DIY

Repareer je homeknop in 1 minuut

Redactie Lifehacking
Geschreven door Redactie Lifehacking

De homeknop van mijn iPhone werkte slechter en slechter. Ik moest er steeds harder op duwen voor ie nog reageerde. Op het laatst was het voor mij makkelijker om gewoon de mute knop even uit en weer aan te doen, om mijn iPhone uit de slaapstand te halen (he, da’s ook een hack!;-). Ik besloot dat het tijd was om te gaan zoeken naar een betere oplossing. Lees ook: Stel ruim 30 vragen aan de Nederlandse Siri.

Opnieuw kalibreren

Het is mogelijk om je iPhone homeknop softwarematig opnieuw te kalibreren. Bij het opnieuw kalibreren van je homeknop geef je aan hoe hard de thuisknop moet worden ingedrukt voordat deze een reactie geeft. Het is een soort ijken.

Het kost je minder dan 1 minuut. Zet dus je timer en volg de volgende stappen (hier stappenplan met foto’s):

 1. Start een willekeurige app, die al voorgeïnstalleerd op je telefoon zat bij aanschaf (bijv. die van het weer)
 2. Houd de powerknop ingedrukt totdat de schuifknop met ‘zet uit’ verschijnt. Laat nu de powerknop los.
 3. Druk daarna meteen de homeknop in en wacht totdat het afsluitscherm verdwijnt. De geopende app zal tegelijk afgesloten worden (een zogenaamde ‘forced quit’).

Als het goed is werkt de knop nu weer een stuk beter.

Virtuele homeknop

Werkt bovenstaande oplossing niet voor jou en is fysieke vervanging van de knop te duur? Ik ontdekte dat je je homeknop kunt repareren, zonder hem fysiek te vervangen. Nadeel is dat het niet voor iedereen werkt, maar het is zo simpel, dat het zeker het proberen waard is. Zet gewoon een virtuele homeknop op je scherm.

De homeknop app is continu in beeld en makkelijk verschuifbaar, mocht ie net iets overlappen. Dit doe je door gewoon je vinger op het icoon te zetten en deze ergens anders heen te schuiven. De homeknop plaats je als volgt op je scherm:

1. Ga naar Instellingen
2. Ga naar Algemeen
3. Ga naar Toegankelijkheid
4. Ga naar Assistive Touch en zet deze op aan.

Voila, nu kun je zelfs met een kapotte homeknop, toch weer gebruik maken van je iPhone en al z’n functies.

Oplossingen van de lezers

Uit de reacties onder dit artikel konden we nog een aantal handige tips halen die bij veel lezers werkten:

Alcohol

Laat een druppel alcohol op je homeknop vallen en wrijf deze goed in. Door het wrijven komt er een beetje alcohol onder de knop dat zich aan het vuil onder de knop hecht. Vervolgens tik je de iPhone een paar keer (voorzichtig!) met de voorkant naar beneden op de tafel. Door de zwaartekracht tik je de alcohol en het vuil weer uit je telefoon.

Ook als er geen vuil onder de homeknop zit kan deze methode je homeknop weer tot leven wekken. Als de homeknop te vet en vuil wordt, kan deze geen onderscheid meer maken tussen de aanraking van je vinger en het vuil dat er altijd op ligt. Met wat alcohol heb je weer een schone knop!

Klap

Houd de iPhone horizontaal met het scherm naar beneden. Vervolgens sla je hem hard en vlak op je dijbeen, zodat je een goede ‘klets’ krijgt. Het is misschien een hardhandige aanpak, maar door de luchtdruk die ontstaat bij de klets worden de stofjes die het contact intern belemmeren weggeblazen.

over de auteur

Redactie Lifehacking

Redactie Lifehacking

Lifehacking.nl gaat over slimmer werken en slimmer leven. Diverse auteurs schrijven over het snijvlak van kennismanagement, persoonlijke ontwikkeling, timemanagement en digitale innovaties. Lifehacking organiseert regelmatig activiteiten en we geven workshops, brainjams en lezingen over lifehacking-gerelateerde onderwerpen.

