DIY Productiviteit

3 manieren om Google Reverse Image Search te gebruiken

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Heb je twijfels over de originele bron van een foto die je vrienden delen op Facebook? Of wil je graag weten of andere blogs of websites jouw foto hebben gebruikt? Met Google Reverse Image Search kan dat binnen luttele seconden. Hier staan drie manieren: snel, sneller en snelst.

Snel

Navigeer naar Google Afbeeldingen en klik op het camera-icoon in de zoekbalk. Nu verschijnt er een balk waar je de link van de afbeelding in kunt plakken. De link van een foto vind je door met je rechtermuisknop op de afbeelding te klikken en ‘adres van afbeelding kopiëren’ te selecteren.

De link is nu gekopieerd naar het klembord, waardoor je deze alleen nog maar hoeft te plakken in de balk. Hiervoor kun je de sneltoets Ctrl+V (CMD+V op macOS) gebruiken of rechtermuisknopPlakken. Als je link in de zoekbalk staat, klik je op Zoeken op afbeelding.

reverse image search url in zoekbalk

In de zoekresultaten zie je nu op welke websites de foto nog meer wordt gebruikt. Zo kun je niet alleen vergelijkbare sites vinden voor het vinden van inspiratie, maar kun je ook zien of iemand jouw foto gebruikt zonder rekening te houden met auteursrechten.

Sneller

Je kan een foto op een website ook met een drag-en-drop actie opzoeken. Je houdt de muisknop ingedrukt op de foto, waarna je deze versleept naar het tabblad waarop Google Afbeeldingen openstaat. Laat de muisknop los boven de zoekbalk, en Google plakt automatisch de afbeelding in de zoekbalk. Dit kun je doen met een afbeelding vanuit de browser, maar je kunt ook een foto vanaf je computer.

reverse image search afbeelding slepen

Snelst

Wil je al deze stappen overslaan? Dan kun je ook direct met de rechtermuisknop een afbeelding opzoeken in Google. Klik op een afbeelding met de rechtermuisknop en selecteer ‘Afbeelding zoeken in Google’. Je krijgt dan direct de zoekresultaten te zien!

reverse image search zoeken in google

Tineye Reverse Image Search

Tip: gebruik ook eens Tineye om een foto te zoeken, vaak vindt Tineye net wat andere resultaten dan Google.

tineye reverse image search

Lees ook: Foto’s delen en opslaan met Google foto’s

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

3 Reacties

  • Tineye gebruikt de google engine het ziet er anders uit en geeft een andere volgorde maar de resultaten zijn precies hetzelfde. Wil je een veel betere die ook aan gezichts herkenning doet, probeer dan Yandex reverse image search, het is de russische concurent van google en heeft niet zoveel temaken met de privacy wetgeving van de Europese unie..