Elimineer je angsten, richt je op de feiten

Overtuigingen, ervaringen en meningen

Vier jaar geleden realiseerde ik het me eindelijk: Mijn leven wordt grotendeels beïnvloed door angsten. Angsten die gecreëerd zijn door diep gewortelde overtuigingen, ervaringen in het verleden en meningen van anderen.

Alle situaties waarin we ons bevinden zijn van nature 100% neutraal. Doordat we onbewust eerdere gebeurtenissen, meningen of overtuigingen koppelen aan gedachten die je nu hebt, plak je een label op de huidige gedachte of situatie. Het label dat je aan de huidige (of toekomstige) situatie plakt, maakt een situatie positief of negatief.

Situaties labelen

Het onbewust negatief labelen van een (toekomstige) situatie brengt angst naar boven. Onbewust haal je een gelijksoortige situatie of een mening uit het verleden en koppelt die aan een gedachte: Een negatieve gedachte. Een illusie. Een gedachte over de toekomst. Een angst voor de toekomst.

Hoe is het mogelijk dat je een angst hebt over de toekomst? Waar zijn deze angsten op gebaseerd? Op de overtuiging dat het je weer gaat gebeuren? Of dat een mening van een ander waar is? Realiseer dat angsten eigenlijk prachtige indicatoren zijn, dat je weerstand biedt tegen de werkelijke neutrale situatie.

Bekijk je angsten met een helikopter-view

Een angst kan dan ook heel goed worden gebruikt om met een helikopter-view te bekijken en te beseffen hoe belachelijk deze angst in werkelijkheid is. Het beseffen dat je een angst hebt en het relativeren van de situatie brengt de feiten op tafel.

Stel je voor: Je bent als klein kind aangereden door een rode Suzuki Swift en elke keer als er een rode Suzuki Swift om de hoek komt, bevries je van angst. Wanneer je bewust wordt dat de situatie waarin je zit 100% neutraal is, maar dat er een herinnering gekoppeld is aan de huidige situatie, lost de angst zich langzaam op.

Waar of niet waar?

Laat je niet weer meeslepen in de gedachte dat de angst een feit is. Dat de situatie neutraal is, is een feit. Dit is tevens de reden dat verschillende mensen een compleet ander beeld hebben van dezelfde situatie. Ze zien hun waarneming dan ook als waar. Ze koppelen dezelfde neutrale situatie aan andere herinneringen, meningen of overtuigingen. Zo hebben twee personen met verschillende meningen dus beide gelijk.

Hier nog even snel de stappen:

  1. Word bewust van je angsten
  2. Voel de angsten en kijk met de helikopter-view naar deze angsten.
  3. Besef dat de (toekomstige) situatie 100% neutraal is
  4. Besef dat jij een negatief label hebt geplakt aan deze situatie
  5. Bedank de angst voor het aangeven van deze beperkende gedachte

Eigenlijk moet je dankbaar te zijn voor een angst. Een angst geeft aan waar negatieve overtuigingen aan het werk zijn. Door een angst te gebruiken als indicatie om er vervolgens aan te gaan werken, gaan er letterlijk deuren open in je leven die je door je angsten nooit geopend zou hebben.

Welke angsten beperken jou om het uiterste uit jouw leven te halen?

Wat vind je van deze hack?
0Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

16 Comments

  • Happy Bird
    Posted 25/01/2011 8:12 am 0Likes

    Nog even reageren op wat het beleven van pijn betreft… Ik ben gelukkig nooit gemarteld. Al leek het vaak wel op marteling… Ik heb een verleden als chronisch pijnpatiënt. En ik heb geleerd dat het “labelen” van je situatie een enorm verschil kan maken in pijnbeleving. Het heeft me veel tijd gekost eer ik zover was dat ik het ook kon toepassen, dat geef ik grif toe. Achteraf bekeken was het alle bloed, zweet en tranen dubbel en dik waard.
    En als het werkt voor pjjnbeleving… dan moet dat wel toepasbaar zijn op heel wat andere aspecten.