Reageer

32 Reacties

 • De eerste oplossing werkt fantastisch in mijn geval. Dank daarvoor! De tweede zie ik echter niet als oplossing, maar als ‘workaround’.

 • Ik heb minstens een jaar lang een iPhone 4 gehad met een halfgare home button. Telkens als het te erg werd had ik de volgende truuk (ergens op een forum gelezen): Hou je iPhone horizontaal met het scherm naar beneden en sla ‘m hard (maar vlak) op je dijbeen (dus een goeie “klets”). Het klinkt vreemd maar door de luchtdruk worden de stofjes die het contact belemmeren weggeblazen. Werkte supergoed voor mij. Geen zorg, je iPhone kan tegen een stootje.

  Bovenstaande tips had ik ook allemaal al geprobeerd maar dit “slaan” was het enige wat echt werkte (soms kon ik weer een maand zonder problemen vooruit).

  Nu toch maar de 5 gekocht – mijn dijbeen is me dankbaar… 😉

  • jeeee. dit werkte dus direct…dank dank. Ik had optie 2 ook al erop gezet maar dit is wel fijn. Kan ik ook gewoon mijn telefoon aandoen met de home button ipv de aan/uitknop.

  • optie 1 werkt soms. eventjes. optie 2 is irritant, maar de klap op de dij werkt! veel dank hiervoor. ik heb altijd al geloofd in slaan, al dan niet met een hamer, op onwillige apparaten (automotor, koffieapparaat etc). blijk ik gelijk te heben. nogmaals dank. alcoholtip is next.

  • OMG dit is gew geniaal ik dacht het net op te geven heb al de rest al geprobeerd, maar thanks much zou ik zeggen dit was gewoon geniaal en ging van de eerste keer

 • Een druppel alcohol erop en goed wrijven, zodat het onder de homeknop komt en vervolgens met de voorlant naar beneden een paar keer op tafel tikken. Dan komt het vuil dat onder de knop zit er uit en is de homeknop weer als nieuw.

 • Optie twee had ik (van ellende) al ingesteld. Optie 1 net uitgeprobeerd en het lijkt inderdaad een stuk beter te gaan! Super dat ie het weer doet, thanks!

 • De homebutton van mijn iPad werkt al een tijdje helemaal niet meer. Had optie 2 al ingesteld en dat werkt gelukkig. Optie 1 werkt helaas niet. Ik zal de alcoholtip nog gaan uitproberen……

 • Hier was het volgens mij meer een huidvet probleem, scheut gedenaturaliseerde alcohol over de knop, paar keer drukken, schoonwrijven en klaar. Knop werkt weer als nieuw.

 • optie 2 werkt, niet mooi maar hij doet het weer, nadat mijn iphone gisteren een duik in een emmer sop heeft overleefd. Alles deed het weer behalve de homeknop maar kan/wil me geen dure reparatie veroorloven.

 • Van alles geprobeerd, tot ik de tip las om hem tegen je dijbeen te slaan om de luchtdruk eruit te halen. Een wouw het werkt gewoon. Eerst dacht ik dat het een grap was om je debiel te laten lijken, maar haha wat goed dit!

 • Mijn Home-knop was ergerlijk traag. “Opnieuw kalibreren” hielp niks. Maar na uitschakelen van Spotlight (instellingen | Algemeen | Zoeken met Spotlight | alles uitschakelen) reageerde de Home-knop weer top!

 • Heel erg bedankt! Super hack, heft me echt uit de brand geholpen met mijn iPad (daarvoor werkt het dus net zo goed 😉 ). Ik ben overigens voor oplossing 2 gegaan :-).

 • bedankt voor de tip mbt virtuele homeknop, werkt perfect, hartelijk bedankt, ik was echt aan ’t wanhopen en klaar om een nieuwe toestel te kopen