Een boek uitlezen in een uur?

Een boek uitlezen in een uur. Klinkt onwaarschijnlijk misschien? Toch blijkt het te kunnen. Voor mij een super lifehack want ik lees graag en veel non-fictie. Boeken die ik snel uit wil hebben, want ik wil er iets mee dóen. Een recensie over schrijven, iets van leren, tips uit oppikken om te gebruiken in lezingen of workshops. Zo’n boek wil ik graag snel verwerken. Hier lees je mijn tips voor het uitlezen van een boek in een uur. Lees ook: Leer snellezen in 6 stappen.

Afgelopen week heb ik twee dagen les gehad in Smartreading, van Paul van de Velde. Het is en methodiek die meer om het lijf heeft dan snellezen. Nadat je jezelf rustig en ‘in focus’ hebt gemaakt, vorm je je een beeld van het boek, je formuleert een doel, dan ga je op een specifieke manier door het boek heen en aan het einde maak je een mindmap. Aan het einde van dag twee hebben we met de geleerde procedure een compleet boek gelezen en kunnen reproduceren. Nu hebben we opdracht om drie boeken te lezen over een onderwerp waar we bijna niets van weten, maar dat ons wel boeit. Daarna hebben we een terugkomdag en kan ik jullie vertellen of wat ik geleerd heb, ook daadwerkelijk beklijft.

Zelfhypnose?

Wat we in ieder geval geleerd hebben is een snelle vorm van wat ik dan maar zelfhypnose noem, waarmee je jezelf rustig maakt en heel sterk kan focussen en concentreren. Dat is iets dat je volgens mij altijd wel kan gebruiken, niet alleen als je aan het lezen bent.

Is lezen dan nog wel leuk?

Het lezen van non-fictie vind ik nu zelfs leuker, omdat je heel snel die dingen uit het boek haalt die je werkelijk interesseren. Die stukken tekst dansen als het ware je blikveld in en duiken rechtstreeks naar je harde schijf. Een surrealistische ervaring. Ik was bang dat ik zou afleren om rustig te genieten van ‘geniet-boeken’ maar dat was godzijdank niet het geval. Ik lees fictie vaak meerdere keren, en ik merk wel dat ik me van boeken die ik al een keer gelezen heb, nu meer kan herinneren.

Doet dat nog iets met je geheugen?

Ik onthoud normaal gesproken mijn dromen wel een beetje, maar na een uurtje zijn ze verdwenen. Momenteel kan ik je nog vertellen wat ik afgelopen woensdag, donderdag en vrijdag ongeveer gedroomd heb. Of je daar blij mee bent, is een tweede. Ook merkte ik gisteren op de borrel dat ik van de mensen die er waren, me meer kon herinneren. Ik ontmoet nogal veel mensen en dan is het wel eens lastig om van iemand de juiste context op te lepelen, maar dat lijkt nu dus makkelijker te gaan.

Voor studenten, mensen die veel ontwikkelingen in hun vakgebied bij moeten houden, recencenten, uitgevers, kenniswerkers en globaal in alles geïnteresseerden zou dit wel eens de lifehack kunnen zijn waarmee je 20 tot 40 procent tijd bespaart met lezen.

Ik ga in ieder geval straks een stuk sneller door mijn wishlist heen!!

Wat vind je van deze hack?
0Te gek1Leuk1Serieus?1Meh...0Stom

About Author

33 Comments

 • Avatar
  Jerre
  Posted 09/10/2016 8:52 pm 0Likes

  Als je echt significant sneller wil gaan lezen zijn er twee zaken van groot belang:

  A) Het leren van de juiste techniek (dat leren bijna alle opleidingenclubs je).
  Dat kan binnen 30 minuten max. 1,5 uur (zie leer snellezen in 6 stappen of de genoemde webinar hieronder).
  Als je het echter combineert met mindmappen en concentratietechnieken gaat het sneller. Heb je budget? Mooi, want begeleid oefenen is fijn maar je leert het pas echt na een week of drie oefenen. Daarom val je na twee dagen (betaalde) training na enkele weken weer terug. Beter is om over langere tijd begeleid te worden zeker als je meer leert ‘eromheen’, dan blijft je motivatie hoog. Vooral als de onderdelen elkaar versterken. Kijk in dat geval naar een training waar je begrijpend snellezen leert in combinatie met communicatietechnieken, brainstormen, lateraal denken en geheugentechnieken. Liefst als Blended Learning training zoals deze Lifelong Learning training van Academy of Minds; http://www.academyofminds.com
  –> Heb je geen budget? Lees dan eerst ‘snellezen in 6 stapjes’, bekijk dan de mindmapregels in het plaatje in dit artikel https://lifehacking.nl/werk-tips/is-mindmapping-een-van-de-pijlers-onder-het-nieuwe-werken-deel-1/ en lees daarna de pomodoro techniek. Daarna kan je over dezelfde onderwerpen hier (nu nog) gratis webinars volgen: http://academyofminds.com/trainingen-workshops/webinars/

