Eigenschappen van succesvolle ondernemers

Zes jaar geleden besloot ik ondernemer te worden. Ik hield het werknemerschap voor gezien en begon zelf een bedrijf. Toen en nu ruim zes jaar later is de vraag: “Waarom en hoe zijn ondernemers succesvol?” als ondernemer en als coach van ondernemers, nog steeds een boeiende vraag.

Ik beschouw een ondernemer als succesvol wanneer hij met plezier goed werk levert en voldoende verdient om zichzelf en zijn onderneming gezond te houden.

In alle gesprekken met collega ondernemers en cliënten, die ik voerde over dit onderwerp, kwamen steeds een aantal zaken naar boven. Er blijken gemene delers te zijn tussen succesvolle ondernemers, los van het vakgebied waarin ze werken of de expertise die ze in huis hebben.

Met opleiding lijkt het vaak weinig te maken te hebben. Er zijn voldoende mensen die een bedrijf hebben in een richting waarin ze geen opleiding volgde of voor een richting kozen waarin geen opleiding bestaat.

Succesvolle ondernemers blijken:

1. Van werken te houden

Onlangs las ik ergens de spreuk: “Wanneer mensen blij zijn dat ze vakantie hebben, doen ze niet het juiste werk.” Dat is een beetje een zwart/wit uitspraak, vakantie is ook leuk. Maar er zit een mooie kern in. Wanneer je doet wat jij leuk vindt en het lukt je daar geld mee te verdienen, dan heb je dus leuk werk. Ondernemen gaat ook over je hart achterna gaan en doen waar jij van houdt.

Ik spreek genoeg mensen die nog steeds geloven dat je alleen iets bereikt als ondernemer met zwoegen, afzien, strijd en bikkelen. Dat is een in essentie mooie, maar beperkende overtuiging. Ik geloof dat je met zo’n overtuiging niet zozeer iets bereikt omdat je hard werkt. Maar omdat je erin gelooft dat je daar zult komen waar je zijn wilt.

Plezier maken en genieten van de luchtigheid hoort ook bij ons bestaan. In het Grand Café je bespreking houden kan veel gezelliger en net zo effectief zijn.

Succesvolle ondernemers hebben een doel, en weten dat ze dat doel kunnen bereiken. Daarom houden ze van werken.

2. Van geld te houden

Geld is niets meer en niets minder dan het wereldwijd geaccepteerde ruilmiddel. Je kunt er bij iedereen mee terecht. Dat betekent dat je er heel veel mee kunt doen. Je kunt er veel van krijgen, en veel van weggeven.

Economen weten het ook. Het gaat niet louter om de hoeveelheid, maar om hoeveel er hoe vaak van eigenaar wisselt. Anders gezegd: Als je geld snel doorgeeft, hebben er de meeste mensen plezier van.

Succesvolle ondernemers blijken van geld te houden. Niet om er bovenop te gaan zitten en te zeggen: “Dit is van mij, afblijven.” Nee, omdat ze het leuk vinden om geld te krijgen en het daarna weer uit te geven. Om er dingen mee te doen, die goed voor zichzelf of hun bedrijf zijn. Zoals mooi briefpapier laten drukken of een bedrijfspand kopen waarin je precies dat kunt doen wat je voor ogen hebt.

Succesvolle ondernemers weten goed wat je kunt doen met geld en doen dat ook.

3. Van mensen te houden

Een ondernemer doet (bijna) altijd zaken met mensen. Dat betekent dat je elkaar ziet, belt, mailt. Contact hebben met anderen is waar een groot deel van ondernemerschap om draait.

Alle mensen, en dus ook klanten, voelen of ze gewaardeerd worden of niet. Klanten voelen of ze gewenst zijn om hun mens zijn, of dat ze alleen maar welkom zijn omdat ze geld komen brengen. Het is een stuk leuker zaken doen met iemand die jou ook waardeert.

4. Tijd als een cadeau te beschouwen

We krijgen allemaal 24 uur in een dag, en dan krijgen we weer een nieuwe dag. Dat is een gegeven, meer krijg je niet en gelukkig ook niet minder. Het is dus verstandig om zuinig op je tijd te zijn. Daarmee bedoel ik niet dat je alles snel moet doen, berekenend of efficiënt.

Wat succesvolle ondernemers gemeen hebben is dat ze een goed besef hebben van tijd. Ze hebben een eigen antwoord op vragen als:

 • Wat doe ik wel en wat doe ik niet?
 • Bedenk ik een plan of ga ik aan de slag?
 • Plan ik volgtijdelijk of op vaste tijdstippen?
 • Ga ik naar een geplande afspraak of verplaats ik die omdat er iets voorbij komt dat belangrijker voor me is?

