Eenvoudig wisselen van vensters met Witch (REVIEW)

Vorige week schreven we al een review over Moom, een applicatie gemaakt door Many Tricks. Naast Moom mochten wij ook Witch reviewen. Witch maakt het wisselen van vensters makkelijker, omdat je niet per programma wisselt maar per venster kan wisselen. Maar werkt Witch ook echt zo goed als beloofd? Een review.

Witch kan je opdelen in 2 delen. Het eerste deel is het wisselen van vensters, en het tweede deel is acties uitvoeren met die vensters. Alles werkt met sneltoetsen, wat de applicatie erg snel en toegankelijk maakt.

Wisselen van vensters gebeurt op dezelfde manier als het traditionele command+tab op je Mac. Enige verschil is dat Witch niet tussen programma’s wisselt maar tussen verschillende vensters. Naast het wisselen tussen alle vensters kan je ook alleen wisselen tussen applicaties die geminimaliseerd zijn of juist niet geminimaliseerd zijn. Hiervoor stel je aparte sneltoetsen in.

Naast het wisselen van vensters geeft Witch je ook de mogelijkheid om vensters te zoomen, maximaliseren of sluiten. Dit alles ook met zelf ingestelde sneltoetsen.

Witch is net als Moom heel erg naar eigen voorkeur in te stellen, wat een groot voordeel is van Witch. Naast de vrije instelbaarheid zijn de mogelijkheden van Witch heel erg groot. Het geeft het oude vertrouwde command+tab een extra beetje mogelijkheden. Voornamelijk het feit dat Moom een preview laat zien van het venster wat je geselecteerd hebt is prettig.

Er zijn alleen ook een aantal nadelen. Witch is duur. Heel duur voor wat het uiteindelijk kan. 10 euro voor het kleine beetje meer wat je krijgt ten opzichte van de functies die al in Snow Leopard en Lion zitten is het in mijn ogen niet waard. Daarnaast merkte ik dat ik bij de meeste programma’s slechts 1 venster open had staan en dus het vensters wisselen compleet overbodig was, maar dit kan per persoon verschillen.

Waar Witch wel in uitblinkt zijn de extra opties die je krijgt. Een Mac laat je wel makkelijk vensters minimaliseren (command + h) maar deze vensters terughalen is niet mogelijk met een sneltoets. Witch is wat dat betreft erg handig.

Al met al is Witch een programma wat gemengde gevoelens achterlaat. Het concept is goed uitgedacht en het werkt ook naar behoren, alleen de prijs en een minimaal aantal toegevoegde functies ten opzichte van Mac OS X standaardfunctionaliteit maakt de aankoop alleen zinnig als je met heel veel vensters werkt en vaak vensters minimaliseert en weer terug wilt halen.

Website van Witch: Many Tricks

 

 

 

Tell Us What You Think
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

8 Comments

 • Niels Gouman
  Posted 10/08/2011 9:22 am 0Likes
 • Klaas
  Posted 05/08/2011 9:19 am 0Likes

  @dennis ik gebruik regelmatig Dashkards voor overzichtjes met de handigste toetsencombinaties. Er is er ook 1 voor Mac OS x in het algemeen. Volgens mij moet dat je wel helpen! http://dashkards.com/macosx-general

 • Dennis
  Posted 05/08/2011 1:59 am 0Likes

  Wat ik als probleem heb ervaren bij het overstappen, en nog steeds eigenlijk, is de onbekendheid met de sneltoetscombinaties. Eigenlijk zou ik een lijstje naast de computer op moeten hangen om eraan te wennen.. Weet je waar ik een mooi overzicht kan vinden van alle sneltoetscombinaties voor Mac OS X?

 • Niels Gouman
  Posted 03/08/2011 2:56 pm 0Likes

  @Klaas, ik (als Mac gebruiker) zie de meerwaarde niet, omdat het er al lang is.

  Dit is misschien leuk voor Windows switchers, omdat ze dat gewend zijn. Maar in principe is het in OSX beter geregeld: Cmd + Tab = Switch van App, Cmd + ~ = Switch van venster binnen dezelfde app

  Nog een andere aanvulling: Cmd + H = Hide, die vensters krijg je terug met simpel Cmd + Tab naar de juiste app (staat dan meestal als laatste, dus Cmd + Shift + Tab is sneller)
  Minimaliseren kan je met Cmd + M, en die vensters kan je weer terug krijgen door met Cmd + Tab naar de app te gaan en vervolgens Alt (option) ingedrukt houden terwijl je Cmd loslaat

  – Niels Gouman

  • dyn
   Posted 01/12/2011 12:38 am 0Likes

   Switch binnen vensters van de actieve applicatie ja dus niet naar een venster van een willekeurig ander openstaande applicatie. Het is dus helemaal niet beter geregeld in OS X, juist slechter omdat je eerst van app moet wisselen en dan nog eens van venster wanneer het venster wat je zoekt niet het actieve venster is. In Windows switch je direct naar het venster wat je hebben wil. Die onhebbelijkheid lost Witch op: je kunt dus nu net als in Windows direct naar het venster van welke openstaande applicatie dan ook switchen.

   Trouwens, als je snel de combinatie cmd-tab doet wissel je tussen de vorige actieve applicatie en de huidige. Doe je het wat langzamer dan krijg je de application switcher waar je dan met de muis of door nog een paar keer te tabben de juiste applicatie kunt selecteren. Als je in die application switcher naar de juiste switcht maar cmd nog ff ingedrukt houdt en dan pijl omhoog/omlaag doet schakel je over naar application expose: kun je het juist venster in die applicatie selecteren. Dat werkt alweer een stuk sneller dan cmd-tab, cmd-` 🙂 Overigens, als je een h indrukt ipv dat pijltje dan verberg je de applicatie en de q sluit ‘m af. Er kan dus best veel met cmd-tab maar met Witch is het weer een stukje directer en dat geeft het nou z’n meerwaarde.

 • Debora
  Posted 03/08/2011 1:09 pm 0Likes

  @Klaas, als je via de website binnen komt heb je gelijk. Maar ik kom via m’n RSS reader waar ik de categorie niet kan zien.

 • Klaas
  Posted 02/08/2011 3:26 pm 0Likes

  @Deborah Volgens mij moet het voldoende zijn als het in de categorie Mac gepost is. Maar ik zal er volgende keer aan denken!

 • Debora
  Posted 02/08/2011 3:24 pm 0Likes

  Voor ons non-Mac mensen zou het wel fijn zijn als het woord Mac in dit soort artikelen iets eerder genoemd wordt dan in paragraaf 3.

Leave a comment

[wpterms id="3193"]