De 10 beste tips voor een betere concentratie

Een gebrek aan concentratie is niet goed voor je productiviteit. Je kunt wel een lijst met taken hebben, maar zonder concentratie is het nog maar de vraag of je alles gedaan krijgt. Je kunt met de beste bedoelingen aan een taak beginnen, maar zolang je telefoon elke 2 minuten een geluidje maakt en er om de haverklap collega’s naast je bureau staan met een vraag krijg je nooit iets gedaan. Hoe lekker is het niet om even een half uur of langer geconcentreerd verder te werken? We geven je een paar tips om je een betere concentratie te bezorgen.

https://lifehacking.nl/onderweg/de-beste-tips-voor-reizen-overnachtingen/

De beste tips voor je concentratie

 1. Weg met de omgevingsruis
  Het is bij steeds meer beroepen geen optie meer, maar zet zo mogelijk je email en andere berichtgeving uit. Vooral social media zorgt anno 2018 bij steeds meer mensen – en vooral jongeren – voor concentratieproblemen. Duik in de instellingen en zet alle pushmeldingen van je social media uit. Zo kun je tijdens je pauze rustig even scrollen, maar wordt je niet gestoord door een trilling of geluidje als iemand je foto leuk vindt.
 2. Zorg voor een goede werkomgeving
  Je werkplek kan wonderen doen voor je focus. Zorg dat je werkplek ook prettig om te werken. Uit de buurt van deuren of een trapgat waar (vaak) mensen langs komen. Zorg ook voor een opgeruimde werkomgeving. Rommel kan afleiden en het werken achter een opgeruimd bureau is goed voor je productiviteit en creativiteit.
 3. Weet wat je moet doen
  Een inkopper? Misschien. Maar hoe vaak ben je niet het eerste half uur van de dag bezig om uit te zoeken wat je eigenlijk die dag gaat doen? Zorg dat je dat op orde hebt, dan begin je met een kickstart!
 4. Ken je apparatuur
  Niets is vervelender dan vlak voor je werk er achter komen dat je net wat bestanden mist, een programma niet goed werkt of dat je op een flexplek zit waar de wifi niet goed is. Zorg dat je vooraf je spullen op orde hebt, onderhoud je laptop of desktop en bereid je voor op een geconcentreerde werkdag. Dit geldt ook voor de randapparatuur zoals notitieboeken, aantekeningen en printers.
 5. Kleinere subtaken zijn vaak makkelijker en sneller te doen!
  In plaats van één groot project zonder echt duidelijk einddoel, knip het op in kleine einddoelen die makkelijker zijn te bereiken. Hoe eet je een olifant? Hapje voor hapje.
 6. Zet een deadline voor jezelf
  Deadlines kunnen voor en tegen je werken. Ze kunnen je dwingen om keuzes te maken in het werkproces maar ook een verlammende werking hebben. Gebruik deadlines als je werk hebt wat echt in een specifieke tijdsperiode af moet zijn maar makkelijk langer kan duren. Daarmee dwing je jezelf om het onnodige weg te strepen en je met de essentie bezig te houden.
 7. Gebruik een keukenwekker of een online versie!
  Focus je niet op de klok maar op je taak. Zet een wekker om jezelf uit een workflow te halen. Hiervoor zou je ook een online versie zoals e.ggtimer kunnen gebruiken
 8. Isoleer jezelf
  Scherm jezelf af van anderen en ga als een kluizenaar te werk. Praat met niemand voor je werk af is.
 9. Heb geduld
  Voor je begint met werken, neem gerust even 5 minuten de tijd om in een concentratie-mood te komen. Kijk voor je uit, kom in de flow en begin dan aan je werk.
 10. Zet de juiste muziek op
  Muziek opzetten werkt altijd goed om in de juiste stemming te komen voor je werk. Maar wat is de juiste muziek om geconcentreerd te kunnen werken? Dat kan per persoon verschillen. De één werkt het beste met klassieke muziek, terwijl een ander productiever wordt van ambient muziek van artiesten als Brian Eno (zijn album Music for Airports is buitengewoon kalmerend – het is geschreven voor vliegvelden, waarbij de muziek passagiers met vliegangst zou moeten kalmeren voordat ze aan boord stappen). Een moderne variant van ambient is ‘chillout’. Beide muziekgenres zijn gecomponeerd om je gedachtes te kalmeren en je brein de ruimte te geven. Wordt jouw concentratie juist aangewakkerd door omgevingsgeluiden als regen of pratende mensen? Lees dan eens ons artikel over Noisli en Noizio!

