand verhelpen

Remote desktop, zodat je op afstand een computer kunt bedienen, bestaat al jaren, zo niet eeuwen, maar dat het zo eenvoudig is, tegenwoordig in ieder geval, dat is wel heel erg nieuw.

Onlangs kwam ik Teamviewer (Mac/Win/Linux/iPhone) tegen en dan heb ik gelijk aan test onderheven. Na een snelle installatie thuis en op het werk werkte het al gelijk naar behoren, het deed wat het beloofde en ook nog eens vreselijk eenvoudig. Tijd om het in het échte veld te testen en er achter te komen wat de echte reden waarom dit programma nu zo briljant is.

Ik heb het op de MacBook van m’n pa geïnstalleerd met enkel de mededeling dat hij dat icoontje in de dock even aan moest klikken als ie weer eens een vraag had en hij op het punt stond mij erover te gaan bellen.

teamviewer op de mac

Wat hij enkel hoeft te doen is het programma te starten en mij de nummers in de blauwe balkjes per telefoon door te geven. Een ID om de comuter te identificeren en een wachtwoord/pincode. Dat voer ik in in mijn versie van Teamviewer en een paar tellen later bedien ik de computer die 30 kilometer verderop staat. Maar dat kan natuurlijk ook 5 meter of een ander werelddeel zijn.

Werkelijk ideaal, ik wijs zo de dingen aan op het scherm terwijl ik per telefoon aan hem uitleg. Klik op de dingen die even veranderd moeten worden en m’n pa was weer helemaal blij. Dus ook op afstand en via internet kan ik dus dé ideale zoon voor hem zijn, behulpzaam.

Er zijn twee versies die je kunt downloaden:

 • De volledig versie, waarmee je zowel je scherm kunt delen als andere computers over kunt nemen.
 • En de klant versie, die extra klein is en die enkel toegang geeft tot de computer en nóg eenvoudiger is dan de uitgebreide versie.
Tell Us What You Think
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

17 Comments

 • Patrick Loonstra
  Posted 17/11/2011 10:34 am 0Likes

  @Marja Niet standaard, je moet namelijk voor elke keer dat iemand je op afstand gaat helpen een nieuwe pincode doorgeven.
  Maar als je verbinding hebt gelegd en hij dus je computer op afstand over kan nemen, dan kan ie alles doen wat jij ook kan.

 • Marja Bekkers
  Posted 17/11/2011 9:28 am 0Likes

  Mijn zoon heeft TeamVieuwer op mijn pc geinstalleerd om af en toe problemen op mijn pc op te lossen.
  Kan hij ook op mijn mail komen als deze openstaat?

 • patrick
  Posted 31/05/2010 3:30 pm 0Likes

  Nee dat zeker niet. De partij die verbinding zoekt met de je computer moet altijd de pincode invoeren. En die is elke keer als je het programma opstart anders.

 • kris
  Posted 31/05/2010 3:13 pm 0Likes

  betekent het als ik teamviewer als klant heb geinstalleerd en het id en ander nr door heb gegeven, dat die ander, ALTIJD en overal in mijn pc kan zitten>? of moet ik daar toestemming voor geven?
  heb het idee dat nu alles zichtbaar is continue voor diegene die ik om hulp op afstand heb gevraagd??!
  gr kris

 • patrick
  Posted 26/05/2010 11:44 am 0Likes

  @Hans: Zelf nog niet gebruikt in die vorm, maar dat is volgens mij heel goed mogelijk.

 • Hans
  Posted 23/05/2010 11:29 am 0Likes

  Weten jullie of je met teamviewer op apple ook een windows op afstand kan besturen? Zoon helpt vader 🙂

 • Sjoerd Huisman
  Posted 22/05/2010 5:30 pm 0Likes

  Prachtig programma. Bedankt voor deze tip!
  Op dit moment heb ik vanaf mijn macbook én mijn Iphone de controle over een 3e computer. Letterlijk een TEAMviewer. Ook het toetsenbord op de (gratis) Iphone app is uitgerust met sneltoetsen (cmd, ctrl en alt) en functietoetsen (F1, F2 etc.)