  B) Het aanleren van een nieuwe gewoonte. In dit geval ‘begrijpend snellezen’. Dit lukt alleen door veel te oefenen. Dat kan met een trainer, maar hoeft niet. Bekijk dan eerst de hierboven genoemde webinars en ga dan oefenen op basis van het schema in het artikel ‘leer snellezen in 6 stappen’. Als je van het oefenen een nieuwe gewoonte weet te maken dan ga je het ‘duurzaam’ leren en val je niet terug. Hoe? Kijk dan in dit artikel (binnenkort deel 2 ): https://lifehacking.nl/werk-tips/slimmer-werken-meer-verdienen-en-betere-werkleven-balans-deel-1/

  Succes (en mail me als je vragen hebt of meer gratis tips wilt jerre.lubberts (at) worldofminds.com )

 • Avatar
  Henk-Jan van der Klis
  Posted 24/08/2016 7:47 am 0Likes

  Ik heb nog altijd veel baat bij de training Snellezen en Mindmappen die ik jaren geleden heb gevolgd. Aanpak is herkenbaar. Bij het toepassen leer je ook snel de schrijfstijl en structuur van het boek of artikel dat je doorneemt kennen. Helaas zijn er veel werken geschreven waar de structuur en leesbaarheid een zooi is en je dus niet genoeg kunt versnellen. Aan de kant leggen en en beter boek vinden is dan het devies.

  Er blijft in deze aanpak wel wat aparts zitten t.o.v. fictie. Alsof de trainers eigenlijk niet willen vertellen, dat wat je doet met name structureren, taggen en overzicht aanbrengen is. Zo een goed geschreven roman vol nuances, details en wisselende perspectieven, werkt niet. En dus kost het lezen ervan gewoon meer ‘geniettijd’.

 • Avatar
  Mandu
  Posted 12/01/2014 10:53 pm 0Likes

  Hallo,

  Hoe kan ik een cursus voor uitlezen volgen ?

  Groeten,
  Mandu

 • Avatar
  Charlotte
  Posted 20/07/2012 12:13 am 0Likes

  Smartreading heb ik naar gekeken tot ik erachter kwam dat ze het photoreading gekopieerd hebben. De deelnemers daarvan zeiden ook dat ‘t werkte, maar bij geen enkele onafhankelijke leestest scoorden met de beloofde snelheid en tekstbegrip. Ik heb toen gekozen voor de training bij purple monkey en verdubbelde bijna m’n leessnelheid. Bij m’n volgende baan mocht ik een cursus volgen bij MTCompany van Mark Tigchelaar. En wat bleek m’n leessnelheid was in twee jaar weer volledig naar beneden gegaan. Aan het einde ditmaal iets meer dan verdubbeld. Twee maanden later test ik mezelf en je raadt het al, weer op de oude snelheid. Toen ze bij m’n huidige werk aangaven dat we zo’n training zouden krijgen begreep je m’n reactie wel. Ditmaal van De Hoofdzaken van Frans Duijts. De zanger? Nee bleek een naamgenoot. Ontzettend sceptisch volgde ik de training, 5 x een dagdeel was het zelfs. Ik ging van 211 woorden per minuut naar 1.681 woorden per minuut. M’n tekstbegrip ging ook flink omhoog. Nu bijna een jaar later heb ik mezelf getest en tot m’n verbazing zit ik nu op zelfs 1.992 woorden per minuut en nog beter tekstbegrip. Dit volledig tegen m’n verwachting in. De kosten van de training weet ik niet (betaalde de baas), maar achteraf ben ik toch blij dat ik hem heb mogen volgen.

