De voordelen van microplanning

Voor de een is het verspilde tijd, voor de ander is het een ideale manier om productief te zijn gedurende een dag: Microplanning. Tot op de minuut plan je je dag, inclusief pauze’s, tot het moment dat je vrij bent. Wat zijn nou de voordelen van zo’n gedetailleerde planning?

Je leert realistischer plannen

Heb je ook altijd ellenlange to do-lijsten die je op een dag wilt afhandelen, maar kom je uiteindelijk maar toe aan een paar taken? Microplanning helpt bij het realistisch doelen stellen, doordat je bij het maken van de planning gedwongen wordt uren toe te kennen aan de to do’s, in plaats van to do’s aan dagen toe te kennen. Dit kan je vervolgens weer helpen bij het stellen van deadlines van nieuwe projecten, doordat je een beter inzicht hebt in de haalbaarheid van deadlines.
 

Je komt makkelijker uit bed

Dat wil zeggen, als je de planning de dag van tevoren hebt gemaakt. Misschien heb je geen problemen met opstaan, dan is deze tip niet voor jou bedoeld. Kom je moeilijk uit bed, maak dan de avond van tevoren een planning van de volgende ochtend. Hoe laat wil je opstaan? Hoe laat ga je douchen? Hoe laat ga je ontbijten? Hoe laat vertrek je van huis? Hoe laat ben je op je plek van bestemming? Heb je die planning gemaakt, dan realiseer je je ‘s ochtends eerder dat je écht niet nog even tien minuutjes kunt blijven liggen.
 

Je blijft niet hangen in één taak

Heb je een microplanning gemaakt, hou je er dan ook aan. Ben je bezig met een klus, maar is hij nog niet af en staat de volgende op de planning? Laat de klus dan voor wat hij is en ga door met de volgende. Het is verleidelijk om nog éven door te gaan, omdat hij bijna af is, omdat je opziet tegen de andere klus, of om een andere reden. Die andere klus stond echter niet voor niets op de planning! Door jezelf te dwingen om ook daadwerkelijk met de andere klus bezig te gaan, blijf je bezig met al je taken, in plaats van je gedurende de dag te focussen op slechts één.

Vijf jaar geleden schreef Ruben Timmerman al hoe microplanning hem hielp met zijn productiviteit, ook geeft hij enkele andere tips over productiviteit.
 

Microplanning-app: 30/30

Een handige app voor microplanning is 30/30. Meer info over deze app vind je in Drie handige productiviteitsapps. Wat mij helpt is om de telefoon naast me te leggen terwijl de app de uren of minuten aftelt. Daardoor word ik gemotiveerd om de taak af te gaan ronden, want ik heb tenslotte niet zoveel tijd meer.

Het invoeren van de taken in 30/30 kost even wat tijd, maar het voordeel is dat je lijsten kunt bewaren en telkens opnieuw kunt starten. Heb je bijvoorbeeld een wekelijkse routine ontwikkeld, dan kun je voor elke dag een basislijst maken, zodat je niet iedere week een nieuwe lijst hoeft te maken.

3030 3030-2

 

Een microplanning op papier maken kan natuurlijk ook gewoon!

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

 • Henk Braggaar
  Posted 12/03/2013 8:57 am 0Likes

  Als je rechtsboven op het icoontje tikt krijg je de optie om met iCloud te syncen of zie ik het verkeerd?

  Mvgr,

  Henk

  • Janine Sterenborg
   Posted 12/03/2013 12:49 pm 0Likes

   Je hebt helemaal gelijk! Zelf heb ik naast een iPhone geen apparaten waarop ik het kan zetten, dus ik kan het niet testen. Mocht je (of iemand anders) het gaan syncen, hoor ik graag of het bevalt!

 • Kees Romkes
  Posted 11/03/2013 10:51 am 0Likes

  Handige tips Janine! Kan je 30/30 syncen met ‘iets’ van een PC of webdienst? zodat invoeren eenvoudiger gaat?

  • Janine
   Posted 11/03/2013 6:03 pm 0Likes

   Ha Kees,
   Vooralsnog niet, heb even gevraagd of dat in de toekomst mogelijk wordt!

   • Janine
    Posted 11/03/2013 6:15 pm 0Likes

    Oh, al antwoord! “That has been discussed but nothing is scheduled yet”.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]