Ultieme concentratie met Noisli en Noizio

Meer tips zijn welkom in de reacties!

Tell Us What You Think
13Te gek42Leuk10Serieus?17Meh...13Stom

About Author

10 Comments

 • Xprtise
  Posted 24/01/2020 1:58 am 0Likes

  goede tips! een to-do lijst helpt hier ook enorm bij.

 • Vin
  Posted 17/10/2019 1:59 pm 0Likes

  Afwisseling bij zitten & staan is ook enorm belangrijk. Denk eens aan een zit-sta bureau bijvoorbeeld. Hierdoor werk je op twee verschillende manieren waardoor je lichaam ook meer in beweging is.

 • Patricia Gorissen
  Posted 30/04/2019 5:54 pm 0Likes

  Vergeet ook vooral niet om te pauzeren. Als je ervoor zorgt dat je (mentale) energie op peil blijft, lukt het een stuk beter om je te concentreren.
  Dus niet door blijven werken, maar af en toe weg van dat bureau. 🙂

 • Leroy
  Posted 27/06/2018 4:01 pm 0Likes

  Leuk artikel met goede tips die ik zelf ook gebruik. Ik kan mij lastig concentreren op kantoor. Het stellen van deadlines helpen mij echter wel en daardoor kan ik mij beter focussen. Al helemaal als de deadline dichtbij komt. Ook heb ik vaak de oordopjes in en luister ik muziek. Mijn afspeellijst varieert van pop muziek tot klassieke muziek.

 • Alexa
  Posted 20/06/2018 11:48 am 0Likes

  Leuk artikel. Soms heb ik last van concentratieproblemen. Dit komt voornamelijk door vermoeidheid. Maar als je inderdaad de werk ‘flow’ te pakken hebt gaat het super snel.
  Leuke en handige tips!

 • Bart ten Oever
  Posted 10/01/2010 11:18 pm 0Likes

  De site brainstudio heeft echt een fantastische Brainradio webradio met lichte klassieke muziek, sinds een week gebruik ik deze zender als achtergrond voor studie en werk. Echt een aanrader….

 • Rogier van den Berg
  Posted 06/01/2010 9:22 am 0Likes

  Goede tips en erg herkenbaar. Wellicht kan dit nog wat extra’s bieden, was voor mij een mooie ontdekking: “Brainwaves”. Ik heb er een app voor op mijn iPod Touch en zet het programma “concentration” op als ik niet gestoord wil worden. 2 vliegen in 1 klap, omdat ik dan omgevingsgeluid uitschakel met ruis en daarnaast mijn hoofd op de juiste frequentie laat rennen. Werkt voor mij erg goed! http://banzailabs.com/brainwave.html

 • Danny Verhoeven
  Posted 05/01/2010 3:10 pm 0Likes

  Voor mij is een hele belangrijke de telefoon uit. Als je gestoord wordt tijdens het werken door bijvoorbeeld een vriend dan ben je zo weer een half uur kwijt en voordat je weer “in” je werk zit ben je 3 kwartier verder.

  Ook het checken van email hoeft niet zo vaak, max 2x per dag.

  Goede tips!

 • margreet hemmen
  Posted 05/01/2010 11:05 am 0Likes

  Pfffff, je hebt helemaal gelijk en ik heb deze tips ook echt nodig vandaag… Maar muziek? Heel gek: daar kan ik dus echt niet tegen als ik moet nadenken. Dat was niet leuk voor mijn ex-collega’s die wél van muziek hielden, haha. Daarom zit ik nu ook heerlijk in mijn eigen kantoor (ben nu ondernemer) met mijn bureau voor een groot raam die uit kijkt op een wonder schone sneeuw landschap. Totale stilte …Goddelijk! Nu nog die concentratie…

Leave a comment

[wpterms id="3193"]