Creëer een alternatieve geldstroom met de verkoop van je boek/ app/ product

De meeste lezingen op SxSw blijven ver weg van commerciële praatjes. Tijdens de openingsceremonie riep de directeur van SxSw ons zelfs op, dat als iemand reclame voor zichzelf ging maken, we allemaal heel hard ‘boe’ moesten gaan roepen. Het is duidelijk: SxSW probeert een integer congres te zijn en de kwaliteit van de lezingen te bewaken, ondanks het enorme aanbod. Toen ik dus een lezing tegen kwam met de titel “Freelancers, you’re 5 products away from freedom” door Thomas Myer, was ik wel nieuwsgierig. Als ik naar de titel alleen keek, dan valt deze toch wel aardig in de categorie ‘get rich quick’. Zelf ben ik een tekstschrijver met daarnaast 2 webwinkels, dus ik was ook oprecht geïnteresseerd in het onderwerp van de lezing: Hoe je naast je hoofdbezigheid investeringsprojectjes kunt opzetten waarmee je extra geldstromen genereert. Tim Ferris verkondigde een soortgelijk evangelie al in zijn mega bestseller ’the 4 hour workweek’. Myer blijft gelukkig ver weg van vage advertentieconstructies en komt met een paar degelijke tips om je (audio)boek, app, online cursus, zelfgemaakte producten, etc. in de markt te zetten.

 

Thomas Myer

Maak een eigen boek/ app/ online cursus over je vakgebied

Binnengekomen trof ik een man in een kilt op het podium. Op de kilt droeg hij een knalrose t-shirt. Hij begint met uitleggen waarom hij wel als freelancer aan de slag moest en niet in loondienst werkt: ,,I am unemployable, I refuse to wear pants to meetings‘. Myer legt uit dat het leven van freelancers vooral draait om het werven van opdrachten en klanten. Zodra je stopt met werken, om welke reden dan ook (ziekte, een reis, etc) stoppen je inkomsten meestal ook. Het toevoegen van producten aan je diensten kan ervoor zorgen dat je maandelijks extra inkomsten genereert. Hij legt er wel de nadruk op, dat je het beste producten kunt kiezen die in het verlengde liggen van wat je doet. Schrijf bijv. een boek over wat je vakgebied, maak er een telefoon app van, of ontwikkel er een online cursus in. Misschien levert 1 product je slechts € 100,- per maand op, maar als je dit met 5 of 6 producten doet, kan het al een groot verschil maken in hoe je kunt leven. Myers heeft een mediabedrijfje en werkt zelf vooral als schrijver, developer en blogger en geeft vooral tips binnen zijn vakgebied. Voor mij als schrijver zaten er zeker een paar leuke tips bij. Voor jullie hopelijk ook:

Word je eigen uitgever

Als je een boek wilt schrijven heb je al lang geen uitgever meer nodig. Bij Amazon kun je een account aanmaken en boeken laten printen ‘on demand’. Je zit dus niet met voorraden en risico’s. Geef daarnaast je boeken ook digitaal of als auioboek uit. Een zeer succesvol voorbeeld hiervan is Amanda Hocking (1984). Zij haalt per jaar $ 2 miljoen binnen met best beroerd geschreven romannetjes (ook als ebooks voor de Kindle). Als je de prijs voor je boek $ 2,99 of lager maakt, krijg je hogere winstpercentages van Amazon (en zelfs nog meer als je onder $ 0,99 ct gaat zitten). Hocking krijgt 70%. In uitgeversland is dit een buitengewoon hoog percentage. Dit verdienmodel is de hele uitgeverswereld aan het veranderen, volgens Myer. Zelfs Stephen King krijgt geen 70%. Myer geeft hier een laagdrempelig advies om je eigen boek aan de man te kunnen brengen. Hij gaat er wel vanuit dat je in bulk verkoopt, door zijn advies om de prijs van je boek zo laag mogelijk te houden. Dit is wel tegenstrijdig met wat hij zegt over dat je moet schrijven over je eigen vakgebied. Wanneer je boeken schrijft voor een kleine en specifieke doelgroep, dan heb je waarschijnlijk veel liever bijv. 35% van je uitgever, die het voor € 17,95 verkoopt, dan 75% van $ 0,99 cent.