  • Arjan
    Posted 15/01/2011 11:01 pm 0Likes

    Er valt veel te zeggen voor wat er in het artikel van Erik staat. Het is waar dat het labelen van situaties iets is wat ín je geest plaatsvindt en niet daarbuiten. In die zin zijn alle situaties inderdaad 100% neutraal. Het punt is alleen dat je het proces van labelen niet altijd volledig in de hand kunt hebben. Dat kun je goed zien aan mensen die lijden aan post-traumatische stress stoornis.
    Op de website van Noorderlicht staat trouwens een interessant bericht over een vrouw die door een defect in haar hersenen geen angst kan ervaren. Hier is een link naar dat bericht:
    http://noorderlicht.vpro.nl/noorderlog/bericht/44295617/

  • Anne
    Posted 15/01/2011 9:44 pm 0Likes

    M’n vorige reactie raakte wat in de war (cursor was weg) :-O

    Een aanvulling op dit fraaie artikel (goed om zo iets ook op Lifehacking te zetten!) is deze pagina:
    http://www.sochicken.nl/jezelf/waarom_goed_en_slecht_niet_bestaan.html

    Een onderwerp dat heel wat reacties losmaakt, dat is hier ook te zien 🙂

  • Anne
    Posted 15/01/2011 9:39 pm 0Likes

    Een aanvulling op dit fraaie artikel (goed om zo iets ook op Lifehacking te zetten!) is deze pagina:
    http://www.sochicken.nl/jezelf/waarom_goed_en_slecht_niet_bestaan.htmlEen onderwerp dat heel wat reacties losmaakt, dat is hier ook tezien 🙂

  • Nadya
    Posted 14/01/2011 1:55 pm 0Likes

    Ik ben er niet mee eens dat waarnemen van beide mensen waar is. Waarom heb je dan psychologen die weten hoe bepaalde mensen in elkaar steken en achterliggende oorzaken bij een situatie kunnen plaatsen? Naar mijn mening heb je mensen die de situatie goed kunnen inschatten en mensen die dat niet kunnen omdat ze geen oog en/of intesse voor hun omgeving hanteren. Geen enkele situatie is dus neutraal omdat de handelingen van mensen, die situaties creëren niet neutraal zijn.

  • Barièrretijger
    Posted 14/01/2011 12:39 pm 0Likes

    Mooi artikel, helder beschreven. En inderdaad, alles situaties zijn neutraal. De natuur is neutraal. Zelfs wanneer er iemand voor je neus doodgemarteld wordt is dat in essentie een neutrale situatie.

  • Han de Jong
    Posted 12/01/2011 10:22 pm 0Likes

    Als je de methode gebruik zoals deze wordt beschreven in het artikel kan je inderdaad een tijdelijke vermindering/verlichting van de angst bewerkstelligen (niet wegdrukken maar accepteren, gevoel laten ‘stromen’). Om de negatief geladen overtuiging permanent te kunnen elimineren moet je naar de basissituatie, de situatie waaruit de angst/overtuiging is ontstaan. Ik heb op deze manier ontzettend mooie dingen zien gebeuren, binnen 5 coachsessies!

  • Erik van der Wal
    Posted 12/01/2011 3:14 pm 0Likes

    Bedankt voor alle reacties! Het is leuk om te zien dat naast angsten ook meningen verschillend zijn op basis van de kennis en ervaringen van iedereen. 😉

  • JK
    Posted 12/01/2011 2:06 pm 0Likes

    Interessant verhaal. Jammer dat het niet klopt. Als je door iemand erg teleurgesteld bent (een collega bijvoorbeeld) dan is de situatie in de toekomst niet 100% neutraal. Sterker nog, je angst dat bepaalde gebeurtenissen opnieuw plaatsvinden, is terecht. Vooral als je in die eerste situatie iemand écht hebt leren kennen en hebt ontdekt dat die persoon veel minder betrouwbaar is, dan je dacht. Angst afdoen als iets belachelijks is niet de oplossing.

    Een beetje off-topic, maar wel naar aanleiding van dit stuk. Als je zelf de Nederlandse taal niet goed beheerst, kun je erover denken om je stukken te laten corrigeren door een tekstschrijver of redacteur. Een kleine investering waardoor je professioneel voor de dag komt en je onderscheidt van anderen.

  • Ron Wessels
    Posted 12/01/2011 2:00 pm 0Likes

    Eric,

    Leuk dat je eens met een onderwerp als dit op Lifehacking komt. Complimenten daarvoor.
    e
    In onze snelle samenleving hebben steeds meer mensen last van zaken als stress, maar ook van (al dan niet daarme samenhangende) angst. Als dit je leven gaat bepalen is het verstandig om professionele hulp in te schakelen. Dit zit gelukkig al lang niet meer zoals vroeger in de taboesfeer. Bovendien voorkom je daarmee erger.