 • Avatar
  henk kort
  Posted 22/07/2008 4:13 pm 0Likes

  Je website doet het niet echt Sjaan…
  Ik ben een online studie begonnen van http://www.trainyourbrain.tv/online

  en met succes, meer info dan ik ergens anders kon vinden

 • Avatar
  Sjaan
  Posted 07/04/2008 9:36 am 0Likes

  Kijk ook eens op http://www.purplemonkey.nl. Heb daar vorig jaar een 2-daagse workshop gevolgd. Erg leuk, goedkoper en heel zinvol.

 • Avatar
  Bep
  Posted 05/03/2008 11:33 am 0Likes

  Ik heb de cursus smartreading ook gedaan en het werkt heel goed! Ik ben erg blij dat ik het gevolgd heb. Bij mij ging het via mijn werkgever, als je voor je werk regelmatig stukken moet lezen is dit heel handig. Bespaart een hoop tijd! In ieder geval dus de moeite waard om na te vragen of je werkgever een dergelijke cursus evt. vergoed…

 • Avatar
  Bert
  Posted 05/03/2008 9:12 am 0Likes

  Wat een bagger…

  Koop een fotografisch geheugen en dan nog moet je zien toe te kunnen passen wat je zojuist hebt gelezen. En dan blijkt dat je het alweer vergeten bent. Zoiets heet wel willen dat je het kunt, maar niet toegeven dat je er niet geschikt voor bent.

  Snappen we het nog een beetje? Anders moet je je maar eens goed concentreren op wat hierboven staat.

  Bert.

 • Avatar
  Elvis
  Posted 04/03/2008 10:07 pm 0Likes

  Hoi geïnteresseerden,

  Ik heb de cursus uit eigen zak betaald en dat was m’n beste investering sinds jaren. Ik heb er veel aan gehad (en nog). Ik lees saaie (door m’n werkgever opgedragen) boeken in een uurtje en de opgedane kennis blijft beter hangen dan voorheen.

  Ieder mag denken wat ie wil, ik raad het iedereen aan.

 • Avatar
  Senol
  Posted 03/03/2008 11:43 am 0Likes

  Ik heb op wiki een artikel gevonden (url even niet bij de hand, maar zoek op photoreading of paul leese (de uitvinder geloof ik) ) en daar hebben ze een onderzoek laten plaatsen.
  Het bewijs werd geleverd dat PHOTOREADING geen enkel doel bereikte en dat het bij de lezer alleen maar het gevoel creeerde dat je het boek sneller las.

  LET WEL: dit artikel ging over Photoreading.

  Ik heb zelf het boek ook eens gelezen (photoreading). Vond het heel omslachtig. Eerst skimmen, daarna snel eens bekijken. Vervolgens dingen opschrijven en daarna nog eens lezen en nog eens lezen.
  Al met veel lezen voor snel werk.
  Ook een geluidsbestand om in Alpha of Beta stand te komen met je hersenen.. Twijfel er nogal over..

  Iets anders wat bij mij WEL werkte zijn de speedreading boeken van Tony Buzan en waarempel ook die van het LOI.
  Hierin zijn een hoop technieken verwerkt die mij echt hebben geholpen om sneller te kunnen lezen. Het vereist wel training en doorblijven gaan om snel te lezen op die manier. Soms gaat dat best lastig.
  Bij beide boeken heb je veel oefenteksten die je gebruikt om te kijken hoe het is met je begrip. Snellezen is 1, maar begrijpen moet er ook bij komen.

  Ik heb gezocht smartreading en vond het behoorlijk prijzig.
  Mijn idee is dat Buzan en de LOI veel goedkoper zijn en ook werken als je je maar ertoe zet.

  @Sanne : neemt niet weg dat ik het wel cool vind dat jij nu zo ontzettend snel door je boeken gaat 🙂 zou willen dat ik dat ook kon.
  Wellicht meer trainen aan mijn kant.

 • Avatar
  Deb
  Posted 03/03/2008 10:23 am 0Likes

  @Sanne: Ik ga toch es kijken naar de studenten versie. Toch nieuwsgierig, ondanks het advies van sommigen. Romans e.d. blijf ik denk ik ook graag langzaam lezen, maar een boek waar je tegenaan zit te hikken er in een dag doorheen jagen lijkt me heerlijk ! Dank voor je reactie.

 • Avatar
  fanny
  Posted 03/03/2008 9:34 am 0Likes

  Ik heb de cursus ook gedaan bij paul van de velde en ik ben er erg blij mee! Het werkt echt!
  Ik kan me best voorstellen dat het voor mensen moeilijk is om vast te houden want je gebruikt je hersens op een andere manier. Als je veel vastgeroeste overtuigingen hebt omtrent lezen (ik merk nog steeds dat ik af en toe verval in langzaam lezen omdat er een stemmetje komt die zegt:”als je langzaam leest onthoud je het beter”) dan is het moeilijker om je nieuwe smartreadtechniek vast te houden.

  Maar gelukkig beloont de nieuwe techniek heel snel. Zodra je stemmetjes weet uit te schakelen (en dat leer je dus in de cursus) en elke keer scherp blijft op het gebruiken van de techniek dan leer je zo snel zo veel. Soms krijg ik gewoon een soort adrenalinerush als ik merk hoe snel ik de kennis tot me neem..

 • Avatar
  Sanne Roemen
  Posted 03/03/2008 12:03 am 0Likes

  @Deb, sorry, ik zie ineens dat ik niet echt antwoord heb gegeven op je vraag. Zou ik er 1400 euro voor over gehad hebben, dat was je werkelijke vraag he? Nee. Dat zou ik er niet voor over gehad hebben want ik heb voor een dergelijk groot bedrag andere prioriteiten. Zoals ik zei hebben wij minder betaald, en dat had ik er wel heel graag voor over.
  Maar dat betekent niet dat ik het dat niet waard zou vinden. Voor mij is het niet zo heel urgent om supersnel te kunnen lezen want ik houd erg van lezen en de meeste boeken die ik lees zijn erg prettig om te lezen. Maar als je niet van lezen houdt, of je moet veel dingen lezen die niet prettig zijn, dan kan het een enorme time-saver zijn en dan zal het zich voor een aantal professionals vrij snel terugverdienen.

 • Avatar
  Sanne Roemen
  Posted 03/03/2008 12:00 am 0Likes

  @Deb: wij hebben een groep gemobiliseerd en zo voor een gereduceerde prijs de cursus kunnen volgen. Ik weet dat ze ook speciale tarieven voor studenten hebben.
  @Bolderbast; inderdaad, klare taal. Vervelend dat het niet gewerkt heeft. Voor mij heeft het in ieder geval wel gewerkt. Ik heb van mijn mede cursisten niet recent meer gehoord of het nog steeds voor hen werkt. Het is wel een van de cursussen die voor advocaten goedgekeurd is voor hun jaarlijkse punten… dus er zijn mensen voor wie het wel werkt.

 • Avatar
  Deb
  Posted 02/03/2008 11:51 pm 0Likes

  @Bolderbast Da’s duidelijke taal. Dank voor het advies.

 • Avatar
  Bolderbast
  Posted 02/03/2008 10:01 pm 0Likes

  Smartreading is smart-geldklopperij. Heb deze ‘triaining’ (gelukkig op kosten van de baas) ook gedaan en geloof me: echt totale nonsens.
  Neuro linguistisch programmeren willekeurig gecombineerd met nog gladdere verkooppraatjes. Bij niemand van de groep werkte het en de cursus-meneer maar volhouden dat het een beproefde methode was.
  Belachelijke onzin. Trap er niet in! NIET DOEN!

 • Avatar
  Deb
  Posted 02/03/2008 6:17 pm 0Likes

  Cursus klinkt erg aantrekkelijk. Moet o.a. veel droge studieboeken lezen. Ook even de website gelezen. Ziet er goed uit.
  Was het achteraf gezien voor jou echt z’n geld waard ? Of zeg je van ‘nou het
  is best leuk, maar 1400 zou ik nu niet meer voor uitgeven’ ?

 • Avatar
  Sanne Roemen
  Posted 02/03/2008 4:39 pm 0Likes

  @Ap… jeetje is het al vijf maanden geleden? Ja, het werkt nog steeds. Eigenlijk zou ik er elke week eentje willen doen maar soms heb ik niet zo’n zin in non-fictie. Ik heb er denk ik een stuk of 6 uitgelezen nu. En sommige boeken herlees ik met een ander leesdoel, da’s helemaal lachen dat gaat onmenselijk snel.
  @Xale je hebt gelijk. Daarnaast zegt mijn omgeving dat ik sowieso een onmenselijk vermogen tot concentreren heb (je krijgt mij met een kanon nog niet afgeleid van lezen of stofzuigen) dat die ‘zelfhypnose’ of concentratie voor mij wel makkelijk gaat. Ik weet niet of de trucs die we bij smartreading geleerd hebben nog iets toevoegen voor mensen die daar wat meer moeite mee hebben. Anja? Fanny? Hoe zit dat bij jullie?

