De wet van Parkinson – 5 tips over uitstelgedrag in het nieuwe jaar

Het nieuwe jaar is begonnen en traditioneel betekent dat goede voornemens. Of je nu privé of zakelijk je goede voornemens hebt, het kan nooit kwaad om dit wat wetenschappelijk te onderbouwen. Eén van de lastigste onderdelen van een goed voornemen is het volhouden en het doorzetten.

Is je voornemen om in 2014 beter je werk te verdelen, niet meer op het laatste moment alles te moeten doen? Dan hebben we voor jou de Wet van Parkinson.

Wat is de wet van Parkinson?

De wet van Parkinson is vernoemd naar de Britse auteur en scheepvaarthistoricus Cyril Northcote Parkinson. De oorspronkelijke definitie van de wet van Parkinson was: Hoe meer je verdient, hoe meer je uitgeeft. De armen gaan steeds meer verdienen en geven dat uit aan auto’s, huizen en andere materiële zaken. De rijken geven nooit meer uit dan ze verdienen en gebruiken wat ze overhouden om te sparen. Daardoor worden de rijken steeds rijker en krijgen de armen steeds meer schulden.

De wet van Parkinson en productiviteit

Parkinson ontdekte volgens ditzelfde principe dat de tijd die nodig was voor een project vanzelf de beschikbare tijd opvulde. Dus een project wat misschien maar 2 dagen zou moeten duren gaat vanzelf een week duren als de beschikbare tijd een week is.

Alhoewel de wet van Parkinson in eerste instantie bedoeld was voor time management en financieel beheer, werd al snel duidelijk dat de omgekeerde vorm van de wet toegepast kan worden op het gebied van persoonlijke effectiviteit.

Het studentsyndroom

Zoals je hierboven zag stelt Parkinson dat een project zich uitbreidt om de tijd op te vullen die ervoor beschikbaar is. We hebben als mens de neiging om een project pas op het laatste nippertje op te leveren. Dezelfde klus kan een dag of een week duren afhankelijk van de tijd die wij ons gunnen om de klus af te maken. Hoe vaak hebben we niet iets de avond voor dat iets opgeleverd moet worden afgemaakt?

Als je maar genoeg tijd hebt om een klus af te maken, dan heb je al snel de neiging om het werk uit te stellen tot de klus urgent en onvermijdelijk wordt. Vervolgens worden we op het allerlaatste moment superproductief en een wondertje voltrekt zich: we krijgen het werk nog net op tijd klaar.

Dit heet het studentsyndroom: De meesten van ons zullen het gevoel hebben dat de opdracht alle beschikbare tijd heeft opgeslokt, vooral psychologisch gezien. Dat terwijl we eigenlijk maar heel weinig echte tijd in het uitvoeren van de opdracht hebben gestoken.

Hadden we diezelfde hoeveelheid tijd – nadat we de opdracht hadden gekregen – meteen daarin gestoken , dan hadden we die veel eerder op kunnen leveren en de resterende tijd kunnen spenderen aan andere, leukere dingen zonder onszelf schuldig te voelen.

Wikipedia zegt over het “studentensyndroom”:

Het gewoon uitstellen van een taak omdat er belangrijkere zaken dringend zijn of omdat men het liever de volgende dag doet, is geen uitstelgedrag omdat het uitstel zich ofwel opdringt, ofwel geen belang heeft.

Het hierboven beschreven prototypische voorbeeld wordt academisch uitstelgedrag genoemd, of het studentensyndroom. Het studentensyndroom refereert aan het feit dat de meeste mensen (en vooral studenten) pas aan een taak beginnen als het opleverpunt van de taak in zicht is. Dit verschijnsel veroorzaakt verspilling van aanwezige tijdsreserves (buffers) met als gevolg stress en overschrijdingen van de opleverdatum.

Het principe van het studentensyndroom: de geplande reserves (buffer) van elke taak (task) worden vooraf geconsumeerd.

Betekent de Wet van Parkinson dan dat we enkel in de hoogste versnelling kunnen werken als er een deadline boven ons hoofd hangt? Hoe kunnen we dit onproductieve gedrag het hoofd bieden en de wet van Parkinson buiten spel zetten?

Tips om uitstelgedrag te voorkomen

  • Daag jezelf uit! Stel jezelf een deadline. Ik vind altijd dat plannen en doen verschillende dingen zijn. Geef jezelf een strakke planning en geef de wet van Parkinson daardoor geen kans.
  • Houdt bij hoeveel tijd je ergens aan besteedt. Wanneer je vaker soortgelijke projecten doet, dan kom je er vanzelf achter hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt.
  • Wanneer je het lastig vindt om aan een project te beginnen, breek het dan op in kleinere stukken. Dat maakt het eenvoudiger om te plannen en om aan de slag te gaan.
  • OK is goed genoeg. Perfectionisme is een slechte raadgever als het gaat om jouw productiviteit. Stel grenzen aan hoe goed iets moet wezen. Het uitgangspunt moet altijd het resultaat zijn wat een ander van jouw inspanningen verwacht.
  • Beloon jezelf. Heb je het goed gedaan en heb je een project klaar binnen de planning die je zelf gemaakt hebt, vergeet dan vooral niet om jezelf te belonen. Je kunt beter op de avond voor de deadline in de bioscoop zitten, dan dat je nog keihard aan het werk bent om iets klaar te krijgen.

Gerelateerde artikelen over uitstelgedrag:

 

Hoe ga jij hiermee om? Herken je de wet van Parkinson in je eigen werk? Heb je nog meer tips voor de lezers van liefhacking.nl? Herken je het “studentensyndroom”? Laat je reacties hieronder achter.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek1Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

  • Hans van Dongen
    Posted 16/01/2014 3:41 pm 0Likes

    Ken hem ook van het begrip benodigde ruimte. Als we te weinig ruimte hebben kopen we vaak een nieuwe kast. Wat zie je vervolgens gebeuren…. De kast zit binnen de kortste keren vol……en dan…….kopen we weer een nieuwe kast!

    Tip; RUIM JE KAST OP! #route5.nu

    • Jos v.d. Voort v.d. Kleij
      Posted 19/02/2014 10:31 am 0Likes

      Kasten, kamers, zolder, schuur: er zijn mensen die niet alleen die ruimtes maar elk beschikbaar horizontaal oppervlak vol kunnen krijgen…

  • Jos v.d. Voort v.d. kleij
    Posted 05/01/2014 7:31 pm 0Likes

    Frank,

    Morgen is altijd een goede keus hoor…

  • Frank Brinks
    Posted 05/01/2014 7:29 pm 0Likes

    Lijkt me een goed verhaal, ga ik morgen lezen…

    😉

  • Jos v.d. Voort v.d. kleij
    Posted 04/01/2014 10:21 am 0Likes

    Edwin,

    Als uitstelgedrag jou geen overlast bezorgt is het in mijn visie geen probleem. Vaak is het best wel goed om iets even uit te stellen. Niet voor niets zegt het spreekwoord dat je “er een nachtje over wilt slapen”.

    Pas wanneer jij en je omgeving last krijgen van jouw uitstelgedrag dan wordt het een probleem. Voor sommige mensen zit het dan zo in de weg dat ze er wat aan moeten doen. Ik verzorg coaching op uitstelgedrag maar ik heb ook een betaalbare online cursus op mijn online leeromgeving http://www.leerslimmerwerken.nl.

  • Edwin
    Posted 03/01/2014 5:19 pm 0Likes

    Goed verhaal. Zit ook veel in. Ik zelf ben ook goed ik het uitstellen van dingen, maar uiteindelijk komt het goed. Misschien is uitstellen wel menselijk en heeft iedereen dat. Maar ik vraag me af of het erg is en of het een probleem is.

  • Coach Wim
    Posted 02/01/2014 5:16 pm 0Likes

    Alweer een superinteressant artikel van Jos. Dankjewel!

    Hierbij nog wat extra tips om om te gaan met uitstelgedrag: http://wimannerel.wordpress.com/tag/uitstelgedrag/

Comments are closed.