De vlucht van 3D-printen

3D-printen krijgt steeds meer bekendheid. Het wordt steeds betaalbaarder en naast het printen van plastic kan er ook bijvoorbeeld chocolade geprint worden. Onlangs hebben onderzoekers aan de universiteit van Glasgow zelfs geclaimd medicijnen te kunnen printen met 3D.


In 2009 schreef Mathijs van Meerkerk al over 3D-printen op deze site, hij noemde destijds ook Thingiverse als website waar digitale ontwerpen worden gedeeld. Dagelijks verschijnen er nieuwe ontwerpen op de site. Maker Bot Industries, het bedrijf van 3D-print-pionier Zack Hoeken Smith en twee partners, richtten de site op. De Maker Bot is een ‘robot die dingen maakt’: een 3D-printer. De Maker Bot maakt alleen objecten van plastic, in dit filmpje, gemaakt tijdens ‘The Do Lectures‘, toont Smith de producten die gemaakt zijn met een maker bot (vanaf 14.17). Van een automatische kattenvoeder tot turtle shell racers uit Super Mario Kart: de printbestanden zijn (veelal) open source, dus iedereen kan (bijna alle) producten maken die op Thingiverse te zien zijn.


Chocolade
Vorig jaar al maakten Britse onderzoekers een 3D-printer voor chocolade, aldus Scientas.nl. Volgens hen is dit niet de meest revolutionaire techniek, omdat er ook al printers op de markt zijn die maanbasissen, eetbare spaceshuttles, auto’s en mechanische insecten kunnen printen. Maar toch, een printer waar je voedingsmiddelen mee kan maken zou zomaar een volgende stap kunenn zijn. Of is die er misschien zelfs al?

Medicijnen
BBC meldde onlangs dat onderzoekers aan de universiteit van Glasgow claimen erin te zijn geslaagd om medicijnen te printen. Niet alleen dat, ook zeggen ze een ziekte te kunnen opsporen voordat hij zich manifesteert. De techniek is nog jong, maar de onderzoekers hopen in de toekomst de gezondheidszorg in de derde wereld toegankelijker te maken.
Hier is het hele artikel te vinden, vergezeld van een video-interview met de onderzoekers.

Naast grote hebbedingen zoals de Mario Kart Turtles zijn er met 3D-printen natuurlijk ook kleine handige producten te printen. Zack Smith noemde in zijn presentatie als voorbeeld al een niet meer verkrijgbaar onderdeel van een vaatwasser. Haakjes voor een kapstok is ook een voorbeeld dat tijdens de zoektocht voorbij kwam. Verder zijn er nog vele voorbeelden van 3D-prints te vinden op internet. Wat vind jij de meest opvallende? En stel dat de mogelijkheden oneindig zijn: wat zou je dan willen printen?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

[plista widgetname=plista_widget_belowArticle]

6 Comments

 • Nautilus
  Posted 19/06/2012 9:24 pm 0Likes

  Ik heb een tijdje geleden al eens wat op een website geschreven over de vele mogelijkheden van 3D printen. (het gaat de wereld op zijn kop zetten)
  Zo heb ik geprobeerd 30 uiteenlopende ideeën bij elkaar te zetten (met linkjes)
  een linkje naar mijn site………………http://people.zeelandnet.nl/hetnoudnet/pagina4.html.
  Niet dat het compleet is ….want er komen dagelijks toepassingen bij…….
  over 10 jaar wordt er waarschijnlijk meer dan 20 miljard omgezet door de 3D printing industustrie.
  Zelf print ik (glasheldere) kunststof lenzen voor de LED industrie, een techniek die nu alleen R&D is maar binnenkort volop toegepast wordt….linkje……… http://www.luxexcel.com/
  Nautilus

 • 3d printen
  Posted 02/05/2012 11:20 pm 0Likes

  Leuke voorbeelden van 3d printen, er is echt steeds meer mogelijk. Ben ook benieuwd wanneer organen echt goed geprint kunnen worden zodat ze bruikbaar zijn.

 • Janine Sterenborg
  Posted 02/05/2012 9:51 pm 0Likes

  Bedankt voor de input! Er zijn nogal wat mogelijkheden, kwam ik achter in de zoektocht naar 3D-prints. @Matthijs en Vosje: dat zijn zeker interessante toepassingen. Hebben jullie links?

 • vosje62
  Posted 02/05/2012 9:47 pm 0Likes

  Met 3Dprinten vergeten jullie wel even de heel andere kant…. Het is ook al mogelijk om complete muren te printen in de VS en in Zuid Europa zijn ze druk met het maken van prefab-delen voor complete woningen.

  Maar de meest spannende printers zullen misschien ooit de SF-printers zijn die een complete maaltijd compleet uit de muur toveren.

 • Mathijs van Meerkerk
  Posted 02/05/2012 9:45 pm 0Likes

  Tof artikel.

  Als we het hebben over de toekomst dan hoop ik dat we organen kunnen printen http://www.youtube.com/watch?v=80DhBLEhdzk

  Wat ik een heel mooi recent voorbeeld vond waren studenten van de mode academie. Die met maker bots op stof printen. Je kunt hierdoor hele nieuwe vormen van kleding maken die draagbaar zijn omdat ze een zachte stof als binnenkant hebben, maar een extreme externe vorm hebben die geprint is.

Comments are closed.

%d