E-mailloze vrijdag: liever niet

Vandaag is het e-mailloze vrijdag. “Nou”, hoor ik je denken, “Daar merk je anders niets van!” En dat klopt, het is een initiatief van onze zuiderburen, in Nederland weet nagenoeg niemand het.

overload2

Gisteren werd ik door een aantal journalisten opgebeld om te vragen wat ik daarvan vond. Ik merkte dat ik niet enthousiast was. Natuurlijk ben ik voor het idee om aandacht te vragen voor de (onnodige) email-overload, maar een e-mailloze dag is daarvoor niet het juist instrument.

Waarom is een e-mailloze vrijdag geen goed idee?
Om de doodeenvoudige reden dat je het probleem op zaterdag gewoon twee keer zo groot maakt! Zolang we ons als een F-jes eltfal blijven gedragen en maar achter elkaars e-mails aan blijven rennen, los je het probleem niet op door de wedstrijd een kwartiertje stil te leggen.

Een tweede reden waarom ik het geen goed idee vind, is dat er waarschijnlijk geen dag te verzinnen is waarop meer wordt valsgespeeld dan op zo’n zogenaamd e-mailloze dag. Gisteren mocht ik een lezing houden voor zo’n 300 leden van de HSMAI. Ik vroeg hen om hun hand in de lucht te steken wanneer zij “stiekem” tijdens de vorige spreker hun mail hadden gecheckt op Blackberry of Iphone. Meer dan 80 handen gingen de lucht in. Opgelucht keek men rond dat men niet de enige was.

Wat dan wel?
In plaats van een e-mailloze vrijdag, stel ik een onzin-loze week voor. Een week waarin we elke dag één van de “5 stellingen van Stolze” naleven:

 1. #1. E-mail is distributie, geen conversatie!
 2. #2. U bent Pawlov… niet zijn hond (You are not your inbox)
 3. #3. Er is alleen meer input, de output blijft gelijk
 4. #4. De knop “reply to all” dient ritueel verbrand te worden
 5. #5. De enige die bepaalt hoe vol uw inbox raakt bent u zelf!

Voor wie nog nooit een lezing van mij heeft meegemaakt, geen paniek. Ik zal in een aanstaande posting op Lifehacking de vijf stellingen nader toelichten.

Succes vandaag met de emailoverload!

Update: ook Frank heeft iets over emailloze vrijdag geschreven.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

 • tjitske
  Posted 29/11/2009 2:23 pm 0Likes

  @ Jim
  Bedankt voot het verwijderen van de foto

 • Jim Stolze
  Posted 28/11/2009 9:54 pm 0Likes

  Uit respect voor Tjitske en de anderen die dubbele gevoelens bij de illustratie hadden, heb ik deze vervangen.

  Er zijn gelukkig talloze manieren om ‘overload’ te illustreren. De (arme) ezel leidt in die zin alleen maar af van de kern van de discussie. Hoewel Raymond wel een erg sterk punt maakt in zijn reactie hierboven.

  Enfin, de ezel is vervangen door een klerk. Nu maar hopen dat ik geen boze HR-managers op mijn dak krijg 🙂

 • tjitske
  Posted 28/11/2009 1:31 pm 0Likes

  als eerst mijn excuses voor die hoofdletters, was niet de bedoeling! Ik dacht dat t aan de nieuwe layout lag, pas later ontdekte ik dat de CapsLock aanstond, uiteraard een beetje behoorlijk dom.
  Nog even over de foto; dat organisaties dergelijke foto’s gebruiken om aandacht te vragen voor de slechte omstandigheden van deze dieren is natuurlijk helemaal oké, maar om zo’n foto te gebruiken als illustratie voor dit artikel, daar blijf ik problemen mee houden. Deze ezel is ongetwijfeld weer op zijn poten terecht gekomen, maar ik heb teveel in dergelijke landen rondgetrokken om te weten dat dit soort situaties geen uitzonderingen zijn.

  Van de e-mailloze vrijdag heb ik niet veel gemerkt; het e-mailverkeer op vrijdag is altijd vrij rustig. Maar het is wel een goede actie om bewuster met je e-mail om te gaan.

 • Raymond Badoux
  Posted 28/11/2009 11:05 am 0Likes

  Er zijn inderdaad zinvollere manieren om je inbox op te schonen dan er een dag lang niks aan te doen, en er zijn ook zinvollere manieren om zo’n arme ezel te helpen dan door hem hier te portretteren.

