De geheimen van een succesvol en betaalbaar SxSW

Mijn golden key to SxSW

Ik ben dit jaar voor het eerst naar SxSW.com geweest: een van de grootste muziek-film en interactive festivals ter wereld. Voor mij ging het allemaal last-minute, omdat Frank, oprichter van dit wonderschone blog, onverhoopt niet heen kon. Zijn verlies bleek mijn gewin, want oh-oh-oh: wat is dit een geweldige conferentie. Dit heeft mede te maken met de locatie: Austin is een vreemde eend in de bijt in Texas. De meeste Amerikanen vertelden me dat Austin geen goeie afspiegeling is van Texas, of van Amerika. Austin is een stad in opkomst en trekt mensen aan vanuit de hele VS. Het dankt z’n populariteit vooral aan de creatieve sfeer, de bijzondere winkeltjes, de ruimdenkende en easy-going mentaliteit van de Austinites en natuurlijk SxSW. Verder kon ik mijn koffer volpakken met zomerjurkjes, want de temperatuur was daar in maart tussen de 20 en 30 graden.

SxSW

Als je een idee wilt krijgen van de omvang en grootte van SxSW, bekijk dan eens deze infographic, die ik via een post van Rocco Stallvord op het spoor kwam. De lezingen zijn divers en van hoge kwaliteit. Ik kon dagelijks kiezen uit ca. 250 verschillende lezingen. Als een lezing je niet bevalt, ga dan gewoon verder en zoek een andere lezing op. Ondanks het hoge aantal bezoekers (30.000 voor het interactive gedeelte), heb ik altijd een plek kunnen vinden, ook bij keynote sprekers en waren de wachttijden voor de zalen nooit langer dan 15 minuten.

Kijk ook zeker op http://sxswnl.posterous.com. Dit is een blog van Erwin Blom die blogposts verzamelt van verschillende Nederlanders die bloggen over SxSW. Je vindt er o.a. deze foto sfeerimpressie.
Yelp weet alles over Austin

Regel 1: mijn online gids voor alles in Austin

De ideale informatiebron voor alles wat ik zocht in Austin, was yelp.com. Op deze site vind je alle winkels, restaurants, supermarkten, fietsverhuurzaken, etc. van Austin. De site wordt ingevuld door gebruikers die ook meteen een waardering geven en een recensie achterlaten. Stel dat je zoekt op ‘health food’ (en dat wil je wel, na een paar dagen typisch Texaans eten, zoals gepaneerde kippenpoten en taco’s voor ontbijt). Je krijgt dan meteen te zien waar gezonde restaurants zitten en wat de bezoekers ervan vinden.

Vliegtickets

Ik heb mijn ticket pas 3 weken voor vertrek kunnen boeken. De prijzen zijn dan hoger, dan wanneer je eerder boekt. Boek dus op tijd. Na een lange zoektocht langs verschillende prijsvergelijkingssites, heb ik uiteindelijk een United Airlines ticket geboekt bij Cheaptickets.nl. Ik was € 680,- kwijt voor een retour naar Austin. Naar mijn weten bestaan er geen directe vluchten en heb je altijd min. 1 tussenstop. Een tip is om direct via de site van de vliegmaatschappij te boeken, dit is in de meeste gevallen goedkoper, hoewel dat in mijn geval toevallig niet uitmaakte. Een andere site die ik vaak gebruik is de Google onder de prijsvergelijkers: Kayak.com. Op Kayak vind je goeie prijzen voor zowel hotels als vliegtickets. Een goeie nederlandse partij met lage prijzen is Worldticketcenter.

Vervoer

Ik had het geluk om een kennis met een scooter te hebben in Texas. Dit is echt een aanrader, helemaal met mooi weer. Parkeren in de binnenstad kost tot $20,- per dag met een auto en een scooter kun je altijd wel ergens kwijt. Je kunt in Austin ook scooters huren ($ 40,- voor 1 dag). Een fiets huren kan ook (vanaf ca. $ 22,- per dag). Ik ben zelf een aantal jaren fietskoerier geweest en heb dus redelijk veel fietservaring, maar ik vond Austin zeker geen fietsvriendelijke stad. Als je een hotel downtown hebt, is een fiets handig, maar de afstanden zijn over het algemeen groot en zelfs in de binnenstad zijn 4-baans autowegen standaard. In plaats van huren zou ik eerder een fiets kopen op Craigslist Austin (de Amerikaanse versie van marktplaats.nl). Je hebt er al redelijk goeie fietsen voor ca. $ 50,- tot $ 60,-. Als je weer naar huis gaat, kun je iemand die je leuk vindt een fiets geven. Dat is weer eens wat anders dan een visitekaartje. Behalve op de scooter deed ik veel met de bus. Een buskaartje kost $ 2,- en is de hele dag geldig. Ik ging er elke dag mee van mijn hotel naar de binnenstad. Nog een mogelijkheid is om met de shuttle bus te gaan. Deze is op afroep te bestellen en kost $ 50,- voor 5 dagen. De shuttles rijden langs vrijwel ieder hotel, zelfs langs die in de buitenwijken. Een auto huren is ook een optie, maar parkeren is prijzig: in de binnenstad tijdens SxSW moet je rekenen op $10,- – $ 20,- per 8 uur.
Het Driskill hotel

