Elke dag je hoofd en je Inbox leeg – Review

Cover boekTaco Oosterkamp is naast auteur op Lifehacking.nl ook trainer in Getting Things Done en in het effectiever werken met Outlook. Over dat laatste heeft hij eind vorig jaar een Engelstalig e-book geschreven, die nu ook in de Nederlandse vertaling in print is uitgekomen. Het boek heet “Elke dag je hoofd en Inbox leeg” en richt zich exclusief op Outlook gebruikers. Ik ben al enigszins bekend met de werkwijze van Taco maar gebruikte deze nog niet. Inderdaad, gebruikte. Want dat doe ik nu wel. Na het lezen van zijn boek ben ik met Outlook aan de slag gegaan en ik na een week intensief gebruik maken van zijn systeem kan ik zeggen dat het werkt, mijn Inbox is leeg, mijn takenlijst duidelijk en compleet. In mijn hoofd is het ook een stuk rustiger. Een korte review van het boek…

De belangrijkste les die ik uit het rijk geïllustreerde boek haal is dat elke email je moet dwingen om een beslissing te nemen. De beslissing wat je er mee doet. Gooi je het weg? Bewaar je het voor later of als referentiemateriaal? Moet je iets doen op een tijdstip? Of is het een taak voor een ander? Al deze beslissing leer je met het Outlook systeem van Taco in een paar uur.
Ik ben op maandag na mijn vakantie om 9 uur ‘s ochtends begonnen met zijn systeem. 438 emails in mijn Inbox om precies te zijn. Nadat ik in een uur de basics van Taco’s systeem had doorgenomen had ik voor de lunch mijn Inbox leeg, nieuwe afspraken in de agenda staan, taken die ik deze week moet doen in een takenlijst, mails doorgestuurd, bewaard, in een “Wachten Op”-lijst gezet (zijn [w]-truuk is briljant in zijn eenvoud. Gebruik hem!) en vooral heel veel gearchiveerd. Ik kon ‘s middags direct effectief aan het werk.

Het boek bestaat uit twee delen

 1. Configuratie van Outlook met nieuwe werkbalken (zonder extra software te downloaden!)
 2. De werkwijze om je Inbox leeg te krijgen en de email verwerkt in acties en lijsten

Meer is het eigenlijk niet. En meer pretendeert het boek ook niet te zijn. Het is geen allesomvattende oplossing die je meer productief zal maken. Het is geen vertaling van Getting Things Done, maar het is een gids, een handleiding, hoe je effectiever met je email kunt omgaan. Hoe je daarna je taken doet en je lijsten indeelt, dat zul je nog steeds voor een groot deel zelf moeten bepalen. Maar Taco geeft je wel richting en advies, zonder er dwingend in te zijn.

400211428_7ab44e4812_o.jpg

Het boek behandelt zowel Outlook 2003 als Outlook 2007. Mijn ervaringen zijn gebaseerd op Outlook 2003 in een zakelijke omgeving. Mijn privé-mail loopt via Gmail, daarvoor zijn de adviezen van Taco niet te gebruiken. Dit boek is echt voor Outlook gebruikers op Windows.

Een prettige bijkomstigheid is dat het boek ook een eigen website heeft waar nu en dan extra tips en adviezen worden gegeven, alsmede aanvullingen op het boek. Het boek komt verder met een handige “cheatsheet” waarop je de belangrijkste tips van Taco terugvindt.

Mijn conclusie: Als Outlook je primaire werkdashboard is, zowel privé als zakelijk, en je hebt problemen met het indammen van de stroom emails die op je afkomt, dan is het boek “Elke dag je hoofd en Inbox leeg” van Taco Oosterkamp een welkome aanvulling. Het leest lekker weg, heeft een goede naslagfunctie (ook online) en is duidelijk geïllustreerd. Er worden geen lastige termen of jargon gebruikt, zodat iedereen er direct in kan stappen, zonder voorafgaande kennis van Getting Things Done.

(Foto:Tomeppy)

Tell Us What You Think
1Te gek0Leuk0Serieus?0Meh...0Stom

About Author

10 Comments

 • Tijn Landsbergen
  Posted 24/11/2009 6:33 pm 0Likes

  Wat leuk dat Taco zelf de moeite neemt te antwoorden op reacties. Ik ben erg enthousiast over het boek ‘Elke dag je hoofd en inbox leeg’. Heb het boek thuis en op werk liggen en probeer al mijn collega’s te besmetten met deze methode.
  Nu mijn vraag: ik ben sinds een week overgestapt van pc/Windows naar Mac/OS en kan niks vinden over het toepassen van Taco’s methode op een Mac. Ja een cursus a 250 euro, maar dat krijg ik mijn manager nu even niet verkocht. Is er ergens online te vinden hoe ik de methode op de Mac doorvoer? Of een boek wat ik kan kopen?
  Alvast dank voor de reactie, gr. Tijn

 • Frank Meeuwsen
  Posted 27/07/2008 10:41 pm 0Likes

  @Tjitske ik heb er persoonlijk geen ervaring mee, maar bij deze blogpost vind je in de reacties wat opmerkingen over het programma.

 • tjitske
  Posted 26/07/2008 8:35 pm 0Likes

  Hallo, ik weet niet zo goed waar ik mijn vraag kan stellen maar dit lijkt me wel een goed plek: Gebruiken jullie ook het programma OneNote, zoja hoe bevalt dat en natuurlijk; zo nee waarom niet?
  groet Tjitske

 • Taco Oosterkamp
  Posted 25/07/2008 2:29 pm 0Likes

  @Martin,

  Goede vraag.

  Het is hetzelfde boek, maar om de één of andere reden neemt Bol.com de verbeterde gegevens niet goed over. Er staat ook nog steeds geen cover daar, hoewel die allang beschikbaar is bij het Centraal Boekhuis. Ik vraag Eva om er nog weer eens achteraan te gaan.

  Bij Bol krijg je dus gewoon hetzelfde boek als bij Managementboek.

  Ik heb geen plannen voor een Nederlandstalig boek over de Engelstalige versie van Outlook, hoewel ik zelf ook de Engelstalige versie veel gebruik. Maar het Happy Outlook Book beschrijft dus wèl de Engelstalige versie.

  Vriendelijke groet,
  Taco Oosterkamp

 • Frank Meeuwsen
  Posted 14/07/2008 2:34 pm 0Likes

  @Martin wellicht is http://happyoutlookbook.com/ dan iets voor je. Dit is een engelse uitleg van de engelse versie!

 • Martin
  Posted 14/07/2008 2:31 pm 0Likes

  Boek eens ingekeken bij de boekhandel. Ziet er interessant uit, ware het niet dat het geschikt is voor Outlook NL en ik Outlook EN gebruik.

  Zou toch mooi zijn als er binnenkort een Nederlandse uitleg komt voor de Engelse versie van Outlook.

 • Martin
  Posted 08/07/2008 5:12 pm 0Likes

  Kan iemand me aub vertellen waarom er twee versies van het boek bestaan?

  Op Managementboek.nl staat het aangegeven als :
  Boek, ingenaaid / 168 blz / ISBN-13: 9789079421039 / Prijs EUR 29.95

  In de boekhandel is het bekend als :
  Boek, gebonden / 125 blz / ISBN-13: 9789079421039 / Prijs EUR 29.95

Leave a comment

[wpterms id="3193"]