  Echter…wanneer je deze methodes als “zinloos” bestempelt, ga je voorbij aan het doel ervan. Het doel van de afbeelding is niet om te kwetsen, maar om te illustreren. En zoals Jim (in mijn ogen terecht) opmerkt: het verwijderen van de foto verandert niks aan de situatie van de getoonde ezel. Organisaties die opkomen voor dierenrechten, gebruiken dergelijke foto’s ook. Niet om te shockeren, maar om aandacht te vragen.

  Zo is het doel van de e-mailloze vrijdag niet om het probleem “volle inbox” óp te lossen, maar om er áándacht voor te vragen. Een baby die huilt, doet dat niet omdat hij denkt dat het huilen de honger of dorst oplost, of dat het huilen zijn luier verschoont. De baby huilt om ervoor te zorgen dat iemand in zijn omgeving zich bewust wordt van zijn probleem en daar iets mee doet…

  En kijk…uit het feit dat we het er met z’n allen over hebben, blijkt dat de e-mailloze vrijdag een succes is! Inboxen blijven in eerste instantie vol, maar zoals gezegd: het doel is ook niet het bestrijden van het probleem, maar aandacht ervoor te vragen. Er is wel een discussie op gang gekomen. En wie weet tot wat voor succesvol anti-volle-inbox-gedrag dat weer kan leiden bij mensen…

  Met vriendelijke groet,

  Raymond Badoux

  Nieuwsbriefland

 • Timo Boezeman
  Posted 27/11/2009 2:07 pm 0Likes

  @JimStolze Ik merk er ook niks van. Ik ben ook van mening dat het niks oplost, maar enkel het probleem verschuift naar een dag later. Dat er aandacht voor moet komen lijkt me duidelijk (gezien de boeken die ik er over uitgeef), maar je kop in ‘t zand steken en 1 dag doen alsof het 1990 is heeft volgens mij zeer weinig zin :).

  En het is inderdaad zielig voor het ezeltje, maar volgens mij is hij op de volgende foto gewoon weer op zijn vier hoeven, alleen zien we die foto niet 😉

 • K.
  Posted 27/11/2009 2:01 pm 0Likes

  Hm. Ondanks dat ik Capslock-tekst ook niet prettig vind lezen, ben ik het wel met Tjitske eens. Dit is indd een walgelijke foto. Ben abrupt gestopt met het lezen van het artikel.

  Verder vind ik de ’emailloze dag’ dikke onzin.

 • Jim Stolze
  Posted 27/11/2009 1:38 pm 0Likes

  @Tjitske,
  Dank voor je reactie. Ik snap je gevoelens ten aanzien van deze foto. Het zal voor de ezel geen pretje zijn geweest om opeens omhoog getrokken te worden. Echter, het verwijderen van de foto verandert daar niet zoveel aan.

  Ik heb dit beeld gekozen omdat het symboliseert hoe vervelend het voor ons (ezels) is om afgeremd, of zelfs vastgehouden te worden door grote hoeveelheden mail (post).

  Tot nu toe merk ik overigens nog niets van de emailloze dag. Jullie?

 • Peter Snel
  Posted 27/11/2009 1:16 pm 0Likes

  @Tjitske: Oneigenlijk gebruik van hoofdletters leest ook niet fijn … Je hoeft niet te ‘schreeuwen’, we verstaan je zo ook wel.

 • TJITSKE ZUIDEMA
  Posted 27/11/2009 12:32 pm 0Likes

  EEN ONZIN-LOZE WEEK KAN EEN PRIMA INITIATIEF ZIJN MAAR STOP DAN SVP OOK MET VAN DIE ONZIN-FOTO’S; DEZE IS FOTO IS DUS NIET GRAPPIG MAAR ZEER DIERONVRIENDELIJK. DAT MEN IN BEPAALDE LANDEN ZO MET HUN DIEREN OMGAAN IS OOK EEN KWESTIE VAN BEWUSTWORDING MAAR LATEN WE HIER DERGELIJKE FOTO’S NIET PLAATSEN

 • Patrick Mackaaij
  Posted 27/11/2009 11:26 am 0Likes

  Precies wat ik Gunnar Michielssen ook gemaild heb, goed idee voor bewustwording maar zorg liever voor een betere omgang met e-mail. Ik ga graag het weekend in met een lege inbox. De tips in de filmpjes helpen daar deels aan mee.

  Ik heb wel snel een confronterend programma geschreven waarmee je het aantal keren dat je je inbox raadpleegt kunt inzien (of eigenlijk ieder willekeurig Windows programma) – helpt bij bewustwording hoop ik:
  http://www.eenmanierom.nl/te-tellen-hoe-vaak-je-je-inboxen-rss-feeds-of-sociale-netwerken-raadpleegt/

Leave a comment

[wpterms id="3193"]