    Ik ben het overigens deels eens met de reacties van Renée en Wanja: lang niet alle situaties zijn neutraal, want er zijn wel degelijk dreigingen. Misschien kijken we daar in de westerse wereld wel anders tegenaan, maar dat is nu eenmaal niet gemakkelijk te veranderen. Wanja geeft nog een goede tip over cognitieve gedragstherapie. Een aardig hulpmiddel is het zogenaamde G-schema. Dit schema geeft je inzicht in je lichamelijke en psychische reactie op specifieke gebeurtenissen die, in jouw ogen, stress, angt of paniek veroorzaken.

    Dank voor je originele kijk op dit onderwerp. In de meer ‘milde’ gevallen kan dit m.i. zeker een zinvolle methode zijn.

  • Jan
    Posted 12/01/2011 1:50 pm 0Likes

    Erg herkenbaar zoek eens op enneagram en dan op contrafobische zes

  • Menno
    Posted 12/01/2011 12:48 pm 0Likes

    Ik vind het wat overdone om nu uitgerekend een suzuki swift als voorbeeld te pakken. Het is dan nog net geen zwarte, maar toch…
    Voor de rest; klasse stuk wat mijnsinziens klopt!

  • Hans
    Posted 12/01/2011 12:23 pm 0Likes

    Dan Gilbert heeft twee mooie TED- presentaties gegeven over het (kleine) verschil in gelukkig zijn tussen “pechvogels” en “winnaars”, zie http://www.ted.com/speakers/dan_gilbert.html

    “100% procent neutraal” ontkent inderdaad het feit dat het gros van de mensen /wel/ grote verschillen ervaart in bepaalde situaties:

    marteling: (99% ervaart dit als zeer onaangenaam, <1% ziet dit wellicht anders)
    naderend overlijden (X% negatief, Y%neutraal, Z% positief)
    gewone werkdag
    vakantie
    sex
    trouwdag
    enzovoort

    Het punt is dat de statistieken sterk wisselen per situatie, maar dat we mogelijk(!) invloed hebben op de vraag of we in de X-, Y-, of Z-groep zitten. Hoe groot die invloed is blijft natuurlijk de hamvraag.

  • Erik van der Wal
    Posted 12/01/2011 10:44 am 0Likes

    @ Renée: Thanks voor je reply! Ik heb tijdens mijn reizen naar Azië mooie voorbeelden gezien dat pijn ook een overtuiging is. Wanneer je 100% je hersenen en overtuigingen onder controle hebt, kun je je pijn uitschakelen. Dit geeft aan, dat als je je brein zo overtuigd dat iets waar is, het voor jou ook waar wordt. Een placebo werkt op dezelfde manier. Pijn uitschakelen is mij overigens nog niet gelukt.. 😉

  • Wanja
    Posted 12/01/2011 10:09 am 0Likes

    Het klopt dat je gedachten een gebeurtenis positief of negatief labelen. Door fouten in je gedachten kan het voorkomen dat je bepaalde gebeurtenissen onnodig of teveel negatief labeled. Het geval van de Swift lijkt me overgeneraliseren. Doordat een rode Swift een keer gevaarlijk is, maak je de denkfout dat alle rode Swiften gevaarlijk zijn. Zulke denkfouten zijn onbewust. Het bewust worden van die gedachten is inderdaad de eerste stap.
    Je zou wat kunnen kijken naar boeken/artikelen over cognitieve gedragstherapie. Dan zie je wat voor een ‘denkfouten’ er nog meer zijn en hoe je er mee overweg kan.
    en inderdaad, je gevoel is nooit fout. Je gevoel is alleen een gevolg van je gedachten.

  • Renée Damstra
    Posted 12/01/2011 10:05 am 0Likes

    Sorry, maar als iemand je dus doodmartelt, is die situatie 100% neutraal? Het hele idee dat je bepaalde zaken met elkaar gaat associeren door de ervaringen die je opdoet en dat je d.m.v evaluatie e.d angst creeert voor jezelf mag in vele gevallen waar zijn, maar ik vind dat een beetje doorgeslagen om dan te zeggen dat alle situaties 100% neutraal zijn. Sommige stimuli of situaties hebben toch intrinsiek iets prettigs of onprettigs, iets beangstigends of juist niet. (zoals gemarteld worden)

Comments are closed.