De succesvolle ondernemer is zorgvuldig met zijn tijd en koestert hem.

5. Goed voor zichzelf (en klanten) te zorgen

Ik schreef het hierboven al: “Wanneer je doet wat jij leuk vindt en het lukt je daar geld mee te verdienen, dan heb je dus leuk werk.” Doen wat je leuk vindt kan als je weet wat je leuk vindt. Daarvoor moet je jezelf en je verlangens serieus nemen.  Stilstaan bij soms grote vragen als: “Waarom doe ik wat ik doe?” “Wil ik dit blijven doen?” Succesvolle ondernemers reflecteren regelmatig.

Een ondernemer moet veel alleen doen. Wanneer je in loondienst bent zorgt een werkgever voor je. Letterlijk. Die zorgt dat de verwarming aan is als je op maandag op kantoor komt. Dat je een bureau hebt, er een koffieautomaat is, er werk voor je is en je daar salaris voor krijgt. Vaak is je pensioen ook deels geregeld. Als ondernemer moet je dat allemaal zelf doen. Daar schrok ik in het begin flink van en ik was vast niet de enige. Er is veel om zorg voor te dragen. Dat is echter wel heel erg leuk om te doen, en je krijgt er vanzelf een beetje handigheid in.

Een succesvolle ondernemer zorgt  goed voor zichzelf. En dan wordt goed voor je klanten zorgen vanzelfsprekend.

© Jasper Jobse
Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

7 Comments

 • Avatar
  sanker
  Posted 25/02/2012 8:13 pm 0Likes

  Elke dag wordt ik er beter van door open te staan voor de ontwikkelingen

 • Avatar
  Danny Verhoeven
  Posted 21/10/2009 7:45 pm 0Likes

  Ondernemerschap is de beste persoonlijke ontwikkeling. Een goede reden om ondernemer te worden!

  Ook wordt je op de proef gesteld of je wel een echte doorzetter bent. Alleen doorzetters zullen het op lange termijn overleven.

 • Avatar
  Eric Haas
  Posted 16/10/2008 7:16 pm 0Likes

  Je zegt:
  Succesvol ondernemers houden van hun werk, van geld (om dingen te kunnen doen/in gang zetten), van mensen en van tijd. Daarbij zorgen ze goed voor zichzelf en voor de anderen om hen heen.
  Conclusie:
  Succesvol ondernemen draait om liefde.
  Das een mooie vaststelling!

 • Avatar
  Frank Bruining
  Posted 15/10/2008 2:15 pm 0Likes

  Heel mooi stukje tekst zeg! 5 Jaar geleden ook de stap gezet om voor mezelf te beginnen (personal en business coach).

  Bovenstaand vind ik inderdaad ook een lijst met eigenschappen, of wel leefregels. Wat me boeit is dat veel mensen wel de droom hebben om ondernemer te worden en bovenstaande ook wel als eigenschappen hebben. Wat vaak mist, of wat het geheel vaak kan ondermijnen, zijn de overtuigingen.

  Dus ik wil aanvullend op het artikel schrijven:

  Wat houd je tegen om bovenstaande uit te voeren?
  Wat geloof je over jezelf om ondernemer te zijn?
  Wat geloof je over jezelf om geen ondernemer te kunnen zijn?
  Waar ben je van overtuigd als het om geld verdienen gaat?

  Wat heb je nog nodig om te kunnen starten?
  Waar moet je in geloven om morgen jezelf in te schrijven bij de KvK

  Wat is je volgende stap ; )

 • Avatar
  Walter Brand
  Posted 13/10/2008 1:13 pm 0Likes

  Ik sluit me aan bij je lijst van eigenschappen van succesvolle ondernemers, al vind ik het niet zozeer een lijst eigenschappen, maar eerder een lijst met gedrag en gewoonten van succesvolle ondernemers.

  Persoonlijk maak ik graag het onderscheid tussen het werk dat een ondernemer doet in of voor zijn onderneming en het werk dat hij verricht aan zijn onderneming. Veel mensen maken van hun hobby hun onderneming, maar ondernemen is veel meer dan je vak goed verstaan of ervan te houden. In mijn ogen is het essentieel om te houden van het werken aan een onderneming die voor jou werkt, om van echt succesvol ondernemerschap te kunnen spreken.

 • Avatar
  Joeke-Remkus de Vries
  Posted 12/10/2008 8:55 pm 0Likes

  Met het uitgangspunt dat ik werk zocht waar ik mijn ziel en zaligheid in kwijt zou kunnen heb ik een aantal jaren geleden ook de stap genomen om als zelfstandige ( trainer, life coach )verder te gaan.

  Ik kan me dan ook goed vinden in je lijst, leuk stukje!

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: