Digitaal herinneren – Lifelogging

Evernote, OneNote en reQall zijn aardige oplossingen, maar niet goed genoeg voor Gordon Bell. Zijn visie over e-memory heeft hij verwoordt in het boek Total Recall, how the e-memory revolution will change everything.

total-recallGordon Bell, werkzaam bij Microsoft, verzamelt al sinds 2002 al zijn digitale informatie – onder andere boeken, artikelen, films, muziek, foto’s, presentaties, zoekopdrachten, radio-uitzendingen, telefoongesprekken, chatlogs – op één plaats. Dat project heet MyLifeBits. Zijn motto: ‘Capture everything, discard nothing’.

Iedere dag wordt al zijn persoonlijke informatie automatisch opgeslagen en geïndexeerd. Het lijkt haast wel of het systeem wat hij gebruikt zijn eigen, echte geheugen vervangt. Het grote voordeel van dit externe geheugen is dat hij een zoekmachine kan laten zoeken naar bepaalde informatie, iets wat bij een echt geheugen niet kan. Daar schreef ik al eerder over.

Bell ziet deze digitale opslag met softwaretoepassing als een mogelijkheid om verhalen te vertellen over wat hij heeft meegemaakt. Niet de individuele objecten, maar de verhalen vormen volgens hem het hart van zijn digitaal leven. Deze worden associatief opgebouwd aan de hand van een reis die hij met de nodige links door zijn digitale leven maakt. Zijn nauwkeurig bijgehouden externe geheugen maakt hem als het ware onsterfelijk.

Zo heeft hij een interessante mogelijkheid ontdenkt om beter te herinneren. Hij heeft continue een camera (SenseCam) om zijn hals die heel veel foto’s maakt. Op het eind van de dag speelt hij in enkele minuten versneld de vele duizenden foto’s af. Zo beleeft hij die dag opnieuw. Hij blijkt zich zo mensen en allerhande details vele malen beter te herinneren. Video is voor hem de volgende optie om alles vast te leggen (zoals bijvoorbeeld in de film The Final Cut).

Bell noemt zich lifelogger. Hij logt alle informatie over zijn leven in zijn e-memory. Volgens hem krijgen we de binnen tien jaar alle mogelijkheden hiertoe. Geheugen wordt spotgoedkoop, tools komen beschikbaar voor dit automatisch registreren en software om alle bits slim te doorzoeken.

Een rudimentaire versie van alles vastleggen zien we bij sommige personen die Evernote gebruiken. Ook de maatschappij legt al veel vast (beelden van camera’s, telefoongesprekken etc.). Maar een integrale benadering is er nog niet.

Dit is geen echte lifehack of mindhack, maar belangrijk genoeg om deze ontwikkeling te vertellen. Tenslotte komen nieuwe IT-middelen juist uit deze experimenten.

Eng? Tja, dat werd ook gezegd van het Orwell’s boek 1984, toen dat uitkwam in 1949.

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

5 Comments

  • Remer
    Posted 15/01/2010 11:44 pm 0Likes

    @Joost, bedankt voor de update! Dat duurt nog wel een tijdje dus, dan hebben ze nog genoeg tijd met de software aan de slag te gaan. Goede sorteer en categoriseer functies zou ik erg op prijs stellen. Tevens daarbij te voegen, de mogelijkheid als waar Google mee test om via een afbeelding te zoeken, en natuurlijk wat we kennen uit Evernote, de mogelijkheid om op teksten te zoeken in foto’s.

  • Joost Plattel
    Posted 14/01/2010 3:38 pm 0Likes

    Ik heb inmiddels heen en weer gemaild met Vicon, ze zijn momenteel bezig de ViconRevue te testen bij een aantal mensen om zo het gebruikersgemak te bevorderden. Het zal eind 2010 worden dat de ViconRevue op de markt komt.

    @Thomie waarom zou je dit willen opslaan? Lifelogging hoeft niet persé online te gebeuren, als je gebruik maakt van een lokaal opslagstation als een NAS dan en dit goed beveiligd is er weinig kans op gevaar in mijn ogen.

    @Remerde ViconRevue komt met speciale software die het beheren van deze enorme hoeveelheid foto’s eenvoudig zou kunnen maken. Ik ben benieuwd wanneer de software zodanig slim wordt, dat er informatie uit de foto’s kan worden geextraheerd, pas dan komt de potentie van lifelogging echt naar voren.

  • Remer
    Posted 14/01/2010 1:25 pm 0Likes

    >Waarom zou je alles willen opslaan in e-memory?
    Wat is dat nou weer voor een vraag?

    Volgens een artikel op New Scientist verschijnt de ViconRevue in 2010, helaas wordt er geen specifieker tijdstip genoemd. Bron: http://www.newscientist.com/article/dn17992-new-camera-promises-to-capture-your-whole-life.html

    Uit de features/specs op de ViconRevue website wordt niet duidelijk hoe de opslag geregeld is. Hoewel het mij om enkel intern geheugen lijkt te gaan, blijf ik hopen op ondersteuning voor Eye-Fi geheugen. De combinatie om data via WiFi naar je telefoon te sturen, die vervolgens de foto’ s direct online zet op Evernote of Google Docs lijkt mij bijna te mooi om waar te zijn.

    Tegen de avond maar eens de film The Final Cut (2004) uit de oude doos halen en alvast mijn spiegel op poetsen, lang leve het narcisme!

  • Thomie
    Posted 14/01/2010 12:21 pm 0Likes

    Waarom zou je alles willen opslaan in e-memory?

    Wanneer je zoals Gordon Bell constant foto’s maakt van wat je beleeft en dat archiveert, kun je daarmee een heerlijke database creeren waaruit hackers kunnen plukken om compromitterende beelden te genereren. Dit geldt zeker voor mensen die meer in het publieke domein opereren zoals politici. Dan kan de e-memory juist een gevaarlijke ontwikkeling worden. Alles opslaan in e-memory vraagt om een hoge mate van beveiliging om privacy te garanderen. Dat dit door commerciële partijen moeilijk te garanderen is, heeft de hack aanval op Google’s gmail, laten zien. De gmail adressen van chinese disidenten zijn met moeite te beveiligen tegen de digitale speurhonden of hackers die toegang hebben tot de laatste snufjes.

    Daarnaast kun je natuurlijk ook laten zien dat je niets te verbergen hebt met je e-memory wanneer je iedereen toegang geeft tot je e-memory, dat is de andere kant van het verhaal. Maar wie wil dat nou?

  • Joost Plattel
    Posted 14/01/2010 10:17 am 0Likes

    De Sensecam wordt binnenkort commercieel. Vicon gaat hem op de markt brengen onder de naam ViconRevue: http://www.viconrevue.com/home.html

    Ik ben vooral benieuwd naar de software die er bij zit, omdat het vastleggen van beelden niet het probleem is maar de extractie van informatie eruit wel. Gave ontwikkelingen in ieder geval!

Comments are closed.