De beste manier om aardappelen te bewaren

Nederland is een echt aardappel-land, Nederlanders zijn er in het algemeen dol op. Vergeleken bij de meeste andere groente zijn de knollen uitermate geschikt op te bewaren. Of je ze uit de supermarkt haalt of uit je eigen achtertuin: door de piepers op de juiste manier te bewaren gaan ze maanden mee. Lees ook: Gezonder eten door herindeling van je koelkast.

1. Uitzoeken

Als je een aantal aardappelen hebt neem dan een klein moment om ze uit te sorteren. Haal aardappelen met een gebroken schil, zichtbare kneuzingen of andere schade er uit. Deze exemplaren moet je niet bij de rest bewaren. Gebruik deze in plaats daarvan binnen één of twee dagen door de beschadigde delen eruit te snijden. 

2. Bewaren

Bewaar gezonde aardappelen op een donkere, droge plek. Nadat je ze gescheiden hebt bewaar je ze op een plek die niet blootgesteld is aan licht of vocht. Dit voorkomt dat de aardappelen gaan rotten of groen worden. Goede voorbeelden zijn de voorraadkast, de keukenkast of in de kelder. De meeste aardappelen worden verkocht in een zak met gaten er in die lucht door laten. Dat is ook hoe je ze wilt opslaan. Gebruik geen luchtdichte dozen, maar kies voor een mand of geventileerde doos. Zowel onder als bovenin is het handig om krantenpapier te plaatsen.
Aardappelmand

3. Temperatuur

Aardappelen zijn het best te bewaren bij een temperatuur onder de 10 graden Celsius. Bij 2 tot 4 graden blijven ze het langste goed. Een koele, donkere kamers werkt vaak het beste hiervan. De koelkast is te koud voor aardappelen en kan de smaak verpesten.

4. Tussencheck

Bekijk om de zoveel tijd de aardappelen op symptomen van bederf. Met bovenstaande methodes blijven ze enkele maanden goed, maar na enkele weken is het verstandig om toch te kijken voor potentiële problemen. Een rotte aardappel kan omliggende exemplaren infecteren, daarom is het goed om de slechte aardappelen eruit te halen. Enkele symptomen om in de gaten te houden zijn:

  • Vergroening: De aardappel heeft een subtiele groene kleur. Na verloop van tijd wordt deze zachter en verschrompeld. Vaak veroorzaakt door blootstelling aan licht. Bij lichte vergroening voor het koken de groene stukjes wegsnijden.
  • Kiemen: Kleine kiemen groeien uit de aardappel. Vaak in combinatie met vergroening. Snijd de kiemen uit de aardappel voor het koken.
  • Rot: De aardappel is zichtbaar aan het rotten. Naast een zachte structuur of schimmel stinkt hij ook nog. Gooi deze weg en ook eventueel het krantenpapier waar tegen deze lag.

5. Meer tips

Boen of was de aardappelen niet voordat je ze gaat bewaren, maar was ze pas als je ze gaat gebruiken. Door ze nat te maken of te boenen wordt de kans op rot verhoogd. Door aardappelen in de koelkast te bewaren wordt het zetmeel opgezet tot suiker, waardoor ze een te zoete smaak krijgen. Probeer ook contact met fruit, zoals appels en bananen, te vermijden. Deze produceren etheen, een stof die er voor zorgt dat fruit rijp wordt. Dit werkt ook op aardappelen waardoor ze sneller gaan kiemen. Bewaar ze dus apart en met bovenstaande tips gaan ze maanden mee!

Wat vind je van deze hack?
2Te gek5Leuk0Serieus?2Meh...0Stom

About Author