Een spier is net een Ferrari

Moet je pijnlijke nek- en schouderspieren versterken zodat ze meer aankunnen?
Voor veel mensen is het een gangbare gedachte dat, als je spieren overbelast raken, je ze sterker moet maken. Men gaat ervan uit dat de spieren dan niet meer overbelast zullen raken, omdat ze meer aankunnen. Om de spieren sterker te maken worden (medische) fitness oefeningen gedaan, soms met behulp van fitnessapparatuur en gewichten. Helaas heeft dit bij een grote groep mensen geen effect.

Als je met een Ferrari off-road gaat rijden gaat hij stuk. Dat probleem is niet op te lossen door er een sterkere motor in te zetten.
Dat komt doordat een Ferrari is gemaakt om op de weg te rijden en niet off-road. Zo werkt het met spieren ook. Als je een spier op een verkeerde manier gebruikt, dan gaat hij op den duur pijn doen. Zo zijn bijvoorbeeld je nek- en schouderspieren niet gemaakt om de hele dag aan te spannen. Iets wat bij veel mensen wel gebeurt. Vooral tijdens het pc-werk.

Het gevolg is dat de spier stijf wordt en na verloop van tijd pijn gaat doen.
Pogingen om de spier te versterken maken het probleem alleen maar erger. De functie van deze spieren is het hoofd draaien en afwisselend aan- en ontspannen om het hoofd in balans te houden.

De oplossing is om de spieren weer op een natuurlijke manier te gaan gebruiken.
Dat betekent dat de nek- en schouderspieren zoveel mogelijk ontspannen worden gehouden als ze niet hoeven te werken. Bijvoorbeeld bij het zitten achter de pc en bij het typen en muizen. Als het lukt om dat voor elkaar te krijgen, zullen de spieren vanzelf weer gaan ontspannen en herstellen.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

3 Comments

 • Jos
  Posted 26/02/2009 5:00 pm 0Likes

  Use it or lose it. Natuurlijk zijn die spieren goed te trainen, maar het gaat er inderdaad om hoe je beweegt. Als daar verder niet veel mee mis is, is het een goed idee om wat extra oefeningen te doen. Het heeft mij geholpen.

 • Christiaan
  Posted 26/02/2009 2:42 pm 0Likes

  Het is wat makkelijker gezegd dan gedaan om nekspieren te ontspannen. Veel mensen weten niet eens dat ze hun nekspieren aangespannen houden.

  De grootste boosdoeners zijn de m. trapezius. De “dikke kabel” die bovenop de schouder ligt. Deze spier heeft als hoofdfunctie het stabiliseren van de schouder en is in het geheel niet bedoeld om de arm op te tillen. (Wat heel veel mensen wel doen) Ga eens voor de spiegel staan en til je armen opzij op, tot onder schouderhoogte. De schouder zelf hoort daarbij zo goed als niet omhoog te komen. De trapezius blijft ook redelijk ontspannen.
  Leg een paar vingers van je rechter hand op je linker schouder en voel die kabel, til je linker arm dan op. Probeer zoveel mogelijk te ontspannen en niet op te tillen.

  Last hebben van je spieren is vaak terug te brengen naar verkeerd gebruik zoals in de blogpost aangegeven. Mocht je ech problemen houden kom eens een keer langs.

  Christiaan H, Oefentherapeut Cesar.

 • Xtofke
  Posted 26/02/2009 12:31 pm 0Likes

  Soms worden ook gewoon de verkeerde spieren getraind.
  Zo kan rugpijn soms te wijten zijn aan rugspieren die te sterk zijn in verhouding tot de buikspieren.
  Ik heb ooit een analyse laten maken van hoe mijn spieren ontwikkeld zijn tov elkaar en tov de gemiddelde mens. Heel interessant om nadien je training rond te bouwen

Leave a comment

[wpterms id="3193"]