 • Avatar
  Xale
  Posted 02/03/2008 3:16 pm 0Likes

  Wat jij zelfhypnose noemt is niets anders dan concentratie. Stel je een doel en laat je niet afleiden. heeft niks met lezen te maken, werkt ook bij stofzuigen 🙂

 • Avatar
  Ap
  Posted 02/03/2008 12:53 pm 0Likes

  En? Werkt het bijna vijf maanden later nog steeds? Het lijkt me hartstikke handig, maar het klinkt gewoon te mooi om waar te zijn…

  Vond trouwens een site over photoreading: http://home.planet.nl/~pex00023/superleren/photoreading/inleiding.html

 • Avatar
  Sanne Roemen
  Posted 12/11/2007 2:04 am 0Likes

  Voorzover ik er info over kan vinden lijkt het er heel erg op ja!!!

 • Avatar
  Sanne Roemen
  Posted 12/11/2007 2:02 am 0Likes

  Iemand anders vroeg mij hetzelfde. Ik zal eens proberen of ik daarachter kan komen. Heb je een linkie over photoreading?

 • Avatar
  Frans
  Posted 09/11/2007 9:09 pm 0Likes

  Ben helemaal dol op geheugentrainen (mnemonics) en alles wat er mee te maken heeft. Als ik je verhaal zo lees moet ik meteen denken aan Photoreading van Paul R Scheele. Als je dat ook kent laat me dan aub even weten of Smartreading en Photoreading eigenlijk ‘tzelfde is….

 • Avatar
  Sanne Roemen
  Posted 19/10/2007 12:25 pm 0Likes

  Het werkt! Ik heb er al eentje gedaan. Dit weekend de andere twee. Normaal gesproken maak je tijdens de laatste lezing een mindmap maar voor ons huiswerk mochten we dat dit keer niet doen. Hij zal wel iets van plan zijn daarmee. Ik moest echt op mijn handen gaan zitten om me in te houden. Had ook leuk kleurstiften gekocht bij de hema… maar die mag ik dus nog niet gebruiken. Volgende week is de terugkomdag.

 • Avatar
  Arnout
  Posted 17/10/2007 5:37 pm 0Likes

  En en en?

 • Avatar
  Sanne Roemen
  Posted 16/10/2007 12:31 pm 0Likes

  Gisteren ‘huiswerkboeken’ gekocht, drie pillen over actuele maatschappelijke ontwikkelingen. Ze zitten me toe te juichen vanaf het bureau en morgen ga ik ze smartreaden. Ik houd jullie op de hoogte.

 • Avatar
  elevchenko
  Posted 14/10/2007 9:28 pm 0Likes

  ik ga dit zeker uitproberen. het lijkt mij geweldig om sneller te kunnen lezen. je bespaart hiermee veel tijd. ik ben benieuwd of dit ook voor mij gaat werken…

 • Avatar
  Mark Monster
  Posted 14/10/2007 2:58 pm 0Likes

  Ik heb in het verleden al regelmatig manieren gezocht om sneller te leren lezen. Tot op heden ben ik na verloop van tijd weer in mijn oude tempo teruggevallen. Ik ben zo ooit begonnen met “Snellezen” een boek van Tony Buzan (http://nl.wikipedia.org/wiki/Tony_Buzan). Het effect was inderdaad dat ik sneller las, zelfs tot 2x sneller maar tja, dat moet je volhouden en dat is dus niet succesvol geweest. Daarnaast heb ik ooit Software gebruikt om mijn leessnelheid te trainen, dit was eveneens succesvol, maar niet iets blijvends.

  Een interessant onderwerp voor je huiswerk is overigens “Gebruik je geheugen” van Tony Buzan. Hier staan veel interessante manieren om je geheugen beter te gebruiken, direct een leuk onderwerp voor Lifehacking.nl.

  Ik denk dat ik binnenkort toch weer ga proberen mijn snellees kunsten meer eigen te maken.

 • Avatar
  Onno
  Posted 14/10/2007 2:17 pm 0Likes

  Klinkt heel cool, ik weet zeker dat ik er wat aan zal hebben, alleen vindt ik 1400 euri ophoesten wel een boel geld.
  Ik zal eens met mijn baas praten…

  In ieder geval een goede hack voor mij!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: