Discipline en Gewenste Uitkomsten

ScreamHeb jij een probleem met discipline? Je wilt iets wel doen, maar het lukt maar niet om het vol te houden of je ertoe te zetten. Je wilt jezelf ergens in trainen, maar het komt er maar niet van.

Of, zoals je moeder vroeger zei: “Als je maar een beetje beter je best doet!”

Maar de oplossing voor dat probleem ligt net iets ingewikkelder.

Hoe gemotiveerd ben je?

Het vreemde aan het hameren op discipline is, dat het nauwelijks rekening houdt met motivatie. Het Nederlandse woord motivatie komt van het Latijnse woord ‘movere’, wat ‘bewegen’ betekent.

Motivatie zet je in beweging. Als je ergens voor gemotiveerd bent, ga je ermee aan de gang. Misschien dat je dan nog wat discipline of doorzettingsvermogen nodig hebt voor de vervelende of langdurige delen. Maar dan weet je tenminste waar je het voor doet.

Discipline op zich

Discipline is prima, als het maar niet op zichzelf staat. Pas als discipline aan de hand loopt van motivatie wordt het enigszins menselijk. Dan kan het nuttig zijn, voor korte tijd, om je even over een dood punt heen te helpen.

Stel dat je puur op discipline iets wilt doen en dat dat toch niet lukt. Wat gebeurt er dan? Werkt dat lekker? Je bent jezelf toch vooral aan het beschuldigen.

“Ongedisciplineerd lui varken!” tegen iemand roepen is niet de meest logische of effectieve manier om die ander in beweging te krijgen. Maar ook bij jezelf werkt dat waarschijnlijk niet handig.

Puur en ongezoet

Met pure, onversneden discipline roep je vooral weerstand op. Iets wat je moet doen, zonder dat je het belang ervan inziet. Hard werken aan iets, zonder enig beeld van het resultaat wat je probeert te behalen. Dat haalt de sjeu eruit. Het haalt het leven uit je leven.

Gewenste Uitkomst

En misschien is daarom de kernvraag in Getting Things Done wel zo belangrijk: Wat is jouw Gewenste Uitkomst?

Als je dat weet en je dat beeld goed voor de geest kunt halen, is doorbijten wanneer het nodig is een stuk eenvoudiger.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

1 Comment

  • Ron C. de Weijze
    Posted 22/09/2007 11:37 am 0Likes

    Niet alleen motivatie, maar ook emotie is afgeleid van movere/bewegen. Discipline is niet langer ‘business’, maar ‘pleasure’, als (fysieke of psychische) blokkade, frustratie en dus emotie, weer in beweging is gekomen, een opgelucht gevoel geeft en dus ook weer motiveert. Over ‘harde werkers’ gesproken!..

Leave a comment

[wpterms id="3193"]