Een terugblik op de GTDSummit – De weg naar een opgeruimd huis of kantoor

De afgelopen twee dagen heeft Elise de Bres een korte terugblik gegeven op het GTDSummit in San Francisco. Over het scheiden van je werk- en privésituatie en een manier om met onverwachte situaties om te gaan. In deze laatste terugblik kijkt Elise hoe je je huis of kantoor kunt opruimen en wat dat kan betekenen voor je gemoedsrust.

De weg naar een opgeruimd huis of kantoor

Inspiratie komt soms in een vorm die je niet kan bedenken. Wie had gedacht dat ik door de GTD summit geinspireerd zou raken om daadwerkelijk te gaan opruimen. Niet dat het nou zo’n rotzooi is bij ons thuis. Maar we wonen klein en we hebben een heleboel boeken, zowel privé als van mijn uitgeverij . Tijdens de GTD summit werd namelijk vaak gesproken over de strategische waarde van ‘clear space’. Die is essentieel om creatief en productief te zijn.  Denk maar aan het effect van een vieze, volle keuken als je wilt gaan koken tegenover het gevoel bij een schone, opgeruimde keuken.

Dit stukje gaat niet over het schoonmaken van die keuken (als je dat nog niet hebt gedaan zou ik dat zeker doen) maar over opruimen voor gevorderden. Want ook die archiefdoos zonder label erop pikt een klein beetje van je dagelijkse energie in. Elke keer als je er voorbij komt (zelf al staat die in de kast) denk je toch onbewust “wat was dat ook al weer voor archiefdoos.”

Opruimen

Ofwel kijk al je spullen nog eens goed door, dus ook de boeken en die leuke stoel, en stel jezelf steeds de vraag: Kan het weg? Beslis het echt, stel het niet uit, doe het vervolgens ook. Dat is essentieel om de daadwerkelijk waarde van ‘clear space’ te ervaren.

Dus stel jezelf de volgende vragen:

 1. Gebruik ik het nog regelmatig?
 2. Vind ik het nog mooi, leuk interessant , is het handig etc.
 3. Heeft het emotionele waarde?
 4. Wil ik er nog iets (ooit) mee (wees realistisch!)

Ook al heb je maar 1 keer nee geantwoord, wees streng en doe het weg. En definieer je volgende actie:

 1. Weggooien (gelijk doen niet twijfelen)
 2. Naar de Kringloop brengen
 3. Op Marktplaats (definieer gelijk hoe lang het erop mag staan en wanneer je het daarna toch weggooit als het niet verkocht wordt)
 4. Digitaliseren en labellen

Daarnaast kun je kijken of je al je papierwerk kan digitaliseren. (Evernote is daar een goede tip voor). Zodat je nog meer ruimte voor jezelf creëert. Kun je er ergens geen afstand van doen, bijvoorbeeld dat treinkaartje voor je eerste afspraakje met je eerste liefde? Stop het dan in een doos en geef het een label. Het labellen is essentieel. In het kader van Getting Things Done maakt het niet uit hoeveel spullen je hebt, als maar duidelijk is wat het is. Dus een doos zonder naam, daar ga je toch steeds aan twijfelen: “wat was dat ook al weer…” Al label je een doos “Spullen die ik maar niet weg wil doen en waar ik nog eens wat mee ga doen”, zorg dat het is gelabelled zodat je er niet meer over hoeft na te denken.

Tot slot

Maak je ruimtes niet té leeg want dan gaat dat weer drukkend werken, volgens David Allen. Een (nette) boekenkast geeft zoveel indrukken dat je er ‘numb’ voor wordt waardoor het weer rustgevend wordt. Denk maar aan de natuur, niets is zo relaxed als druk tegelijkertijd. Zolang er maar geen verscholen actiepuntjes in die boekenkast schuilen. Het zelfde geldt uiteraard voor die muziek- en kunstcollectie.

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

 • Astrid
  Posted 03/05/2009 11:37 am 0Likes

  Zucht, en nu moet ik eens echt streng zijn voor mezelf. Gisteren net thuisgekomen van vakantie en onderweg naar huis al weer denken dat ik op moet ruimen, maar hoe…
  Heb nu dus weer wat duidelijke richtlijnen, dank.

 • Marco
  Posted 11/04/2009 7:13 am 0Likes

  Goede tip van Renee!!

 • FLYbaby
  Posted 05/04/2009 12:10 pm 0Likes

  als je moeite hebt op te ruimen, niet weet waar te beginnen, tegen de klus opkijkt en moedeloos weer gaat zitten omdat het je toch niet zal lukken ALLES op te ruimen: kijk dan eens op http://www.flylady.net
  ooit ben ik tot deze site gekomen via lifehacking bij NU
  vet Amerikaans met grote knipoog: geloof me, het werkt!

 • renee
  Posted 05/04/2009 10:27 am 0Likes

  extra tip voor als je (nog) geen afstand van spullen kunt doen. Doe ze in een doos en schrijf er naast het label een datum op. Die datum is bijvoorbeeld een half jaar verder. Als je na een half jaar niets met die doos hebt gedaan, kun je hem gevoegelijk met inhoud en al weggooien, want die spullen gebruik je dus echt niet meer.

 • Martin
  Posted 27/03/2009 4:49 pm 0Likes

  pfff… ik weet al langer dat dit echt werkt… en heb me er zelf al een aantal maal in het verleden toe gezet. En dan werkt het ook inderdaad maar…
  op de een of andere manier versloft het dan toch weer helaas…

  misschien moet ik er toch maar weer eens voor gaan 🙂

 • Kevin-K
  Posted 27/03/2009 11:51 am 0Likes

  Voordat ik ga leren ruim ik altijd mijn hele kamer op =) En aangezien ik elke dag wel wat moet leren, is dat helemaal niet zo veel werk…

Leave a comment

[wpterms id="3193"]