De vijf beste Gmail Labs experimenten – De linkerkolom

Tom Voute plaatste op Google+ enkele artikelen over Gmail labs. Hij omschrijft hoe je je Gmail mooier, maar vooral gebruiksvriendelijker kunt maken door middel van deze labs. Hij deelt zijn tips graag met Lifehacking, daarom hier artikel nummer één, integraal vertaald!

Ergens, verborgen in de robuuste krochten van Gmail, zijn er een stuk of veertig: Gmail-functionaliteiten genaamd ‘labs‘ , die je Gmail-leven compleet anders en efficienter maken. Elk van hen zijn het waard om te onderzoeken. Wees geen watje en zet ze allemaal aan, dat is de beste manier om erachter te komen welke je niet bevallen.

Van alle veertig deel ik mijn vijf favoriete functionaliteiten.

De linker powerbar

Maak van je linker kolom een ‘mean machine’ in plaats van een verspilling van schermruimte.
De benodigde labs: Right side chat, Quick Links en Add any gadget by URL.
Tijd om ruimte te maken!

Stap 1: Voeg ‘Right side chat’ toe in labs, en vergeet niet op ‘save’ te klikken onderaan de pagina. Nu breedbeeldschermen steeds meer de standaard worden, kun je net zo goed je chatscherm rechts neerzetten en vervolgens het formaat binnen dat scherm op ‘groot’, omdat het de enige lab is in de rechter kolom.

Stap 2: Heb je echt al die labels aan de linker kant van je scherm nodig? De enige die ik zie zijn Inbox, Sent, All Mail en g+ (zie deze post) en de rest is verborgen.
Verberg (of verwijder) elk label dat je ook kunt vinden met Gmail search.

Stap 3: Voeg in plaats daarvan Quick links in in labs.
Gmail is gebouwd op url’s. Iedere pagina is een aparte url en Quick links kan al deze interne links opslaan simpelweg op Add quick link te klikken. Wat voor sort links? Bijvoorbeeld

 • Ga direct naar Settings > filters. Dit doe je nu met één klik ipv drie kliks
 • Maak een favoriete zoekopdracht met één klik beschikbaar.
 • Ben je altijd op zoek naar dezelfde mail met instructies? Ga naar die mail en voeg hem toe aan Quick Links.
 • Ongelezen labels : Wil je filteren op ‘ongelezen mail? Zet in het zoekvenster “is:unread label:Inbox” en je ziet je ongelezen mail in de Inbox. Sla deze link op als Quick Link en je kunt er snel bij. Let op: Bij Label kun je dus elk ander label invullen.

Stap 4: Voeg in Labs “Add any gadget by url” toe. Klik op ‘Save’ en ga naar het Gadgets tabblad in je Settings. Daar kun je iedere gadget toevoegen als URL. Gadgets zijn overal te vinden, onder andere bij Google zelf

Hierna ziet je linker kolom er zo uit als de powerbar in de afbeelding hiernaast.

Binnenkort deel 2-5!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

4 Comments

 • Jacob
  Posted 19/09/2012 5:24 pm 0Likes

  Ik heb de ‘Add any Gadget by URL’ lab toegevoegd, maar de gadgets worden niet goed weergegeven. Ik heb bijvoorbeeld Google Translate toegevoegd (http://www.gstatic.com/ig/modules/dictionary/dictionary_v2.xml), maar ik zie slechts anderhalf invoerveld. Is er een manier om de linkerbalk breder te maken of anderszins de gadget te resizen?

 • Freerk Terpstra
  Posted 31/08/2012 3:30 pm 0Likes

  Dat Tom,

  Ik gebruik zelf voor taken Gtask op mijn Android, deze taken komen terug in mijn Agenda. Erg handig om zo het overzicht te houden. Heeft Astrid voordelen ten opzichte van de app Gtask?
  https://play.google.com/store/apps/details?id=org.dayup.gtask&hl=nl

 • Tom Voute
  Posted 23/08/2012 11:40 am 0Likes

  Hoi Freerk, ik ben de initator van dit stuk. Ik gebruik zelf Astrid op mijn Android voor tasks. Heb je daar wat aan? Tom

 • Freerk Terpstra
  Posted 23/08/2012 11:09 am 0Likes

  Goede tips, dacht dat ik alles wel zo’n beetje wist. Maar die chat aan de rechterkant heb ik blijkbaar altijd over het hoofd gezien, geeft nu veel meer ruimte. 🙂

  Ik heb al een tijdje Evernote toegevoegd links onderin bij Gmail, maar dat is eigenlijk te klein. Welke Gadgets raad je aan?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]