Een opgeruimd hoofd in slechts tien minuten

Beep-beep-beep! De wekker gaat: hup, snel douchen, ontbijtje erin rammen, tanden poetsen, lunch maken, aankleden, fiets/autosleutel zoeken (aaargh, waar ligt dat kreng?!), werken-werken, lunchen, kletsen, werken-werken, nadenken over wat je gaat eten vanavond, werken-werken, naar huis rijden, eten kopen en koken… en dan vergeten we nog zo’n tienduizend dingen en moet er alsnog een hoop gebeuren. In deze eenvoudige cursus mindfulness-meditatie leer je hoe je je focus zachtjes terug kunt leiden. We gebruiken hier vijf stappen voor die je in tien minuten uit kunt voeren.

Mindfulness-meditatie heeft als doel om te ontspannen én om je bewust te focussen op hetgeen wat op dat moment de aandacht verdient. Je zorgt er dus voor dat je meer focus hebt bij hetgeen dat je moet doen!

Ga ontspannen zitten

Neem plaats op je stoel. Dat mag een kussen op de grond zijn, een bankje in het park of je bureaustoel op kantoor. Kantel je hoofd iets naar beneden en houd je romp recht, maar niet stijf. Je schouders zijn ontspannen, je handen rusten op je dijen en je bovenarmen zijn evenwijdig aan je romp. Wees je bewust van je houding; voel je billen op de stoel en je voeten op de vloer.

Richt je op je ademhaling

Bij deze mindfulness-meditatie gebruiken we onze adem als anker voor onze aandacht. In principe kun je allerlei sensaties als anker gebruiken, maar adem is lekker handig omdat deze regelmatig is. We maken ons totaal niet druk om de snelheid van de ademhaling; adem zoals je zelf wilt. Het doel is om je volledig bewust te zijn van de ademhaling. Als je wilt, kun je je aandacht richten op het stijgen en dalen van je buik, het gevoel in je neusvleugels of op het volledige proces van in- en uitademen.

Stuiter weg van je gedachten

Een van de eerste dingen die je zult opmerken als je je volledige aandacht richt op het ademhalen, is dat je brein eigenlijk altijd gevuld is met allerlei gedachten, sensaties en emoties. Het is de bedoeling de gedachten alleen even aan te raken en daarna terug te gaan naar je ademhaling. Zie het als een stuiterbal: wanneer je de gedachte aanraakt, kun je er vanaf stuiteren, terug naar de ademhaling.

Creëer ruimte om te handelen

Als gedachten maar blijven komen, is dat niet erg! Je merkt ze op en keert dan terug naar je ademhaling. Wanneer je dit proces van het aanraken van de gedachte herhaaldelijk uitvoert, is de kans groot dat gedachten je niet meer zo in hun greep houden. Je raakt ontspannen en je kunt je beter richten op de voor jou belangrijke taak. Herhaling, herhaling, herhaling; op een gegeven moment ervaar je vanzelf de voordelen van deze simpele meditatie.

Evaluatie heeft geen nut

Nadat je tien minuten om zijn, laat je los. Je hoeft niet te evalueren, je opent je ogen en richt je (ontspannen en met hernieuwde focus) op de voorgenomen taak. Tadaa!

Tell Us What You Think
10Te gek9Leuk0Serieus?1Meh...1Stom

About Author

0 Comment

Leave a comment

[wpterms id="3193"]