De zeven handigste plugins voor QuickLook

Sinds Leopard kent de Mac de handige functie “Quick Look”, om je snel inzicht te geven in bestanden. Hoewel de meeste van deze formaten al standaard ondersteund worden, is het mogelijk om dit verder uit te breiden. Zo kun je bijvoorbeeld in zip-bestanden kijken of highlighting in codefiles krijgen.

Het installeren van een plugin doe je door het “.qlgenerator”-bestand naar Bibliotheek/QuickLook te slepen. Als deze map nog niet bestaat kun je ‘m gewoon zelf aanmaken. Gebruik de bibliotheek-map in je home-directory als je het alleen wilt voor de huidige gebruiker en de globale Bibliotheek-map voor alle gebruikers.

En dan nu de zeven beste plugins die ik heb gevonden voor Quick Look:

 • The BetterZip Quick Look Generator: snel een kijkje in zip-bestanden zonder ze eerst uit te pakken.

 • Suspicious Package: wil je eerst zien wat er allemaal op je harde schijf komt voor je iets installeert vanuit een Installer? Suspicious Package toont het!

 • OsXP Folders: een beetje een buitenbeentje ten op zichte van de andere plugins, maar deze plugin laat direct in de Finder kleine thumbnails zien van foto’s in een bepaalde folder. Dit is vergelijkbaar met de functionaliteit die in Windows XP zit (vandaar de naam), maar het werkt ook in de list en 3-column view.

  Na het installeren moet je de Finder even opnieuw opstarten voor de wijzigingen effect hebben.

 • Folder.qlgenerator: toont de inhoud van een map als je Quick Look doet op een map, wat het een stuk praktischer maakt dan de Leopard-standaard.

 • Gimp XCF Quick Look Plugin: voor mensen die graag werken met GIMP in plaats van Photoshop is deze plugin waarschijnlijk fijn!

 • qlcolorcode: code highlighting voor code-bestanden. Heel handig voor programmeurs!

 • Quick Look Filter for QuarkXPress 8: ten slotte een plugin voor de gebruikers van QuarkXPress. De ontwikkelaars bieden een QuickLook plugin aan om ook deze bestanden snel te previewen!

Ben je nog niet bekend met QuickLook? Dan wil je misschien eerst mijn artikel “Sneller inzicht in bestanden met Quick Look” lezen.

Meer van dit soort plugins vind je onder andere op de QuickLook Plugins List en QLPlugins.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

6 Comments

 • ineke kraus
  Posted 20/03/2010 6:32 pm 0Likes

  Ik ben net overgestapt van een PC naar de Imac en vond het onhandig niet in mijn documenten een overzicht te hebben van de foto’s per map en heb daarom de OsXP folder gedownload opgeslagen in bibliotheek en geïnstalleerd, maar de weergave van de foto’s in Finder is hetzelfde; snap ik iets niet of deed ik het verkeerd??

 • Johan
  Posted 02/12/2009 8:59 am 0Likes

  Goeie tip, bedankt.

  Bij mij werkt de folderql ook niet. De Folderqlgenerator werkt schijnbaar niet voor Snow Leopard zoals ook terloops vermeld wordt in een andere link van de zelfde auteur:

  http://www.flickr.com/photos/t_trace/2060171212/

 • Martijn Engler
  Posted 14/06/2009 2:24 pm 0Likes

  Heb je de plugin geprobeerd in zowel de library in je thuismap als de “algemene” library? Misschien werkt één van de twee.
  Helaas kan ik je verder ook even niet helpen.

 • Rob
  Posted 13/06/2009 9:54 pm 0Likes

  Hm. Folderqlgenerator leek me erg handig maar die werkt nou juist niet. Van alles geprobeerd, inclusief het aanmaken van een nieuwe Quicklook-map in library, herstarten van alle ql plug-ins via Terminal, Finder herstarten…nope. Jammer, want wat mij betreft de meest praktische van de hier getoonde plug-ins. Terwijl de OsXP Folders plug-in weer wèl werkt zonder problemen. Wie het weet mag het zeggen.

 • Wietse Veenstra
  Posted 22/05/2009 12:31 pm 0Likes

  Gaaf lijstje Martijn,

  Heb eigenlijk nog nooit echt serieus gebruik van QuickLook gemaakt maar deze plugins maken de functie toch wel erg handig:) Dank!

 • Martijn
  Posted 22/05/2009 9:26 am 0Likes

  Andere Martijn, bedankt!

  Heb sinds kort mijn spatiebalk en dus Quicklook ontdekt. Vond het erg handig, en deze extra plugins maken het alleen nog maar handiger… super!

Leave a comment

[wpterms id="3193"]