Verblijf

Op de officiële site van SxSW vind je alle hotels die in de buurt van het conferentiecentrum liggen. (waarvan het Driskill toch wel 1 van de mooiste is, zie foto). SxSW heeft een overzichtelijk boekingssysteem en heeft speciale prijsafspraken met de hotels gemaakt. Als je echt ‘SxSW on a shoestring’ wilt doen, dan raad ik je aan om in een hotel net buiten het centrum te gaan zitten. Zelf zat ik in een erg goedkoop hotel van Suburban. De kosten waren zo’n $ 70,- per nacht voor een ruime schone kamer, met eigen keuken en badkamer. Goeie prijsvergelijkingssites voor hotels vind ik: Kayak.com en Tripadvisor.com. Er zit een bushalte vlakbij. Wil je graag een eigen appartement of bij andere mensen in huis? Kijk dan op Airbnb.com. Hier vind je particulieren die een huis of kamer aanbieden. Op Craigslist staan ook veel particuliere aanbieders. Kijk vooral onder ‘vacation rentals‘, of ‘sublets and temporary‘. Vrij zoeken op ‘SxSW’ werkt ook. Een geweldige aanrader is Yelp.com. Zoek op ‘bed and breakfast’ en je vind de meest idyllische huisjes en kamers.

Things to do and see

Een van de meest logische dingen om te doen tijdens SxSW is het bezoeken van 1 van de talloze films of concerten. Je zit middenin de kweekvijver van nieuw talent, dus benut je kansen. Heb je even last van SxSW moeheid? Dan is het de moeite waard om Austin en omgeving te verkennen. Bastrop is bijv. een oud duits stadje, op ongeveer een half uur rijden vanaf Austin. Je vind er veel geschiedenis en natuur. Een sfeervolle arty farty wijk vlakbij het centrum is Soco. Soco heeft veel tweedehandswinkeltjes en een rij met trailers waar je gekste etenswaren kunt kopen. Even afkoelen? Dat kan in het natuurlijke zwembad van Barton springs pool. Hier vind je een hele lijst met ‘things to do’
photo by Johnny Lewis, Earthmann Photography

Eten

Mijn Texaanse kennis Johnny nam mij mee voor echt Texaans eten. Eten wat je nergens anders op de wereld zo vind als in Texas. We kwamen zo terecht in de Iron Works barbecue. Dit is barbecue zoals je het nog nooit gehad hebt. De Iron Works bestaat al sinds mensenheugenis en ze bereiden hun vlees nog altijd traditioneel in ovens. De presentatie is niet geweldig, maar het draait ook allemaal maar om 1 ding: grote stukken vlees. Het zit vlakbij het conferentiecentrum, dus ideaal voor lunch. Neem een tafel op de houten veranda en eet daar je ribs of brisket op. Lekker licht en vegetarisch kun je eten bij Koriente. Een paradijselijke supermarkt met vooral biologische producten en een enorme afdeling waar je ook kant en klaar eten kunt kopen en opeten is ‘whole foods market’. Tip: je kunt een appje downloaden van foodspotting.com. Hiermee kun je o.a. gidsjes downloaden waarmee je bijvoorbeeld een SxSW voedselspeurtocht kunt doen langs goedkope, maar beregoeie voedselstalletjes.

Heb je meer goeie tips voor toekomstige SxSW gangers? Zet ze dan svp in de comments.

Twitter hashtag voor alle dutchies op SXSW #sxswnl

Volg mij op Twitter via twitter.com/spuugje

Blog van verschillende dutchies op sxsw http://sxswnl.posterous.com/

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

 • Kim
  Posted 08/06/2012 12:05 pm 0Likes

  Hee Annemieke!

  Ik ga stage lopen in Austin, zouden we e-mailadressen kunnen uitwisselen om wat informatie uit te wisselen? Zou top zijn!

 • Anne
  Posted 23/03/2011 11:40 pm 0Likes

  “Als je weer naar huis gaat, kun je iemand die je leuk vindt een fiets geven.
  Dat is weer eens wat anders dan een visitekaartje”

  Hahaha, super! Prachtige manier van kringloop! 🙂

 • Andy Wibbels, Director of Marketing, Get Satisfaction
  Posted 23/03/2011 6:04 pm 0Likes

  Thanks so much for linking to our infographic about community managers. Here’s a link to our full gallery of infographics http://bit.ly/gs-infog

 • Annemieke Nieborg
  Posted 23/03/2011 4:02 pm 0Likes

  Hey Jasper, zou ik zeker doen. Het was in alle opzichten nog leuker, leerzamer, boeiender en gezelliger dan ik gedacht had. Aanrader.

 • Jasper Ceelen
  Posted 23/03/2011 2:34 pm 0Likes

  Hey Annemieke, thnx voor de leuke tips! Hij staat al een tijd op mijn verlanglijstje… volgend jaar maar eens gaan uitchecken!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]