Dump je mind (uh, maak eens een minddump)

Er zijn heel veel manieren om je gedachtes op papier te zetten: ingewikkelde en eenvoudige, abstracte en concrete, luchtige of gewichtige, je kunt alle kanten op. Als je een methode zoekt om na te denken over iets, kun je een mindmap maken, brainstormen met jezelf, jezelf bevragen, waarbij je nog mag kiezen of je dat al dan niet socratisch wil doen.

Minddump

Maar denk ook eens aan een minddump. Die term leerde ik kennen toen ik met een vriend en collega een woord zocht om iets te beschrijven wat we af en toe deden: domweg alles op papier zetten wat je dacht over een onderwerp. In proza, in steekwoorden, in vragen, in uitgewerkte zinnen, de vorm maakte niet zoveel uit.

Hoe werkt het?

Een minddump maken is niet ingewikkeld:

 1. Pak pen en papier, of een tekstverwerker met een lekker toetsenbord
 2. Schrijf het onderwerp waar je over nadenkt bovenaan
 3. Schrijf daaronder alles waar je aan moet denken bij dat onderwerp

Krachtige methode 

Het grappige is dat dit een heel krachtige methode is, hoe eenvoudig hij ook klinkt. Ik ga er verder ook geen woorden aan vuilmaken; als je zin hebt, probeer het zelf eens en laat in het commentaar op deze post weten wat er gebeurt, s.v.p.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?1Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Jerre
  Posted 10/05/2012 11:19 pm 0Likes

  Het mooie van je minddump is dat je nog ‘vrij’ kan kijken naar de ruimte tussen de gedachten(stappen)…
  Jerre.

 • Herman Kopinga
  Posted 19/10/2007 3:51 pm 0Likes

  Fijne tip als je nogal eens kritisch bent op je eigen geschrijf en redelijk kunt typen. Start de wordprocessor, check dat je getekende tekens ook aankomen en dan…
  Zet je je monitor uit.
  Hierdoor ga je minder snel op vorige gedachten door maar blijf je door gaan. Dat helpt mij om de onderste steen boven te krijgen.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 18/10/2007 10:35 am 0Likes

  Voor mij is een minddump toch anders dan een mindmap. Bij een mindmap ben ik al iets bezig met structuur aanbrengen en gaat het met name om trefwoorden die gedachtes met elkaar verbinden. Erg goed en handig om gestructureerd te werken.
  Een minddump is ook voor mij een prima manier om te schrijven. Geen censuur, geen selectie, domweg een dump op de harde schijf van de inhoud in het RAM. Daarbij kun je ook verschillende stijlen door elkaar heen gebruiken: lijstjes met woorden, vragen, complete paragrafen, rijmpjes, gedichten, whatever ook maar in je opkomt. Daarin is het voor mij anders dan een mindmap.
  Vooral goed dus in de eerste of tweede fase van een project – om een beetje inzicht te krijgen in wat je al weet en om de motivatie te krijgen om er lekker verder aan te werken en structuur te bouwen, dat bijvoorbeeld via een mindmap.
  Dit was trouwens een minddump, dus ik heb deze tekst maar niet meer nagelezen voordat ik nu op Submit Comment ga drukken 🙂

 • Jolanda
  Posted 16/10/2007 10:28 pm 0Likes

  Mind dumps werken geweldig bij writers block. Heb mijn boek 10 maanden laten liggen omdat ik te kritisch was op wat ik geschreven had en aldoor weer opnieuw begon met herschrijven. Uiteindelijk begonnen om gewoon eerst maar ‘s alles te dumpen en pas later herschrijfrondes in te voeren. Over de eerste 15.000 woorden bijna een jaar gedaan en nu in de laatste 10 weken opgeklommen tot 50.000 woorden.
  (uitgewerkte) Mindmap helpt enorm om me richting te geven en niet af te dwalen.

 • Joep Blox
  Posted 16/10/2007 8:31 pm 0Likes

  Minddumps werken goed om zo veel mogelijk gedachtes los te maken. Vooral omdat de barrière om het te doen erg laag is. Het is natuurlijk ook een goede optie om direct daarna een mindmap te maken!

 • Bas Bakker
  Posted 16/10/2007 2:36 pm 0Likes

  Ja (te) vaak. Daardoor ook te veel ideeen kwijt geraakt.
  Inpricipe is het gewoon een mindmap alleen nu schrijf je alles onder elkaar. Ik ben wel van mening dat je bij een mindmap meer gebruik maakt van het associatief geheugen. Denk daarbij aan plaatsen op het board / papier in verband met plaatsen in het geheugen.

 • Taco Oosterkamp
  Posted 16/10/2007 10:59 am 0Likes

  Dag Bas, heb je het al geprobeerd?

 • Bas Bakker
  Posted 16/10/2007 10:07 am 0Likes

  Ha Taco,
  Minddump is heerlijk, maar wat is het doel ervan?
  Gedachte leegmaken?

Leave a comment

[wpterms id="3193"]