 • Henk Struik
  Posted 09/05/2010 11:49 pm 0Likes

  Gebruik zowel Crossloop als Teamviewer. De eerste gebruik ik het meest, de laatste is echter sneller en stabieler. De weegschaal buigt dus naar een voorkeur voor Teamviewer.
  Heb wel de nodige relaties geholpen met problemen. De opvallendste was een relatie die voor enkele maanden in Dubai zat. Had liever een ticket ontvangen om even langs te komen, maar ja, Crossloop deed het werk ook naar tevredenheid. Iemand overigens ervaring met de ingebouwde ‘hulp op afstand’ van Windows?

 • Patrick Loonstra
  Posted 09/05/2010 11:41 am 0Likes

  Gelukkig zijn er veel meer oplossingen om dit ‘probleem’ op te lossen, en waarschijnlijk hebben ze allemaal hun eigen handigheidjes.
  Wat mij vooral in Teamviewer aantrekt is het gemak en dat er niets voor geïnstalleerd hoeft te worden.

 • Josefini
  Posted 08/05/2010 1:14 pm 0Likes

  Ik heb ook zeer goede ervaringen met Teamviewer. En vooral ook omdat je vooraf gedefinieerde wachtwoorden kunt installeren, zodat je zelfs ondersteuning kunt bieden als de andere partij niet thuis is, maar wel zijn computer met Teamviewer heeft openstaan. Bovendien kun je instellen dat ie zelfs contact maakt vóór de Windows login. Of dat met een Mac ook werkt, weet ik niet. Mijn schoonmoeder woont in Amsterdam en wij in Alkmaar, het is dus buitengewoon handig om even een opschoonactie te doen vanaf afstand.

 • Richard
  Posted 08/05/2010 12:47 pm 0Likes

  Wij gebruiken https://www.copilot.com/ van het bedrijf fogcreek op ons kantoor.

  Je maakt een linkje aan van waar de klant de software kan downloaden, na het installeren maakt hij verbinding met de software die je zelf hebt gedownload.

  Je kan zelfs bestanden pushen en downloaden.

  Ideaal.

 • Patrick Keysabyl
  Posted 08/05/2010 11:34 am 0Likes

  Ik gebruik als ICT-coördinator voor mijn scholen het programma Crossloop Werkt op dezelfde manier. Zie http://www.kijkenbegrijp.net/content/crossloop voor een screencast op Kijk en Begrijp

 • Johan
  Posted 08/05/2010 5:32 am 0Likes

  Gebruiken het sinds kort ook op het werk. Is erg handige tool, geen firewall configuratie nodig, zelfs vanaf een iPhone of iPad is het eenvoudig om een computer over te nemen. Ook gratis, overigens 🙂
  Sinds een week is er ook een linux TeamViewer versie.

  Er zijn werkelijk teveel mogelijkheden om op te noemen. Kijk vooral op hun website, http://www.teamviewer.com.

 • Patrick Loonstra
  Posted 07/05/2010 9:01 pm 0Likes

  LogMeIn gebruik ik ook, om de computer op het werk over te nemen vanaf thuis of andersom. Voordeel is dat die altijd op de achtergronddraait.
  TeamViewer gebruik ik vooral als ik andere hulp op afstand moet bieden. Het vergt namelijk geen installatie aan de kant van de hulpbehoevende, dat is vooral tof.

 • Sypie
  Posted 07/05/2010 8:46 pm 0Likes

  Vergelijk Teamviewer eens met LogMeIn.com, de Free versie. Ook dat werkt ideaal is mijn mening. Punt is alleen dat de iPhone versie dik betaald is. Maar ja, een groot scherm overnemen met een klein prutsschermpje is al een ergernis op zich.

 • Jan van der Ploeg
  Posted 07/05/2010 7:07 pm 0Likes

  Goede ervaringen mee.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]