DIY

Alle twitterberichten doorzoekbaar!

Avatar
Geschreven door Patrick Mackaaij

De miljoenen twitterberichten die dagelijks geschreven worden zijn sinds deze week volledig doorzoekbaar. Voorheen gingen zoekopdrachten op Twitter zelf niet verder tot ongeveer een week terug in de tijd.

Er waren altijd wel diensten om je eerste tweet te achterhalen. Daarnaast kon je via sommige diensten de laatste ~3200 twitterberichten van een account doorzoeken. Meer dan 3200 tweets stelde Twitter niet beschikbaar.

Persoonlijk Twitter-archief

Sinds eind 2012 kun je handmatig je eigen Twitter-archief downloaden. Gekoppeld aan een Google Drive-script kun deze kopie van je Twitter-archief automatisch up-to-date houden. Deze kopie is doorzoekbaar, maar bevat alleen je eigen tweets.

Twitter doorzoeken

Sinds eind vorig jaar kon je al heel Twitter via partner Topsy doorzoeken. Net als veel andere componenten van Twitter is de zoekmachine in eerste instantie aangekocht: Summize.

Vanaf vandaag kun je Twitter gewoon vanuit Twitter zelf doorzoeken. Twitter vertelt meer over de achterliggende techniek op het Twitter-blog.

Geavanceerd zoeken

Zoeken werkt gewoon vanuit het vakje rechtsboven. In onderstaand screenshot zocht ik op [lifehacking lang:nl]. De term [lang:nl] zorgt ervoor dat ik alleen Nederlandstalige tweets te zien krijg.

Twitter Search

Standaard laat Twitter de meeste populaire berichten zien, daarom klikte ik op “Alles”.

Krachtiger is de optie aan de linkerkant: Geavanceerd zoeken. Dat tovert het formulier van onderstaand screenshot tevoorschijn om je te helpen geavanceerde opdrachten uit te voeren.

Twitter Geavanceerd zoeken

Het formulier geeft je bijvoorbeeld de mogelijkheid om een taal te kiezen met het uitklapmenu “Geschreven in Nederlands (Nederlands)”. Dat resulteert in de toevoeging [lang:nl]. Je kunt ook tweets binnen een bepaalde periode vinden. Of, als de tweets voorzien zijn van een locatie, verzonden vanaf een specifieke locatie.

Gebruik je vaker geavanceerde zoekopdrachten? Dan loont het de geavanceerde zoekopdrachten uit het hoofd te leren. Als je zoekt via https://twitter.com/search-home dan kun je de lijst als pop-up oproepen met de link “operators”.

over de auteur

Avatar

Patrick Mackaaij

Patrick Mackaaij deelt als blogger hier en op zijn weblog Eenmanierom.nl kennis over slimmer werken, timemanagement en Getting Things Done. Neem contact op met patrick@eenmanierom.nl als je efficiënter wilt werken of als je op basis van opbouwende kritiek de gebruikservaring van je product of dienst wilt optimaliseren.

Volg Patrick op Twitter, LinkedIn, Google+ of Facebook.

Reageer

2 Reacties