DIY

De Memory Palace techniek voor een beter geheugen – #Hacktoschool

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

Met een smartphone in je broekzak en steeds vaker achter een scherm, zou je denken dat het niet meer nodig is om je geheugen te vertrouwen. Immers, applicaties als Evernote en steeds betere zoekmogelijheden op computers zijn vele malen sneller en robuuster dan je eigen geheugen. Maar of het nu gaat om het onthouden van een naam van een collega, een wachtwoord wat je per sé niet op papier of scherm wilt bewaren of simpelweg de kennis voor een test, je geheugen kan nog wel eens van pas komen. De Memory Palace techniek is een manier om lange volgorde van specifieke items te onthouden.

Memory Palace Technique

  1. De eerste stap in deze techniek is om een plek te kiezen waar je met je ogen dicht doorheen kunt lopen, bijvoorbeeld je huis. Dit is je “paleis”. Verder kies je een specifieke route door je paleis in plaats van een statisch beeld.
  2. De volgende stap bestaat uit het opslaan van opvallende elementen in elke kamer. Heb je bijvoorbeeld je huis als paleis? Stel je voor hoe je voordeur er uit ziet. Doe open en loop door de gang. Kijk van links naar rechts en maak een mentale notitie van de zaken die opvallen, bijvoorbeeld een beeldje op een kast. Zo loop je in je geheugen door alle kamers en sla je de opvallende elementen op.
  3. Zorg dat je je paleis van binnen en van buiten kent in je geheugen. Je moet de route werkelijk in detail kunnen lopen in je geheugen en alle elementen goed kennen. Dit is essentieel voor het gebruik van deze techniek.
  4. Vervolgens kun je de associaties gaan maken. Dit is de stap waarmee je de elementen uit je paleis gaat koppelen aan de zaken die je wilt onthouden. Het is hierbij belangrijk om de associatie zo te maken dat hij eigenlijk nooit in het echte leven kan voorkomen. Maak het zo belachelijk, overdreven, waanzinnig, tegendraads mogelijk. Hiermee kun je allerlei lijstjes onthouden. Een simpel voorbeeld, je wilt een boodschappenlijstje onthouden (ja er zijn apps voor, dat weet ik…), dan kun je deze techniek gebruiken. Je wilt onthouden dat je tomaten moet halen. Dit associeer je met het eerste item in je paleis, in ons geval de voordeur. Maak het nu zo absurd mogelijk, bijvoorbeeld een enorme tomaat die voor je voordeur staat. Je moet hem echt opzij duwen om binnen te komen. Zo kun je elke boodschap van je lijstje knopen aan de opvallende elementen uit je paleis.
  5. Nu kun je je paleis gebruiken. Loop in gedachten door de kamers van je paleis en zie welke items je hebt onthouden.

Of je nu een speech, presentatie, lijst met items of een specifieke combinatie van cijfers en letters wilt onthouden, met de Memory Palace Technique is dit mogelijk.
In onderstaande video staan de stappen nog eens kort uitgelegd.

Bron: Litemind blog

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

6 Reacties