Ontwikkel je eigen app

Myer werkt zelf als schrijver en liep vaak tegen ‘writers block’ aan. Hij heeft toen een appje ontwikkeld (StoryStarter) waarmee je hij de op slot geslagen schrijver weer mee hoopt open te wrikken. Met behulp van zijn app creeer je snel een protagonist, antagonist, decor en een beginsituatie/ conflict waarmee je aan de slag kunt. Hij verkoopt het appje voor € 0,79. Wat haal ik hier uit, behalve dat het reclame voor zijn app is? Hou het dicht bij jezelf. Bedenk een oplossing voor iets waar je zelf ook mee te maken hebt. Op die manier maak je dingen vanuit passie en kun je het ook vanuit je hart aanbevelen.

Lanceer een nieuw product/ creatief project met kickstarter.com

Kickstarter is het grootste platform waarop kunstenaars, ontwerpers, filmmakers, muzikanten, journalisten, uitvinders, etc. investeerders kunnen zoeken voor hun projecten of producten. Ook een leuke site om op zoek te gaan naar een ‘gouden’ project om zelf in te investeren. Deze site heeft een hoog talentgehalte. Ook leuk als bron van inspiratie.

Voor vormgevers: maak een wordpress thema

Maak een killer wordpress thema en verkoop deze oneindig vaak op Woothemes.com (1 van de grotere sites voor het aanbieden van hoge kwaliteit wordpress stijlen).

Voor developers: ontwikkel een online cursus

Via Sitepoint kun je cursussen aanbieden. Er gaat veel werk in zitten het kost ook wat, maar de kwaliteit van het lesmateriaal wordt goed bewaakt en Sitepoint is koploper in het aanbieden van online lesmateriaal.

Slechte verkoper? Laat andere mensen jouw product/ dienst verkopen

Via een dienst als Clickbank kun je andere mensen jouw product of dienst laten verkopen. Zij promoten jouw product op hun website en jij bepaalt welk percentage of bedrag zijn krijgen als er iets verkocht wordt. Clickbank levert de techniek en financiele afhandeling.

snow white decalCreatief met kurk

Wanneer je creatief bent in de scene van het breien, haken en knutselen, maak dan een eigen shop aan op Etsy.com. Etsy is een gigantische marktplaats voor hoogwaardige zelfgemaakte spullen. Er is ook een europese variant, die heet Dawanda. Zelf kom ik regelmatig op Etsy vanwege de geweldige macbook stickers die ze er verkopen. Ik ben gevallen voor de badass sneeuwwitje.

 

 


Samenvatting

Als je interesse hebt in het bijverdienen met zijprojecten, duik dan gewoon eens het diepe in. Maak een product dat dichtbij jezelf ligt. Probeer op te vallen, door bijvoorbeeld een grappige videouitleg bij je product te plaatsen. Verder denk ik dat je vooral wat met Myer’s tips kan, als je het leuk vind om te handelen en te experimenteren met internetverkoop en -marketing. Voor mij geldt dit zeker. Zo heb ik ooit eens met Martijn Aslander, 5000 hoofdmassage apparaten uit China besteld (zie foto). Puur en alleen mdat we het een te gek gevoel vonden geven en iedereen van een lekkere hoofdmassage wilden voorzien. We hebben er wat mee verdiend en vooral veel plekken ermee ontdekt, waar we anders nooit gekomen waren. We hebben bijvoorbeeld gratis hoofdmassages uitgedeeld op de paranormaalbeurs en op de Nordic Walking beurs. Be adventurous.

 

Twitter hashtag voor alle dutchies op SXSW #sxswnl

Volg mij op Twitter via twitter.com/spuugje

Blog van verschillende dutchies op sxsw http://sxswnl.posterous.com/

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

1 Comment

  • vanpraagbiografie
    Posted 09/08/2011 10:26 am 0Likes

    Ik acht bovenstaande tekst te optimistisch. Nadat het boek is gedrukt volgens de geschetste aanpak is het -alleen al wegens de lage oplage- veel en veel te duur om ook nog eens op commerciele basis te kunnen presenteren. De enige oplossing is je verlies nemen en je boek gratis op internet zetten. Want onverkoopbaar blijft onverkoopbaar. Dat heeft niets te maken met de kwaliteit van het boek, maar alles met de lamlendigheid van de lieden waarop je als auteur bent aangewezen.
    Meer informatie? Ga naar http://www.jpvanpraag.nl
    Daar kun je gratis een biograrfie downloaden waaar meer dan 14 jaar werk inzit. Een eye-opener!

Comments are closed.

%d